Jak jste na tom s velikostí plodů? Přemýšlím,jestli se nejedná o nějakou záměnu odrůdy u mne.Já budu muset ještě tak týden počkat,jsou kyselé ještě.Dotaz napísal: ↑18 Aug 2022, 11:38Hezký den.
Letos počasí Lepotici docela přeje.
První úroda tříletého stromku na myrobalánu sice není nikterak ohromná, ale švestky jsou super.
Plody krásně modré s ojíněním. Zelenožlutá dužnina akorát k jídlu, vyvážený poměr cukrů a kyselin, aroma nechybí. Když jdu okolo, zatřepu stromkem a mlsám.
Nemohu si stěžovat. Co vy?
Lepotica chválená i prokletá
Lepotica chválená i prokletá
Lepotica chválená i prokletá
Dobrý deň,Dotaz napísal: ↑18 Aug 2022, 11:38Hezký den.
Letos počasí Lepotici docela přeje.
První úroda tříletého stromku na myrobalánu sice není nikterak ohromná, ale švestky jsou super.
Plody krásně modré s ojíněním. Zelenožlutá dužnina akorát k jídlu, vyvážený poměr cukrů a kyselin, aroma nechybí. Když jdu okolo, zatřepu stromkem a mlsám.
Nemohu si stěžovat. Co vy?
u nás (okolie Bratislavy) sa im ešte veľmi zo stromu nechce... tie ktoré spadnú, majú všetky červíka
Po dvoch postrekoch proti obaľovačovi som sa tešil, že budú rovnako ako Katinka tento rok bez napadnutia..ale asi tie potvory lietali aj neskôr
-
IP: 168.235
Lepotica chválená i prokletá
Velikost plodů asi 4,5×3,5×3 cm, některé jsou kulatější, upomínají tvarem na Wangenheimovu.
Ze stromu se jim taky moc nechce, zatím jsem měl asi 5 švestek. :-) Ještě asi týden by to sneslo.
Obaleči řádí letos jak černá ruka, snad půlka žlutých rynglí byla červivá, i u Lepotice jsou přes ošetření některé plody červivé. Soused je červivostí ZR přímo zděšen, zasáhl jen proti pilatce.
Jablka na tom nejsou o moc lépe.
Ze stromu se jim taky moc nechce, zatím jsem měl asi 5 švestek. :-) Ještě asi týden by to sneslo.
Obaleči řádí letos jak černá ruka, snad půlka žlutých rynglí byla červivá, i u Lepotice jsou přes ošetření některé plody červivé. Soused je červivostí ZR přímo zděšen, zasáhl jen proti pilatce.
Jablka na tom nejsou o moc lépe.
Lepotica chválená i prokletá
Poslední 2-3 dny je slunko, takže konečně měknou a nabírají šťávu, po zatřepání ze stromu už padají, ale ještě to chce pár dní tepla. Jinak na jídlo už obírám ty nejměkčí a jsou určitě dobré. Problém u téhle odrůdy je přeplozování - tam jde pak kvalita i chuť dolů. Proto většinou na malých stromkách je výborná a později už jen průměr nasládlé tužší bláto. Něco se dá zregulovat řezem nebo Pilatka 50% nechává, ale raději proti ni stříkám, u jiných odrůd pilatka ničí daleko více kolem 90%.
Pálí někdo z Lapotice, má smysl sbírat padané do bečky? ( bez přídavku cukru), jinak nevím co s ní, sníst to všechno nepůjde a na povidla se nehodí.
Pálí někdo z Lapotice, má smysl sbírat padané do bečky? ( bez přídavku cukru), jinak nevím co s ní, sníst to všechno nepůjde a na povidla se nehodí.
Lepotica chválená i prokletá
Z Lepotice vyrába jednodruhový destilát R. Jelínek, takže zlá na tento účel určite nebude.
Malá Fatra: SZ/430 m n.m./5°C/1000 mm/hlinito-ílovitá kambizem na kremenci, pH 6,5
Lepotica chválená i prokletá
Povidla z lepotice každoročně vařím. Plody jsou méně šťavnaté, takže to jde dobře. Cukr ale do povidel přidávám, min. 0,3 - 0,5kg na 5 kg vyloupaných plodů.M.H napísal: ↑18 Aug 2022, 21:52Poslední 2-3 dny je slunko, takže konečně měknou a nabírají šťávu, po zatřepání ze stromu už padají, ale ještě to chce pár dní tepla. Jinak na jídlo už obírám ty nejměkčí a jsou určitě dobré. Problém u téhle odrůdy je přeplozování - tam jde pak kvalita i chuť dolů. Proto většinou na malých stromkách je výborná a později už jen průměr nasládlé tužší bláto. Něco se dá zregulovat řezem nebo Pilatka 50% nechává, ale raději proti ni stříkám, u jiných odrůd pilatka ničí daleko více kolem 90%.
Pálí někdo z Lapotice, má smysl sbírat padané do bečky? ( bez přídavku cukru), jinak nevím co s ní, sníst to všechno nepůjde a na povidla se nehodí.
Čačanská lepotica od Rudolf Jelínek je dokonce z podobných jednodruhových destilátů asi nejlepší. Obávám se však, že je vyrobená ze suroviny dovezené z Balkánu, tam chutnají lepotice o dost jinak.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Lepotica chválená i prokletá
Na tej fľaške na fotke od 'larixa' je uvedené: Sad U Studny, Těchlov. Takže táto slivovica (na fotke) nebude zo sliviek z Balkánu. IH
Lepotica chválená i prokletá
Nebo podobně jako někteří vinaři, když je příležitost a umí to, nakupují odjinud a skryjí to za svoji úrodu. Možná jsou ty balkánské Lapotice i víc sladší.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Lepotica chválená i prokletá
Firma R.J. má slivkové sady naozaj aj na Balkáne, konkrétne v Bulharsku. Samozrejme má ich aj v ČR (väčšinu). Nemyslím si, že by takáto renomovaná firma nejako 'šachovala' s informáciami a uvádzala falošné údaje o tom, zo sliviek ktorého sadu bol destilát vyrobený.Ivan Hlavatý napísal: ↑19 Aug 2022, 08:40Na tej fľaške na fotke od 'larixa' je uvedené: Sad U Studny, Těchlov. Takže táto slivovica (na fotke) nebude zo sliviek z Balkánu. IH
Zaujímavý je známy projekt R.J. s hruškovicou Williams v Chile (foto 3). Iste bol aj nákladný, ale určite si to v R.J. ekonomicky dobre prerátali. IH
Lepotica chválená i prokletá
Během exkurze po vizovických sadech formy R.J. v rámci certifikační degustace nám průvodce sdělil, že sklizeň z těchto sadů představuje surovinu pro zhruba 8% ročně vyprodukované slivovice, zbytek nakupují. Veškeré nákupy nejsou z Balkánu, některé i od tuzemských pěstitelů.Ivan Hlavatý napísal: ↑20 Aug 2022, 07:46Firma R.J. má slivkové sady naozaj aj na Balkáne, konkrétne v Bulharsku. Samozrejme má ich aj v ČR (väčšinu). Nemyslím si, že by takáto renomovaná firma nejako 'šachovala' s informáciami a uvádzala falošné údaje o tom, zo sliviek ktorého sadu bol destilát vyrobený.Ivan Hlavatý napísal: ↑19 Aug 2022, 08:40Na tej fľaške na fotke od 'larixa' je uvedené: Sad U Studny, Těchlov. Takže táto slivovica (na fotke) nebude zo sliviek z Balkánu. IH
Zaujímavý je známy projekt R.J. s hruškovicou Williams v Chile (foto 3). Iste bol aj nákladný, ale určite si to v R.J. ekonomicky dobre prerátali. IH
Screenshot_20220820-073529_Chrome.jpg
Screenshot_20220820-073517_Chrome.jpg
Screenshot_20220820-073627_Chrome.jpg
Odkud jsou pološvestky čačanky pro jednodruhový Jelínkův destilát, to nevím, možná z Těchlova, jak ale dosáhli té chuti, je záhadou.