Jadroviny 2020
Jadroviny 2020
I to by měl být Spartan.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Jadroviny 2020
Možno by to mohol byť McIntosh Red (Spartan je veľmi podobný, ale vzhľadom na mierne naružovelú dužinu a popis chuti by som sa skôr prikláňal k tomu McIntoshu). IHRafael napísal: ↑21 Nov 2020, 18:28Dotaz z jiného fora kde jsem doporučoval zeptat se zdejších odborníků.
"Neodvážil se", tak to udělám za něho:
Re: Čím osázet sad?
09.11.2020 21:06
Nějaký tip na stránky, kde by šlo identifikovat odrůdu jablek?
Před pár dny jsme koupili vesnický dům s větší zahradou, kde je spousta stromů. Mimo jiné i jabloně a na
některých jsou tmavě červená až spíš fialová jablka, která všem velmi chutnají. Chtěli bychom tuto odrůdu
doplnit o další stromy, ale netušíme, co je to zač. Jablka jsou běžného tvaru (ne protáhlá), tmavě červená až
fialová, povrch není voskový, dužina je lehce narůžovělá, sem tam lehce červené žilky po obvodu jadřince, je
křupavé, šťavnaté, aromatické, slabý náznak kyselosti. Stromy jsou hodně staré, žádné nové odrůdy to
nejsou.
Ze stromu již bylo tak 70 procent popadaných na zemi.
Jadroviny 2020
Spartan patří do potomstva McIntosh Red. Takže se to těžko podle udaných znaků rozliší. Navíc obojí jsou vhodné i do chladnějších oblastí. Já mám padané přezrálé Spartany také uvnitř narůžovělé a mnohé po deštích na Vysočině praskaly. Před 50 lety byl v Československu mnohem omezenější sortiment. Asi by pomohlo, kdybychom zjistili, které z obou odrůd tu byly běžně k dispozici. Jinak Spartan má sklony ke střídavé plodnosti a jablka nejsou nikdy moc veliká. Trhaná mi vydrží jen do konce ledna.
-
- Príspevky: 1166
- Dátum registrácie: 22 Nov 2020, 15:53
Jadroviny 2020
Mišpula - menej pestovaná jadrovina. U nás v záhrade je iba ako dekoratívny stromček nad lavičkou. Podpník dula, rast pekný. V jesenných farbách je najkrajšia. Dnes do rána si prešla mrazom, takže už budú na jedenie. Chuť skôr pre gurmánov, pripomína uhniličené jabĺčko, väčšine ľudí nechutí. Vedel by som si to predstaviť ako zaujímavú prílohu napr. k divine.
- Rafael
- Príspevky: 2201
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Jadroviny 2020
Ještě k dotazu ohledně těch "fialových" jablek.
"Problém" se ale vyřešil v podstatě sám a to tím, že se ukázala další vlastnost a to, že hodně brzy moučnatí.
Což do štrůdlu a na mošt stále ok, ale já moučnatá jablka moc nerad. Čím víc křupavé, tím lepší. Aktuální počet stromů k okamžité spotřebě tedy zatím stačí a nebudeme ho zvyšovat...."
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
- Jaroslav - Pear Man
- Príspevky: 211
- Dátum registrácie: 16 Apr 2020, 21:23
- Bydlisko: Český ráj, 290 m.n.m
Jadroviny 2020
Hrušně Dicolor a Pung Su.
Hrušky Dicolor jsem nechal na mladém asi před 8 lety zasazeném stromku a předloni přesazeném na jiné místo. Říkal jsem si, že má letos dost vody, tak jsem ponechal asi 30 plůdků, ale přesto byly po dozrání 2/3 drobné, vodové chuti s málo cukry a žádnými kyselinkami. Slabší vybarvení oproti minulým letům mi nevadilo. Větší plody byly sladší ale fádně. Nechával jsem je dozrát na stromě, přikryté sítí proti ptákům, doufaje, že budou sladší, ale nebyly a postupně padaly do sítě, kde jsem je sbíral. Jen s jednou, paradoxně červivou, která dozrála 2. v pořadí a začalo trochu hnít, jsem byl nadmíru spokojen, protože dosáhla sladkosti Solanky a byla velmi šťavnatá, ne fádní. Bohužel asi posledních 5 větších, které nespadly, protože úplně ještě nedozrály, někdo u polní cesty ukradl tak, že roztrhl síť. Proto jsem je spolu s už snězenými nevyfotil. Několik vydrželo na skladě do půlky listopadu, pak už se musely urychleně sníst (podobně jako ve stejné době poslední plody Boscova l.).
Foto 22. dubna 2020
Foto 21. září 2020
Hrušky asijské Pung Su, které jsem nechával ještě déle dozrát pod sítí, byly mnohem větší zklamání - skoro žádná sladkost (narozdíl od vždy velice sladké Boscovy), připomínaly chutí a hlavně konzistencí dužniny spíše jablka. Ani velká šťavnatost to nezachránila. Proto stromek nechám přeroubovat evropskými hrušněmi. Snad to půjde 2 odrůdama: Alice a Isolda.
Foto 22. dubna 2020
Foto 21. září 2020
Foceny 31. října 2020
Hrušky Dicolor jsem nechal na mladém asi před 8 lety zasazeném stromku a předloni přesazeném na jiné místo. Říkal jsem si, že má letos dost vody, tak jsem ponechal asi 30 plůdků, ale přesto byly po dozrání 2/3 drobné, vodové chuti s málo cukry a žádnými kyselinkami. Slabší vybarvení oproti minulým letům mi nevadilo. Větší plody byly sladší ale fádně. Nechával jsem je dozrát na stromě, přikryté sítí proti ptákům, doufaje, že budou sladší, ale nebyly a postupně padaly do sítě, kde jsem je sbíral. Jen s jednou, paradoxně červivou, která dozrála 2. v pořadí a začalo trochu hnít, jsem byl nadmíru spokojen, protože dosáhla sladkosti Solanky a byla velmi šťavnatá, ne fádní. Bohužel asi posledních 5 větších, které nespadly, protože úplně ještě nedozrály, někdo u polní cesty ukradl tak, že roztrhl síť. Proto jsem je spolu s už snězenými nevyfotil. Několik vydrželo na skladě do půlky listopadu, pak už se musely urychleně sníst (podobně jako ve stejné době poslední plody Boscova l.).
Foto 22. dubna 2020
Foto 21. září 2020
Hrušky asijské Pung Su, které jsem nechával ještě déle dozrát pod sítí, byly mnohem větší zklamání - skoro žádná sladkost (narozdíl od vždy velice sladké Boscovy), připomínaly chutí a hlavně konzistencí dužniny spíše jablka. Ani velká šťavnatost to nezachránila. Proto stromek nechám přeroubovat evropskými hrušněmi. Snad to půjde 2 odrůdama: Alice a Isolda.
Foto 22. dubna 2020
Foto 21. září 2020
Foceny 31. října 2020
Jadroviny 2020
Mišpule tu má svoje vlastní téma, asi jsme tu jediní co ji mají. jen doplním malé upřesnění, nestačí aby přešla mrazem, musí zhniličkovatět a to není hned druhy den po mraze, aspoň ne u mě. Dnes sem se na ně díval a jsou stále jako kámen, budou kolem vánoc. Já je mám rád, těším se na ně, kdyby někdo zkoušel jíst,musí být na omak měkká, ukousne se část u stopky a obsah malvice se vycucne, je to taková kaše se zvláštní kořenitou chutí , pozor na pecičky, jsou tvrdépeter_z_tt napísal: ↑22 Nov 2020, 17:32Mišpula - menej pestovaná jadrovina. U nás v záhrade je iba ako dekoratívny stromček nad lavičkou. Podpník dula, rast pekný. V jesenných farbách je najkrajšia. Dnes do rána si prešla mrazom, takže už budú na jedenie. Chuť skôr pre gurmánov, pripomína uhniličené jabĺčko, väčšine ľudí nechutí. Vedel by som si to predstaviť ako zaujímavú prílohu napr. k divine.
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi.
Jadroviny 2020
Na mišpule (i fíky) jsem chodil v Praze do Vojanových sadů v prosinci, ale plody mě moc neoslovily.
Jadroviny 2020
Mišpuli máme na zahradě, bohužel letos má jen pár plodů. Nechávám je na stromě dlouho do zimy a sbírám padané. Jím je malou lžičkou.
Jadroviny 2020
Mišpuľa je podľa mňa dosť zaznávané ovocie, mám ich viacero, majú samé výhody - neskoro kvitne, u mňa bez škodcov, okrem občasného rezu žiadna iná starostlivosť, výborná chuť plodov.