BOSCOVA FĽAŠKA - moja TOP-odroda, absolútna "jednotka" medzi hruškami. O Boscovej už bolo v tomto vlákne napísané všetko podstatné, takže to nemá význam opakovať. Dnes som Boscovu obral - úroda je na fotkách (dával som do debničiek len 2 vrstvy plodov). Na tak veľký strom to nie je veľa, Boscovka však nepatrí k odrodám plodiacim 'ako besné'. Preto každý plod od nej prijímam s pokorou a vďačnosťou. Chuť tejto 'kráľovnej hrušiek' mi absolútne vyhovuje (je to môj subjektívny názor a nikomu ho nechcem vnucovať). Plody teraz musia na skládke získať bronzovú farbu, aby mohli následne nastať pravé hruškové hody.
P.S.: Jednou z dobrých vlastností Boscovej je takmer dokonalá veľkostná vyrovnanosť plodov. Kvalitu plodov pritom neovplyvňuje ich poloha v korune. Plody aj z dolnej časti a z vnútra koruny sú tvarovo, veľkostne aj chuťovo rovnocenné s ostatnými. H.
Boscova fľaška
-
IP: 106.64
Boscova fľaška
Konzumne zrelé Boscove vyzerajú ako na foto v prílohe. Po obratí konzumne dozrejú približne do 2 týždňov, záleží to ale od podmienok skladovania, na chladnejšom mieste to môže trvať dlhšie, na teplom zasa kratšie.
Boscova nie je hruška na skladovanie, po dozretí ju treba skonzumovať najneskôr do 3-4 týždňov. Takže zhruba do konca októbra. Uvedené údaje ako aj termín zberu berte len ako orientačné, záleží to aj od lokálnych podmienok.
Treba ešte uviesť, že Boscova nie je odroda vhodná do každej polohy - má vyššie nároky na kvalitu pôdy, vlahu a počet teplých slnečných dní. V takom septembri aký je teraz ale dozreje do slušnej kvality aj v menej vhodnej lokalite. To však nebýva každý rok...
Plody Boscovej maju elegantný a typický tvar, v čase oberania ale ich sfarbenie nie je bohvieako lákavé, sú pokryté čiastočne alebo úplne 'hrdzou'. Ich 'bronzové' sfarbenie v čase zrelosti je už potom atraktívnejšie. To čo je ale na Boscovej najúžasnejšie, je jej absolútne špecifická a neopakovateľná chuť, aróma, maslovitá konzistencia dužiny a extrémna šťavnatosť. Okrem priamej konzumácie je to odroda mimoriadne vhodná aj na zaváranie. H.