14l/q
Tak kolik jste kdo napálil?
Tak kolik jste kdo napálil?
To je skutečně mimořádná výtěžnost. Jaký kotel byl použitý? Přepalování lutru nebo kolona?
Tak kolik jste kdo napálil?
Bylo použito dvoukotlové pálení - surovinový kotel a a rektifikační kotel. Kvas jsem zakládal 7.září a poslední sběr švestek ze dvou stromů byl 23.října. Kvašení probíhalo v postupně plněných 50 litrových barelcích, umístěných nejprve v nevytápěné garáži, později ve sklepě pro brambory.
Tak kolik jste kdo napálil?
Měřils Jirko sladkost švestek? Přidával jsi cukr? Ta výtěžnost z dvoukotlové destilace mi přijde skutečně vysoká.
- Rafael
- Príspevky: 2201
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Tak kolik jste kdo napálil?
Jen tak přibližně a teoreticky.
Kvas obsahoval cca 7% lihu a cukernatost ovoce byla určitě vyšší než 14°Bx.
Ale neumím zohlednit podíl balastu v kvasu. Pecky cca 10-15%?
Jaký objem zaujimají slupky netuším vůbec.
Kvas obsahoval cca 7% lihu a cukernatost ovoce byla určitě vyšší než 14°Bx.
Ale neumím zohlednit podíl balastu v kvasu. Pecky cca 10-15%?
Jaký objem zaujimají slupky netuším vůbec.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Tak kolik jste kdo napálil?
A pak ještě zbylý líh ve výpalcích a v lutru (končí se na 40% a určitě by dál ještě tekl alkohol)
Tak kolik jste kdo napálil?
Sladkost švestek ani kvasu neměřím. Švestky sbírané začátkem září nebývají tak sladké jako ty co sbírám později a také abych měl v prvním barelu nějakou tekutou složku, aby švestky v něm neležely "nasucho", dávám do něj nejprve 2,5 litru vody svařené s 1kg cukru. Potom do něj přisypávám pomačkané švestky, v množství podle toho, jak padají ze stromů. Kvasinky nepoužívám. Když po nějakém zhruba týdnu až dvou začínám dávat švestky do druhého barelu, přidám do něj nejprve několik naběraček tekutého kvasu z prvního barelu a stejně tak postupuji když začínám plnit každý další barel, tzn. že do třetího barelu přidám tekutou část z prvního, případně i z druhého barelu, atd. Takže pouze 1kg cukru bylo přidáno v těch 200 litrech kvasu.
PS. při přepisování údajů z faktury jsem se dopustil menší nepřesnosti správně mělo být... výsledkem 23 litrů o síle 61,17% (ne 61,7%) , to hned v pálenici naředěno 5,4 litry vody na celkových 28,4 litrů o síle 50%.
Zdá se vám ta výtěžnost vysoká? Sám nemám srovnání pro dvoukotlové pálení, protože dříve mě ty dva stromy dávaly jen 150 lirů kvasu a to se veškeré pálení provádělo v jednom kotli s rektifikační kolonou, ale výtěžnost byla srovnatelná. Tak nevím, jestli mi tam něco nepřidává palič
Naposledy upravil/-a Jiří II v 15 Jan 2021, 17:59, upravené celkom 1 krát.
- Rafael
- Príspevky: 2201
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Tak kolik jste kdo napálil?
Taková hodně známá tabulka.
Cca
např. když je lihovitost vytékajícího destilátu 10% tak ve vařáku zůstavá 1% lihu v kotli - ve výpalcích.
Anebo při 2D při 50%ním vytékajícím destilátu zůstane ve vařáku - v lutrové vodě 10% lihu.
Viz. ta minitabulka.
(Větší mi teď zrovna nejde vyčenichat. Anebo se mi zrovna nechce....)
*
P.S. Jiří II: Dobrý postup při rozkvašování a zakládaní kvasů. Aspoň za mě
Základní destilační poměryCca
např. když je lihovitost vytékajícího destilátu 10% tak ve vařáku zůstavá 1% lihu v kotli - ve výpalcích.
Anebo při 2D při 50%ním vytékajícím destilátu zůstane ve vařáku - v lutrové vodě 10% lihu.
Viz. ta minitabulka.
(Větší mi teď zrovna nejde vyčenichat. Anebo se mi zrovna nechce....)
*
P.S. Jiří II: Dobrý postup při rozkvašování a zakládaní kvasů. Aspoň za mě
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Tak kolik jste kdo napálil?
Dělám to taky tak. První soudek zakvašuju 3 dny předem připraveným zákvasem z kvasinek a 3-5 litry loňského sterilovaného moštu. Další barely pak tímtéž množstvím nabraného šumícího kvasu z předešlého sudu (nerozlišuju tekutý a pevný podíl). Jeden pytlík kvasinek taky vystačí na několik hektolitrů kvasu. Jestli kvasí stále ten stejný klon, to je jistě otázka. Osobně ale nepatřím k lidem, kteří věří, že druh použité kvasinky výrazně ovlivňuje kvalitu ovocného destilátu. Dělám to proto, aby kvas co nejrychleji začal kvasit a nemnožily se nežádoucí mikroby. Takže když nebyly ušlechtilé kvasinky, použil jsem zákvas z droždí se stejným výsledkem.
Tak kolik jste kdo napálil?
Mě se také jednou podařilo přes 14L na dvoukotlové.¨, viz níže:
Ještě k tématu - jestli je lepší kolona nebo klasická 2D, moje zkušenosti, postupně:
1.pálenice: nerez kolona, pálili jsme tam 2x - kvalita nejhorší, majitel to neuměl a šidil, výtěžnost už nevím- vozil to tam táta, ale i začátky naše ve výrobě kvasu - takže nechcu křivdit majiteli, ale to že ho pak zabásli za podvod mě utvrzuje v tom, že chyba byla spíš u něj. Durancie.
2.pálenice: nerez kolona, pálili jsme tam 5x - kvalita vyšší než u té první, výtěžnost 10-11 L 50%. Ke konci se nám nepozdávala kvalita, tak jsme hledali další pálenicu. Durancie
3.pálenice: klasika dvoukotlová celoměděná, pálili jsme tam 3x, tady jsme dosáhli nejvyšší výtěžnosti malinko přes 14 L 50% a asi nejkvalitnější. Nejnižší výtěžnost 13L. Když jsem se ptal paliče, jaktože tolik nateče, tvrdil mě, že je to tím že topí dřevem a tedy pomalu a že díky tomu má alkohol více času na odpaření. Na otázku jaktože je tak dobrá - prý je to tím, že je vše v mědi - kotle, trubky i chladiče. Původní byla nerezová - gořalka nebyla dobrá tak vše předělali na měď. Trubky přestupníku všechny do kopce. Všichni 3 paliči, kteří tam dělají jsou zkušení "ochutnávači", tzn olizovali a podle toho odstavovali. Dívali se i na epruvetu. Kotle neměly ani jeden funkční teploměr. Durancie
4.pálenice: měděná kolona-topení plyn, třešně+višně - výtěžnost ani kvalitu nemůžu srovnávat s Duranciama, byla to prvotina.
5.pálenice: měděná kolona - topení elektřina - kvůli krátkému termínu objednání jsem zvolil tuto pálenicu, Durancií bylo velmi málo, takže to byly ze 2/3 TopTaste doplněné Durancie + Tuleu Gras. Výtěžnost 11 L. Chuťově jsem čekal víc - TopTaste jsem pálil poprvé, takže nevím jestli to bylo kvasem nebo pálenicí.
Mě se nejvíce osvědčila dvoukotlová celoměděná - jak na výtěžnost tak i chuťově. A když to půjde, budu pálit tam.
V příloze dva obrázky 3. pálenice.
- Prílohy
-
- kotel1a.jpg (47.16 KiB) 2779 zobrazení
-
- kotel2a.jpg (44.42 KiB) 2779 zobrazení