Stará odroda Api. Rozhodne to nie je chuťovka, ale tento rok dosiahla kvalitu, že sa dá aj jesť
Prekvapením sú ale prvé plody odrody Londýnske. Je to naozaj vynikajúce jablko.
"Staré" chuťovky - sú na odpis ?
-
- Príspevky: 1166
- Dátum registrácie: 22 Nov 2020, 15:53
"Staré" chuťovky - sú na odpis ?
Londýnský (jadernáč) je chutné jablko, dlouho vydrží, nevadne, nemoučnatí. Měl jsem ho roky na velkém stromě. Je ale vysoce citlivé na strupovitost a vyžaduje přeci jen lepší klima, než jsem mu byl schopen dát. Vzhledově taky není moc atraktivní (žlutozelené s bledým líčkem).peter_z_tt napísal: ↑19 Nov 2022, 10:48Stará odroda Api. Rozhodne to nie je chuťovka, ale tento rok dosiahla kvalitu, že sa dá aj jesť
Prekvapením sú ale prvé plody odrody Londýnske. Je to naozaj vynikajúce jablko.
-
- Príspevky: 1166
- Dátum registrácie: 22 Nov 2020, 15:53
"Staré" chuťovky - sú na odpis ?
Je to nie príliš lákavé jablko, ale veľmi chutné. Koľko vydrží sa tento rok nedozviem.
Chrastavitosť je v posledných rokoch najmenší problém zo všetkého. V extrémnom suchu stačí v podstate jeden postrek a je to bez starostí. V suchom a extrémne teplom počasí sú najväčší problém obalovače. Už nie sú v generáciach, ale súvislý nálet počas celého leta. Tento rok zredukovali úrodu o asi tak 90 %.
Chrastavitosť je v posledných rokoch najmenší problém zo všetkého. V extrémnom suchu stačí v podstate jeden postrek a je to bez starostí. V suchom a extrémne teplom počasí sú najväčší problém obalovače. Už nie sú v generáciach, ale súvislý nálet počas celého leta. Tento rok zredukovali úrodu o asi tak 90 %.
-
- Príspevky: 9
- Dátum registrácie: 06 Nov 2022, 21:37
- Bydlisko: Bobrovec, západné Tatry, 640 m.n.m
"Staré" chuťovky - sú na odpis ?
Dobrý deň, chcel by som Vás tu prispievajúcich poprosiť o tip.
Chcem si do záhrady vysadiť jednu staršiu odrodu jablone na semenáči, možno hlavne pre ďalšie generácie, vhodnú skôr na uskladnenie ako na okamžité použitie, nie náchylnú na ochorenia a hlavne vhodnú do vyšších polôh (som 600 m.n.m). Akú odrodu by ste zvolili? (stačí jeden alebo pár tipov). Veľmi pekne ďakujem.
Chcem si do záhrady vysadiť jednu staršiu odrodu jablone na semenáči, možno hlavne pre ďalšie generácie, vhodnú skôr na uskladnenie ako na okamžité použitie, nie náchylnú na ochorenia a hlavne vhodnú do vyšších polôh (som 600 m.n.m). Akú odrodu by ste zvolili? (stačí jeden alebo pár tipov). Veľmi pekne ďakujem.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
"Staré" chuťovky - sú na odpis ?
Zo starších odrôd by to mohli byť Matkino (Nonetit), Malinové holovouské, Wealthy alebo Smiřické vzácné.Lukáš Daubner napísal: ↑19 Nov 2022, 21:02Dobrý deň, chcel by som Vás tu prispievajúcich poprosiť o tip.
Chcem si do záhrady vysadiť jednu staršiu odrodu jablone na semenáči, možno hlavne pre ďalšie generácie, vhodnú skôr na uskladnenie ako na okamžité použitie, nie náchylnú na ochorenia a hlavne vhodnú do vyšších polôh (som 600 m.n.m). Akú odrodu by ste zvolili? (stačí jeden alebo pár tipov). Veľmi pekne ďakujem.
Skôr by som ale Vašu pozornosť obrátil na trochu mladšie odrody - Angold, Vanda, Rosana.
A ak by to bolo na mne, tak by som volil jednu z trojice Rubín, Bohemia, Gold Bohemia. IH
Naposledy upravil/-a Ivan Hlavatý v 19 Nov 2022, 22:33, upravené celkom 1 krát.
"Staré" chuťovky - sú na odpis ?
Tento rok bol aj u nás kalamitný. Normálne (bez postrekov) je napadnutie jabĺk do 20%, v aktuálnej sezóne bolo napadnutých určite viac ako 50% plodov.peter_z_tt napísal: ↑19 Nov 2022, 13:55V suchom a extrémne teplom počasí sú najväčší problém obalovače. Už nie sú v generáciach, ale súvislý nálet počas celého leta. Tento rok zredukovali úrodu o asi tak 90 %.
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
-
- Príspevky: 9
- Dátum registrácie: 06 Nov 2022, 21:37
- Bydlisko: Bobrovec, západné Tatry, 640 m.n.m
"Staré" chuťovky - sú na odpis ?
Ďakujem za tipy,Ivan Hlavatý napísal: ↑19 Nov 2022, 22:19Zo starších odrôd by to mohli byť Matkino (Nonetit), Malinové holovouské, Wealthy alebo Smiřické vzácné.Lukáš Daubner napísal: ↑19 Nov 2022, 21:02Dobrý deň, chcel by som Vás tu prispievajúcich poprosiť o tip.
Chcem si do záhrady vysadiť jednu staršiu odrodu jablone na semenáči, možno hlavne pre ďalšie generácie, vhodnú skôr na uskladnenie ako na okamžité použitie, nie náchylnú na ochorenia a hlavne vhodnú do vyšších polôh (som 600 m.n.m). Akú odrodu by ste zvolili? (stačí jeden alebo pár tipov). Veľmi pekne ďakujem.
Skôr by som ale Vašu pozornosť obrátil na trochu mladšie odrody - Angold, Vanda, Rosana.
A ak by to bolo na mne, tak by som volil jednu z trojice Rubín, Bohemia, Gold Bohemia. IH
áno, ku všetkým štyrom Vami uvedeným starším odrodám som vylučovaním pri čítaní pomologických popisov tiež prišiel, len pri žiadnom z nich sa neuvádza dlhšia (aspoň február) skladovateľnosť. Tá býva uvádzaná priaznivejšia pri odrode Watervlietské mramorované - skúsenosť však nemám, ani tu na fóre som ho nenašiel.
Rubín už má isté miesto Angold+Vanda+Rosana poštudujem a zvážim, ďakujem.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
"Staré" chuťovky - sú na odpis ?
Ideál spĺňajúci všetky požadované vlastnosti ťažko nájdete. Hlavným kritériom pre Vás musí byť to, aby odroda vo vašej polohe stihla dozrieť. To sa potom trochu "bije" s tou dĺžkou skladovateľnosti. Možno ešte niekto z podobnej lokality tej Vašej pridá nejaký tip. IHLukáš Daubner napísal: ↑19 Nov 2022, 22:45Ďakujem za tipy,Ivan Hlavatý napísal: ↑19 Nov 2022, 22:19Zo starších odrôd by to mohli byť Matkino (Nonetit), Malinové holovouské, Wealthy alebo Smiřické vzácné.Lukáš Daubner napísal: ↑19 Nov 2022, 21:02Dobrý deň, chcel by som Vás tu prispievajúcich poprosiť o tip.
Chcem si do záhrady vysadiť jednu staršiu odrodu jablone na semenáči, možno hlavne pre ďalšie generácie, vhodnú skôr na uskladnenie ako na okamžité použitie, nie náchylnú na ochorenia a hlavne vhodnú do vyšších polôh (som 600 m.n.m). Akú odrodu by ste zvolili? (stačí jeden alebo pár tipov). Veľmi pekne ďakujem.
Skôr by som ale Vašu pozornosť obrátil na trochu mladšie odrody - Angold, Vanda, Rosana.
A ak by to bolo na mne, tak by som volil jednu z trojice Rubín, Bohemia, Gold Bohemia. IH
áno, ku všetkým štyrom Vami uvedeným starším odrodám som vylučovaním pri čítaní pomologických popisov tiež prišiel, len pri žiadnom z nich sa neuvádza dlhšia (aspoň február) skladovateľnosť. Tá býva uvádzaná priaznivejšia pri odrode Watervlietské mramorované - skúsenosť však nemám, ani tu na fóre som ho nenašiel.
Rubín už má isté miesto Angold+Vanda+Rosana poštudujem a zvážim, ďakujem.
"Staré" chuťovky - sú na odpis ?
Watervlietské mramorované znám ikdyž nepěstuji a tato odrůda má dva neduhy, náchylnost k sklovitosti dužniny a pukání na skládce.
Chuťově mi ale celkem vyhovuje, má příjemnou a osvěžující kyselinku, ale nedá se jíst přímo ze stromu.
Můj tip je Blenheimská reneta, je to chuťovka a měla by být vhodná do vyšších poloh.
https://www.sadarstvi.cz/blenheimska-reneta/
Chuťově mi ale celkem vyhovuje, má příjemnou a osvěžující kyselinku, ale nedá se jíst přímo ze stromu.
Můj tip je Blenheimská reneta, je to chuťovka a měla by být vhodná do vyšších poloh.
https://www.sadarstvi.cz/blenheimska-reneta/
"Staré" chuťovky - sú na odpis ?
Blernheimská reneta má řadu dobrých i horších vlastností. Z těch dobrých je to velikost plodů, dlouhověkost stromů , malé nároky na řez a taky chuť plodů. Z těch horších je to horší vzhled, menší a střídavá plodnost (což na velkých stromech až tak nevadí) a taky krátká skladovatelnost. V tom s článkem na sadařství.cz i v dalších pomologiích nesouhlasím. Jablka vadnou a ztrácejí konzistenci podstatně dřív. Jestli pomůže prodloužit skladovatelnost sklizeň ne zcela zralých plodů, to nevím, nezkusil jsem to. Každopádně Blenheimská patří k nejlepším odrůdám na sušení křížal.roman napísal: ↑19 Nov 2022, 23:29Watervlietské mramorované znám ikdyž nepěstuji a tato odrůda má dva neduhy, náchylnost k sklovitosti dužniny a pukání na skládce.
Chuťově mi ale celkem vyhovuje, má příjemnou a osvěžující kyselinku, ale nedá se jíst přímo ze stromu.
Můj tip je Blenheimská reneta, je to chuťovka a měla by být vhodná do vyšších poloh.
https://www.sadarstvi.cz/blenheimska-reneta/