Áno podľa obrázkov na googli, by mohlo ísť o Hardenpontovu, ale keď som pozrel na Vaše snímky, tak mi to nesedelo. Aj opis chute je diametrálne odlišný. Práve preto som chcel "počuť" názor skúsenejších.Ivan Hlavatý napísal: ↑08 Jan 2023, 09:17Nad Nojabrskou vôbec nemá zmysel uvažovať - tú poznám detailne a stopercentne to ona nie je.Neregistrovaný napísal: ↑08 Jan 2023, 09:07Podle fotek je to starší, silnější strom. Je tam zavěšena i houpací síť. Nojabrskaja je novější odrůda a nevím, zda by již dorostl v této době tak, aby unesl houpací síť.
Bude to nejaká staršia odroda. V prílohe na foto je Hardenpontova, ktorá by tvarovo zodpovedala. U mňa ale plody Hardenpontovej vyzerajú inak - sú najširšie v dolnej časti plodu, nie v strede, a nemajú ten 'kališný golier'. IH
Screenshot_20230108-090931_Chrome.jpg
Poznáme hrušku?
Poznáme hrušku?
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Poznáme hrušku?
▪︎Ad 2: K pánu Vaššovi prechovávam hlboký rešpekt, ale dovolím si zapochybovať.Miro27 napísal: ↑07 Jan 2023, 22:32▪︎Ešte doplním, že strom má okolo 80 rokov a rastie v Bratislave. Majiteľka opisuje jej chuť ako nevýraznú, mierne sladkú.
▪︎Pán Ľ. Vašš ju komentoval nasledovne:
"Tato odroda sa tu rieši tento rok uz x-krát, a to sme si mysleli že je zriedkavá. Typický tmavý kožovity, člnkovitý list, borka s dlhými šupinami: Hardenpont winter butterbirn".
▪︎Ad 1: A ten dôvod zapochybovania je najmä a hlavne v tej vete majiteľky: "...opisuje jej chuť ako nevýraznú...".
Fakt si neviem predstaviť, ako by niekto mohol chuť Hardenpontky (a v Bratislave!) opísať ako "nevýraznú'. Hocičo iné - ale 'nevýrazná' (?!) - to prosím nie. Ani náhodou.
P.S.: v prílohe na porovnanie mnou dopestované plody Hardenpontovej z rôznych sezón. IH
Poznáme hrušku?
Toto som našiel v Tescu pod názvom Konferencia asi 2 týždne vzad ..už keď som ju kupoval mala bledozelenu farbu bez typickeho zafarbenia konferencie ..po dvoch týždňoch je rovnaká ,tvrdá ..S chuťou konferencie to nemá nič spoločné aj keď tvarovo by to sedelo ...Neodporúčam kúpiť nikomu kto chce kúpiť konferenciu takú , ako ju pozná ..
BB kraj 465 mnm
-
IP: 11.241
Poznáme hrušku?
Je to asi Nojabrskaja. Momentálne spolu s Konferenciou a Lucasovou najpredávanejšie hrušky v slovenských supermarketoch. Menovky sa občas pomiešajú. Apropo, tá supermarketová Nojabrskaja chuťou naozaj neoslňuje. R.
Poznáme hrušku?
Najborskaju (xeniu) pestujem ..aj tá by už po dvoch týždňoch mala lepšiu chuť ..toto je typicky tvar konferencie dokonca s nálepkou od distribútora ..
BB kraj 465 mnm
Poznáme hrušku?
Peb napísal: ↑22 Jan 2023, 10:04Toto som našiel v Tescu pod názvom Konferencia asi 2 týždne vzad ..už keď som ju kupoval mala bledozelenu farbu bez typickeho zafarbenia konferencie ..po dvoch týždňoch je rovnaká ,tvrdá ..S chuťou konferencie to nemá nič spoločné aj keď tvarovo by to sedelo ...Neodporúčam kúpiť nikomu kto chce kúpiť konferenciu takú , ako ju pozná..
Ak môžem povedať svoj názor - podľa mňa je na fotke naozaj Konferencia. Aj keď taká úplne 'typická' Konferencia by ešte mala mať na šupke trošku hrdze, najmä v blízkosti kalicha. V porovnaní s Konferenciou je Nojabrskaja (na fotkách) menej pretiahla, menej štíhla, viac "baňatá" v strednej časti a máva jeden špecifický znak. Tým je akoby malý "pupok", z ktorého odstupuje stopka (na fotke označený šípkou). Nojabrskaja často máva aj ružovkasté líčko a jej povrch je hladší - na rozdiel od mierne drsnej šupky Konferencie. Avšak opäť - hovoríme o typických plodoch Nojabrskej. V rámci tvarovej variability plodov jednej odrody by nebol až taký problém nájsť plod Nojabrskej, ktorý by verne imitoval Konferenciu (a naopak). Myslím si ale, že na fotografii ktorú sem dal Peb, je skutočne Konferencia.Neregistrovaný napísal: ↑22 Jan 2023, 10:41Je to asi Nojabrskaja. Momentálne spolu s Konferenciou a Lucasovou najpredávanejšie hrušky v slovenských supermarketoch. Menovky sa občas pomiešajú. Apropo, tá supermarketová Nojabrskaja chuťou naozaj neoslňuje. R.
P.S.: na chuťové rozdiely by som sa v prípade kupovaných hrušiek príliš nespoliehal - väčšinou sú podtrhnuté a po vyskladnení chutia takmer všetky rovnako - skoro ako repa. Česť výnimkám. Ak môžem poradiť začínajúcim záhradkárom - neriaďte sa pri výbere odrôd do vašej záhrady podľa chuti kupovaných hrušiek. Tá býva často veľmi skreslená. H.
Poznáme hrušku?
Ďakujem Vám..prikladám ešte jednu fotku,hruška je takmer žltá ..stále tvrdá a pomerne bez chuti ..pred mesiacom som kupoval tiez v Tescu klasickú konferenciu s hrdzou a po pár dňoch chutila veľmi dobre ..dužina zmäkla zmaslovatela ako pri typickej konferencii ..toto čudo ostalo akési rovnaké ..
BB kraj 465 mnm
Poznáme hrušku?
Už pán Werich hovoril: "Lidé jsou různí..." (radšej nedokončím ). Keď to platí pre Homo sapiens, prečo by to nemalo platiť aj pre druh Pyrus communis...? Pri hruškách - okrem odrody - veľmi záleží na tom, kde bol plod dopestovaný, kedy bol obratý zo stromu, ako bol skladovaný. Okrem toho má veľký vplyv aj priebeh počasia v danej sezóne. Napokon - takmer všetci to poznáme - v niektorej sezóne sú plody z toho istého stromu kvalitou odlišné než v inom roku. Takže nemožno očakávať, že každá Konferencia, ktorú kúpite v obchode, bude chutiť rovnako. H.Peb napísal: ↑22 Jan 2023, 12:42Ďakujem Vám..prikladám ešte jednu fotku,hruška je takmer žltá ..stále tvrdá a pomerne bez chuti ..pred mesiacom som kupoval tiez v Tescu klasickú konferenciu s hrdzou a po pár dňoch chutila veľmi dobre ..dužina zmäkla zmaslovatela ako pri typickej konferencii ..toto čudo ostalo akési rovnaké ..
Poznáme hrušku?
Ďakujem Vám , v každom prípade ak niečo podobné budete niekto vidieť pod názvom Konferencia ..tak.chut môže (ale nemusí) byť rovnaká ako u tejto ..tzn. velmi fadna oproti klasicky vyzerajúcej ..
BB kraj 465 mnm
Poznáme hrušku?
Našiel som v jednom zahradníctve predávať túto hrušku.
Poznáte ju prosím niekto?
Myslíte, že je to Vienska?
Poznáte ju prosím niekto?
Myslíte, že je to Vienska?
Kysuce 600 m.n.m