Děláte , nebo dělali jste si někdo vlastní tabák? Myslím od klíčení až po fermentaci . klima se otepluje tak za chvilku tu bude jak na Kubě. Zkušenosti?
já jsem si dělával vlastní Virginii, jsou to monstrózní kytky které měly až 2,5 m . Nádherně kvetly. Špatně se to sušilo a fermentace byla dost sázka do loterie. Nekouřím už desítky let, ale vždycky sem to aspoň ochutnal, bylo to vždy ostré a štiplavé. Klasický selský byl ještě horší...
Tabák od A do Z
Tabák od A do Z
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi.
- Rafael
- Príspevky: 2201
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Tabák od A do Z
Dva roky po sobě jsem to zkoušel. A úplná katastrofa to byla. Z hlediska výsevu a vlastního pěstování ne. Teda, chtělo to akorát důslednou ochranu proti hnusákům. Ale to se dalo jednoduše zvládnout pomocí větších dávek Ferramolu.
Paradox jak taková jedovatá rostlina těm bestiím chutná.
*
Zkrachoval jsem díky špatně načasované sklízni. Tu první mi zasypal sníh a do té druhé zas přišlo období dešťů. A protože se jednalo o větší množství neměl jsem jak ten tabák usušit. Vzdušná a rozlehlá půda se vůbec neosvědčila. Tabák zůstal zelený a tím pádem nepoužitelný k dalšímu zpracování.
(Použít velkou udírnu se sušárnou po dědovi mě tehdy nenapadlo. Ale stejně nevím jak ta stavba funguje).
*
Takže za mě je priorita jeho sušení!!!
*
Tabák selský nedoporučuji, není důvod k jeho pěstování když kulturní odrůdy u nás bez problémů prosperují.
(Ta moje nepodařená pozdní sklízeň nemá s vegetační dobou nic společného. Jen vrtochy počasí a nedostatek času....).
*
Dobré čtení i když už částečně nefunkční
www.pestovanitabaku.szm.com/
přip. www.dymka.net/
anebo zahraniční fóra.
Paradox jak taková jedovatá rostlina těm bestiím chutná.
*
Zkrachoval jsem díky špatně načasované sklízni. Tu první mi zasypal sníh a do té druhé zas přišlo období dešťů. A protože se jednalo o větší množství neměl jsem jak ten tabák usušit. Vzdušná a rozlehlá půda se vůbec neosvědčila. Tabák zůstal zelený a tím pádem nepoužitelný k dalšímu zpracování.
(Použít velkou udírnu se sušárnou po dědovi mě tehdy nenapadlo. Ale stejně nevím jak ta stavba funguje).
*
Takže za mě je priorita jeho sušení!!!
*
Tabák selský nedoporučuji, není důvod k jeho pěstování když kulturní odrůdy u nás bez problémů prosperují.
(Ta moje nepodařená pozdní sklízeň nemá s vegetační dobou nic společného. Jen vrtochy počasí a nedostatek času....).
*
Dobré čtení i když už částečně nefunkční
www.pestovanitabaku.szm.com/
přip. www.dymka.net/
anebo zahraniční fóra.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Tabák od A do Z
takže jen pan Rafael. U mě byl vždycky problém s vysevem v únoru, hrozně drobna seminka... jak se to pak rozrostlo tak přepikyrovat , vždycky to chytlo nejakou mozaiku a když byla sklizeň stalo uz pocasi zaprd, samé mlhy a vlhko takže usušit to byl velkej problém. nakonec i to rozřezání nebylo jednoduché...
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi.
- Rafael
- Príspevky: 2201
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Tabák od A do Z
Pro výsev takových velmi drobných semínek se doporučuje smíchat je s velmi jemným pískem nebo štěrkem.
Už nevím jestli to doporučoval ten pěstitel z mého prvního odkazu, jestli to napadlo ženu která se o výsev starala anebo je to všeobecně známo.
*
Jen můj názor, protože zkušený pěstitel nejsem, ale únor mi přijde na výsev tabáku zbytečně brzký.
Vysévali jsme ho daleko později. Možná až pozdě.
Ale rostlo to pak políčku velmi bujně a rychle a žádné zpoždění nebylo znát.
*
Jinak jak jsem kontaktoval toho pěstitele co se zeleným, špatně usušeným tabákem dělat, tak mi odpověděl asi toto:
Hodí se to jen na přípravu nějaké postřikové jíchy anebo na vykuřování skleníků!!!!
*
(Ale pár pytlů jsem si i tak nechal. Škůdci do toho nejdou, skompostovat se to dá vždy a v době největší nouze.....).
Už nevím jestli to doporučoval ten pěstitel z mého prvního odkazu, jestli to napadlo ženu která se o výsev starala anebo je to všeobecně známo.
*
Jen můj názor, protože zkušený pěstitel nejsem, ale únor mi přijde na výsev tabáku zbytečně brzký.
Vysévali jsme ho daleko později. Možná až pozdě.
Ale rostlo to pak políčku velmi bujně a rychle a žádné zpoždění nebylo znát.
*
Jinak jak jsem kontaktoval toho pěstitele co se zeleným, špatně usušeným tabákem dělat, tak mi odpověděl asi toto:
Hodí se to jen na přípravu nějaké postřikové jíchy anebo na vykuřování skleníků!!!!
*
(Ale pár pytlů jsem si i tak nechal. Škůdci do toho nejdou, skompostovat se to dá vždy a v době největší nouze.....).
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Tabák od A do Z
Mám zkušenosti s pěstováním tabáku viržinského (ale ne na kuřivo ). Drobná semínka to chce vysévat na povrch vlhkého substrátu, zakrýt igelitem a umístit na světlé místo. Po cca týdnu, když již tabák klíčí, odstranit igelit a udržovat stálou vlhkost a teplotu (v rozmezí 20 - 25 °C). Pokud je semínek v nádobě hodně, tak protrhat. Když mají rostlinky kolem 2 cm, tak je pak přesadit jednotlivě do sadbovačů.
Tabák od A do Z
Na co ho pestujete,ked nie na kurivo?
Tabák od A do Z
Jsou to 2 citlivostně rozdílné klony tabáku, kterými se indikuje přítomnost a koncentrace přízemního ozonu.
Tabák od A do Z
a to je na co dobre?
Tabák od A do Z
Je to další, doplňková, metoda v rámci monitorovací sítě k zjišťování koncentrace O3 (který škodí rostlinám víc než je známo).
Tabák od A do Z
No dobre a ked teda zistite, ze je ho tam viacej, tak to niecomu pomoze? Da sa s tym ozonom potom nieco robit?