BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)
BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)
Možno by to šlo preveriť opätovným zmeranim PH kapusty. Keď ju po 3 týždňoch od naloženia začíname konzumovať, jej kyslosť nie je príliš vysoká, avšak prácou kyslomliecnych baktérií je jej PH na jar (po pol roku kvasenia), keď končíme zo sudom tak nízke, že pred varením kapustnice je už lepšie ju premyt vodou, aby sa kyslosť znížila. Raz nám ostala do mája/júna v teplej garáži a to už bolo ako jesť kyselinu, zatiaľ čo teraz je to pochúťka
BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)
Libore, je to zajímavý nápad. Pokud by v kapalině byla jen kyselina mléčná o různé koncentraci, měli bychom to chutí i pH metrem potvrdit. Mohli bychom si tím však také dokázat i to, co není pravda. Tedy další potencionální mýtus. Sám jsem se kdysi neúspěšně pokoušel rozeznat chutí asi 10 druhů cukrů a několik organických kyselin. Musím si přiznat, že moje chuť se dá snadno ošidit. Není to měřicí přístroj. Konkrétně u zelí se kyselá chuť zvyšuje poklesem zbytkových cukrů a náhradou kyseliny mléčné kyselinou octovou (aj.) po vniknutí vzduchu. Chuťové vnímání různých organických kyselin neodpovídá pH. Známý je pokus - bourání mýtů- s citrónovou šťávou, do níž se přidá cukr: všichni degustátoři tvrdí, že oslazená šťáva je mnohem méně kyselá, ale pH metr ukazuje to samé.
BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)
Zmysly sa daju lahko oklamat, je mozne, ze ten subjektivny vnem kyslosti nezodpovedal objektivne nizsej PH, len nizsej hladine cukrov. Sam som to nemeral, nemam na to vybavenie. To ale asi ani nie je az tak podstatne. Dolezite je, ci to chuti tomu, kto to ma konzumovat.
BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)
To je docela známá věc, jižní národy jsou děsně lenivé , jen ležet a jíst hrozny Ne vážně, někde sem o tom dávno četl, kvasí se tam kromě půlek i celé zelí, celé květáky, celé kedlubny atd. Já se tím inspiroval a ke kvašákům přidávám taky přebytky kedluben , květáků atd.
Naproti tomu třeba korejci jsou zase precizní, jejich kvašená zelenina Kimchi - kimči je jejich národní jídlo a právem. Letos sem měl přebytek peking. zelí a paprik tak sem ho 10kg udělal, a můžu říct, že je vynikající. Každý den na něj musím myslet jak je to dobré
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi.
BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)
Trošku mi to připomíná včerejší „vtip dne“ z jednoho jižního webu. Pracovitý japonský slavista přišel o práci, protože nedokázal z bulharštiny přeložit do japonštiny takovou slovní hříčku – telefonní dialog:Vlasatej napísal: ↑01 Dec 2020, 20:07To je docela známá věc, jižní národy jsou děsně lenivé , jen ležet a jíst hrozny. Ne vážně, někde sem o tom dávno četl, kvasí se tam kromě půlek i celé zelí, celé květáky, celé kedlubny atd. Já se tím inspiroval a ke kvašákům přidávám taky přebytky kedluben , květáků atd.
„Co děláš?“
„Nic, pracuji.“
Ale žerty stranou. Nakonec do češtiny se to dá přeložit taky.
Celé hlávky se dávají taky kvasit, ale pracovití zelináři z nich nejprve odvrtají košťál kuželovým vrtákem. Košťál by sice taky vykvasil, ale průnik kapaliny do hlávky by byl špatný.
-
- Príspevky: 1188
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:29
- Bydlisko: Úpatí Bílých Karpat
BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)
Vypadá fakt lákavě, snad se příští rok ,,pochlapím" a zkusím to taky, letos jsem nad tím přemýšlela, ale u toho i zůstalo nebyla taková nadúrodaVlasatej napísal: ↑01 Dec 2020, 20:07To je docela známá věc, jižní národy jsou děsně lenivé , jen ležet a jíst hrozny Ne vážně, někde sem o tom dávno četl, kvasí se tam kromě půlek i celé zelí, celé květáky, celé kedlubny atd. Já se tím inspiroval a ke kvašákům přidávám taky přebytky kedluben , květáků atd.
Naproti tomu třeba korejci jsou zase precizní, jejich kvašená zelenina Kimchi - kimči je jejich národní jídlo a právem. Letos sem měl přebytek peking. zelí a paprik tak sem ho 10kg udělal, a můžu říct, že je vynikající. Každý den na něj musím myslet jak je to dobré
BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)
To kvašení v celých hlávkách nebo v půlkách se nedělá jen z pohodlnosti. Kvašené zelné listy se používají na výrobu sarmy. Sarma je takový závitek, ve kterém může být mleté maso, mleté maso s rýží nebo jen vařená rýže. Ještě nějaká omáčka a je hotovo.
Naposledy upravil/-a Mimmo v 05 Dec 2020, 13:49, upravené celkom 2 krát.
BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)
ano, vím , s tou leností to byla nadsázka . Mimochodem ten košťál se vyvrtává aby se z hlávky dostal ven vzduch a nehnilo to
Vypadá to skvěle, nikdy jsem to nejedl, tak to zařadím do plánu.
I Musaka vypadá zajímavě
Vypadá to skvěle, nikdy jsem to nejedl, tak to zařadím do plánu.
I Musaka vypadá zajímavě
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi.
BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)
Včera jsem natrefil na opravdické kyselé zelí, přestože jsou i u nás trhy stále zavřené. Prodejce se dušoval, že tam žádný konzervant není a prodal mi i jednu štávičku (edno SOK-če) na zalití nebo vypití. Mám pocit, že v té šťávičce je paprikový výluh, protože má barvu jako růžové víno. A 4 sarmy z kysaných listů jsem si opatřil taky.
- Prílohy
-
- Zelí opravdové kyselé.jpg (61.62 KiB) 2849 zobrazení
-
- Zelí oloupané.jpg (76.53 KiB) 2849 zobrazení
BÚRANIE MÝTOV (boření mýtů)
vypadá to výborně, určitě to bude i výborně chutnat
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi.