Ako využívate trnky? Viem, že sa zvykne robiť z nich víno a niekto dokonca z nich páli pálenku...
Keďže nazbierať ich dostatočný počet na pálenku mi príde extrémne časovo náročné, keďže zber zaberá dlhé hodiny, rozhodol som sa, že urobím z nich víno.
Pred pár rokmi som pridal do demižóna vedro trniek, cukor, chladnomilné kvasinky, živnú soľ a nechal kvasiť, po pár týždňoch bolo víno hotové a chutné, sýto červené. Avšak všetko to bolo akosi od oka, preto by som bol rád, ak by niekto pripojil svoj zaužívaný recept na trnkové víno, ktorý sa rokmi osvedčil?
Využitie trniek
- Rafael
- Príspevky: 2184
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Využitie trniek
Nemám v oblibě "studené" kvašení. A u vín zvlášť.
Jen při dokvašování, čištění, ležení apod už ano.
*
V chladu kvasí vše dost lenivě a pokud chceme dosáhnout vyššího obsahu lihu, třeba i jen kolem nebo něco přes 10% je lepší držet to v teple.
(Révoví vinaři to možná vidí a dělají jinak. Nevím, v tom směru nemám zkušenosti).
*
Trnky jsem nesbíral nikdy sám, to ve větším množství nejde - viz. třeba viewtopic.php?f=31&t=137
nebo někde na Deslikovi.
*
S tím konkrétním Rp. je to dost těžké. Někdo chce víno suché, někdo polosladké nebo dezertní a někdo likérové - fortifikované.
Ale není problém během, ke konci kvašení ochutnávat a když tak přidávat cukerný sirup. Při nižší lihovitosti se to vždy ještě rozkvasí.
Záleží co komu chutná a pod bublátkem, bez přístupu vzduchu se dá hodně věci korigovat. Třeba to přicukření, nebo i zředění vodou.
*
Já se držel bible domácích vinařů od B. Valenty.
Útlá knížečka, ale nic lepšího u nás nikdy nevyšlo a těžko i vyjde.
*
*
Copy z http://deslik.blogspot.com/2010/04/trnky.html?m=1
Jen při dokvašování, čištění, ležení apod už ano.
*
V chladu kvasí vše dost lenivě a pokud chceme dosáhnout vyššího obsahu lihu, třeba i jen kolem nebo něco přes 10% je lepší držet to v teple.
(Révoví vinaři to možná vidí a dělají jinak. Nevím, v tom směru nemám zkušenosti).
*
Trnky jsem nesbíral nikdy sám, to ve větším množství nejde - viz. třeba viewtopic.php?f=31&t=137
nebo někde na Deslikovi.
*
S tím konkrétním Rp. je to dost těžké. Někdo chce víno suché, někdo polosladké nebo dezertní a někdo likérové - fortifikované.
Ale není problém během, ke konci kvašení ochutnávat a když tak přidávat cukerný sirup. Při nižší lihovitosti se to vždy ještě rozkvasí.
Záleží co komu chutná a pod bublátkem, bez přístupu vzduchu se dá hodně věci korigovat. Třeba to přicukření, nebo i zředění vodou.
*
Já se držel bible domácích vinařů od B. Valenty.
Útlá knížečka, ale nic lepšího u nás nikdy nevyšlo a těžko i vyjde.
*
*
Copy z http://deslik.blogspot.com/2010/04/trnky.html?m=1
Předem předesílám, že netvrdím, že se jedná o ušlechtilý destilát. Má hlavní priorita byla tehdy výroba vína a to, že jsem dost cukru vylil do kanálu jsem z důvodu jeho ceny neřešil.
Nicméně "pálenka" měla větší úspěch, tak vína jsem si nechával čím dál méně. A podobně to pak bylo s likérem. A začalo mi být taky líto tyto velmi pracně nabyté plody destilovat.
Likér je přece jen tekuté ovoce a nejšetrněji a nejchutněji zpracované. Když pít, tak zdravě:-))))))
Předpis na 200l vína:
(podle ing.Valenty)
100kg pomačkanych trnek
80l horkou vodou spařit
po vychladnutí přidat vzklíčené kvasinky a živnou sůl
dále pak sirup z 50kg cukru+40l vody dle průběhu kvašení na 3x.
Z čerstvých trnek nám vznikne víno jasně červené
ze sušených hnědočervené. Jedno lepší než druhé.
A stejné je to i s likérem.
Úplně jednoduchý recept na něj se mi osvědčil.
Postupem času jsem vynechal všechny byliny a koření.
Degustacemi a diskusemi jsem dospěl k názoru, že jen narušují hlavní ovocnou složku.
Tak jen 1kg jemně pomačkaných trnek+cca 1l lihu 70-80%, nebo ještě lépe trnkového destilátu, tak aby byly všechny plody ponořeny. Macerovat alespoň 3 měsíce v chladu a tmě. Několikrát vyčeřit a cukrový sirup a vodu přidat až nakonec. Lihovitost upravit na 40-45%, sladkost podle vlastní chuti.
Kal a plody z macerace nelisovat, ale předestilovat a přidat k likéru nebo použít jako průtahový destilát.
Rafael.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
-
IP: 213.10
Využitie trniek
Ďakujem za odpoveď Pán Rafael.
Cez to všetko sa opýtam, robí niekto kvas z trniek a úspešne vyrába domácu trnkovicu? Aké máte výsledky, viem, že nazbierať trnky je drina. Napriek tomu, pár ľudí sa kvasom z týchto plodov venuje.
Cez to všetko sa opýtam, robí niekto kvas z trniek a úspešne vyrába domácu trnkovicu? Aké máte výsledky, viem, že nazbierať trnky je drina. Napriek tomu, pár ľudí sa kvasom z týchto plodov venuje.
Využitie trniek
Myslím, že technicky je to nereálné. Nasbírat tolik plodů planých trnek na slušné množství kvasu si neumím představit. Nicméně firma Jelínek prodává průtahový destilát z planých trnek a vůbec to není špatné pití. Možná tudy by vedla cesta.
- Rafael
- Príspevky: 2184
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Využitie trniek
Zajímalo by mě jak to dělají. Jestli to je čistý - pravý trnkový destilát.
http://www.vihorlatdistillery.sk/?p=eshop&c=10 Když trnky mají sice slušnou cukernatost, ale díky suché, málo šťavnaté dužiny se musí kvas ředit vodou.
A taky té dužiny moc není když velkou část plodu zabírá pecka.
http://www.vihorlatdistillery.sk/?p=eshop&c=10 Když trnky mají sice slušnou cukernatost, ale díky suché, málo šťavnaté dužiny se musí kvas ředit vodou.
A taky té dužiny moc není když velkou část plodu zabírá pecka.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Využitie trniek
Nechci kvůli tomu zakládat nové vlákno, tak se zeptám tady:
Kamarád mi včera dal čichnout k prázdné (bohužel) láhvi, jestli poznám, co tam bylo. Dostal to z Moravy a i když destiláty nepije, tak tady prý musel udělat výjimku. Vůně velmi příjemná - já tam cítil rum, banán a mandle. Říkám, že je to asi mandlovice a skutečně na ručním popisku byla uvedena mandlovice - ale byla prý jen z meruňkových jader. Pil jste někdo takovýto destilát? Asi to není tak běžná záležitost, i když tam, kde meruňky zpracovávají (konzervárny) nějaký ten materiál dostupný bude. Předpokládám, že kvas byl dělán ze sladkých jader meruněk .
Kamarád mi včera dal čichnout k prázdné (bohužel) láhvi, jestli poznám, co tam bylo. Dostal to z Moravy a i když destiláty nepije, tak tady prý musel udělat výjimku. Vůně velmi příjemná - já tam cítil rum, banán a mandle. Říkám, že je to asi mandlovice a skutečně na ručním popisku byla uvedena mandlovice - ale byla prý jen z meruňkových jader. Pil jste někdo takovýto destilát? Asi to není tak běžná záležitost, i když tam, kde meruňky zpracovávají (konzervárny) nějaký ten materiál dostupný bude. Předpokládám, že kvas byl dělán ze sladkých jader meruněk .
Využitie trniek
Viem o čo ide. Brat každoročne nosí domov fľasu pálenky ,ktorú kupuje od kolegu z Maďarska. Vola to kôstkovica, a je robená z kôstok marhúľ. Piť som to nepil, nakoľko môj názor je, že to musí obsahovať veľa etylkarbamátu a tiež neviem ako to robia, lebo zo samotných kôstok palenku nespravia.Mikeš13 napísal: ↑01 Sep 2021, 21:10Nechci kvůli tomu zakládat nové vlákno, tak se zeptám tady:
Kamarád mi včera dal čichnout k prázdné (bohužel) láhvi, jestli poznám, co tam bylo. Dostal to z Moravy a i když destiláty nepije, tak tady prý musel udělat výjimku. Vůně velmi příjemná - já tam cítil rum, banán a mandle. Říkám, že je to asi mandlovice a skutečně na ručním popisku byla uvedena mandlovice - ale byla prý jen z meruňkových jader. Pil jste někdo takovýto destilát? Asi to není tak běžná záležitost, i když tam, kde meruňky zpracovávají (konzervárny) nějaký ten materiál dostupný bude. Předpokládám, že kvas byl dělán ze sladkých jader meruněk .
Ak sa robí marhuľovica, tak práve kôstky sa dávaju preč, aby to nepokazilo destilát.
- Rafael
- Príspevky: 2184
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Využitie trniek
Kdyby se tím někdo chtěl prokousávat, tak diskuze k mandlovici je tady:
http://deslik.blogspot.com/2013/02/mandlovice.html
http://deslik.blogspot.com/2013/02/mandlovice.html
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Využitie trniek
Na Desliku je vlastně řečeno všechno. Kvůli vysokému zdanění alkoholu musí být vlastní výroba a zejména surovina na dostupné pálenky relativně levná. To prakticky vylučuje čisté destiláty z hořce, planých trnek, mandlí, malin, jalovce aj. z komerční produkce.Rafael napísal: ↑01 Sep 2021, 22:44Kdyby se tím někdo chtěl prokousávat, tak diskuze k mandlovici je tady:
http://deslik.blogspot.com/2013/02/mandlovice.html
Založit kvas ze samotných mandlí nebo meruňkových jader je víceméně nemožné. Za zkoušku by stálo smíchat např. 50l vody 5 -6 kg cukru, nějaké okyselení (fosforečná, sírová, citrónová,...) a k tomu přisypat pár kilo meruňkových jader či mandlí. Přidat kvasinky, živnou sůl. Jak to bude chutnat, nevím. Nebo vyrobit průtahový destilát z mandlového macerátu. To bude jednodušší a možná i s lepším výsledkem.
Mohu-li věřit informaci z návštěvy hustopečských sadů, receptura na mandlovici je popsána na vinětě s tím, že mandlová esence je z dovozu.
Využitie trniek
Dovolím si reagovat, ikdyž se na trnkové víno letos chystám poprvé. Proto jsem hledal nějaké recepty:Návštěvník napísal: ↑19 Nov 2020, 16:14Ako využívate trnky? Viem, že sa zvykne robiť z nich víno a niekto dokonca z nich páli pálenku...
Keďže nazbierať ich dostatočný počet na pálenku mi príde extrémne časovo náročné, keďže zber zaberá dlhé hodiny, rozhodol som sa, že urobím z nich víno.
Pred pár rokmi som pridal do demižóna vedro trniek, cukor, chladnomilné kvasinky, živnú soľ a nechal kvasiť, po pár týždňoch bolo víno hotové a chutné, sýto červené. Avšak všetko to bolo akosi od oka, preto by som bol rád, ak by niekto pripojil svoj zaužívaný recept na trnkové víno, ktorý sa rokmi osvedčil?