Sladká bude jen v případě, že nebude napadena hmyzím patogenem - pochmurnatka mrkvová!!
Pestovanie mrkvy
tak mrkev prolezlou červem by snad nikdo nejedl , pochmurnatka kořen ohlodá a provrtá že je na první pohled poznat že nebude k jídlu. sladkost je dána odrůdou a podmínkami v kterých mrkev roste 

A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi. 

Zkuste si přečíst http://eagri.cz/public/app/srs_pub/fyto ... 233c|popis, zvláště odstavec „Příznaky poškození“. K tomu aby mrkev zhořkla, nemusí být prožraná, jak bylo vidět na fotografiích, stačí jedna malá housenka pochmurnatky a už i při téměř neznatelném požeru mrkev hořkne. To máme během vegetace, když si „vydloubneme“ sem tam mladou mrkvičku. Ale i zdravá mrkev může při nevhodném skladování zhořknout, to zjistíme později a o to více se divíme, jak je to možné!