Natrhal jsem od každého něco, trošky pro srovnání. Je to rozdíl začínat se sklizní až teď v 420 m nad mořem, nebo někdy před týdnem, deseti dny v Polabí. Čekám na ostružinu Lochness a kolega v práci už nosí Loch Tei. Dobrou, nebo spíše výbornou na tuto dobu, trochu drobnější, výnosnou.
Nejdříve angrešt: nejzralejší je u mne Prima, vybarvuje se a dozrává Dagmar, Darek. V Primě najdu nějaké aroma, pokud jde o Dagmar a Darek, tak ten kluk má vůni v dužnině o něco výraznější. Ale je to teprve druhá sklizeň, takže nevím jaký bude později.
Rybízy: Jesan, ten tu není je nejsladší z rybízů (srovnat můžu teď s Losanem a sousedovým Jonkher van Teets). Ten bílý drobounký je Holandský bílý, sladký bílý rybíz, který by někomu nestál za sklizeň, ale v zahradě na obírání do pusy dobrý. Je sladší než Jantar i "Versajský" růžový (na fotce jsou oba).
Z malin trháme Rutrago a začíná Gordosť Rosii. Začíná se vybarvovat i Glen, nevím jestli Ample. Rutrago má normální velikost a solidní chuť a vůni, Gordosť a Glen jsou větší, nad 5 g po celou dobu sklizně. Tayberry mě před rokem 1990 moc neoslovilo, mám ho v zahradě po pár desítkách let, jestli bude chutnat rodině. Je to plodič, podobně jako drobnoplodá popínavá malina Bristol. Ta má drobé plody, ale zajímavě voňavé. Když přezraje Tayberry, přijde mi vůní jako navoněné drogerií, podobně jako přezrálé ostružiny.
Sklizeň 2022
- Jaroslav - Pear Man
- Príspevky: 211
- Dátum registrácie: 16 Apr 2020, 21:23
- Bydlisko: Český ráj, 290 m.n.m
Sklizeň 22
Pěstujete někdo růžový rybíz Rose de Champagne? Má to být nejsladší rybíz ze všech, které existují, ale není moc známý a dá se špatně sehnat. Většina lidí ho objednává z německého obchodu Deaflora. Tady je o něm článek: http://www.vysnenazahrada.cz/2019/07/ry ... pagne.html.
Mám 2 druhy červeného rybízu se kterými jsem spokojen - sladkokyselé, šťavnaté, dlouho vydrží. Pak mám černý rybíz Titania, který budu rušit, protože je moc kyselý a má divnou pachuť myšiny, navíc z jara, narozdíl od statních, extrémě trpí mšicemi. Nově mi začal plodit černý rybíz Noiroma Cassissima, který mám bohužel zatím ve stínu, takže asi nedozrává do správné sladkosti, jinak vypadá nadějně, proto ho budu na podzim přesazovat. Chtěl jsem mít i bílý rybíz, který prý měl být sladší než červený, tak jsem koupil Witte Hollander o kterém se psalo, že je ze všech rybízů nejlahodnější a s nejvyššími výnosy. Ten můj je však kyselejší než červený, je moc drobný, plodí jen na některých větvích a hlavně má hrozně velká semínka, která při jezení vadí - mám málo šťávy. Uvažuji ho nahradit Orionem.
Ještě mám v plánu sehnat černé rybízy Jubilejnaja Kopanja a Sofijevskaja (Sofijevská). Jenže černý rybíz je úplně jiný než červený, z toho důvodu hledám skutečně sladký a šťavnatý a Rose de Champagne, by takový měl být, navíc růžový ještě nemám. Zajímalo by mě jestli se dá množit řízkováním? Proč se tu neprodává?
Mám 2 druhy červeného rybízu se kterými jsem spokojen - sladkokyselé, šťavnaté, dlouho vydrží. Pak mám černý rybíz Titania, který budu rušit, protože je moc kyselý a má divnou pachuť myšiny, navíc z jara, narozdíl od statních, extrémě trpí mšicemi. Nově mi začal plodit černý rybíz Noiroma Cassissima, který mám bohužel zatím ve stínu, takže asi nedozrává do správné sladkosti, jinak vypadá nadějně, proto ho budu na podzim přesazovat. Chtěl jsem mít i bílý rybíz, který prý měl být sladší než červený, tak jsem koupil Witte Hollander o kterém se psalo, že je ze všech rybízů nejlahodnější a s nejvyššími výnosy. Ten můj je však kyselejší než červený, je moc drobný, plodí jen na některých větvích a hlavně má hrozně velká semínka, která při jezení vadí - mám málo šťávy. Uvažuji ho nahradit Orionem.
Ještě mám v plánu sehnat černé rybízy Jubilejnaja Kopanja a Sofijevskaja (Sofijevská). Jenže černý rybíz je úplně jiný než červený, z toho důvodu hledám skutečně sladký a šťavnatý a Rose de Champagne, by takový měl být, navíc růžový ještě nemám. Zajímalo by mě jestli se dá množit řízkováním? Proč se tu neprodává?
Nejhezčí pohled na svět je z koruny ovocného stromu.
Sklizeň 22
"Pěstujete někdo růžový rybíz Rose de Champagne? "
To.nie, ale tzv. ruzovy som si tohto roku objednala odrodu Lubawa. Vynikajuca chut, sladky, stavnaty. Akurat ze mi v nasom predpustnom suchu vysycha . Ked nahodu vyschne, tak si ho objednam este raz.
To.nie, ale tzv. ruzovy som si tohto roku objednala odrodu Lubawa. Vynikajuca chut, sladky, stavnaty. Akurat ze mi v nasom predpustnom suchu vysycha . Ked nahodu vyschne, tak si ho objednam este raz.
Sklizeň 22
Všechny černé rybízy smrdí myšinou, pokud to cítíte z jednoho, pochybuji, že vám bude chutnat jiný. Josta má té pachuti jen půlku...Jaroslav - Pear Man napísal: ↑09 Júl 2022, 18:28. Pak mám černý rybíz Titania, který budu rušit, protože je moc kyselý a má divnou pachuť myšiny, navíc z jara, narozdíl od statních, extrémě trpí mšicemi. Nově mi začal plodit černý rybíz Noiroma Cassissima, který mám bohužel zatím ve stínu, takže asi nedozrává do správné sladkosti, jinak vypadá nadějně, proto ho budu na podzim přesazovat.
Ještě mám v plánu sehnat černé rybízy Jubilejnaja Kopanja a Sofijevskaja (Sofijevská).
A pak jsou samozřejmě lidé, kterým to nevadí.
Naposledy upravil/-a Jitka v 11 Júl 2022, 23:33, upravené celkom 1 krát.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Sklizeň 22
Je to tak. Ale pokud Pear Manovi smrdí, dalšími keříky si nepomůže.
Sklizeň 22
Dnes jsem černý rybíz zpracovávala. Pro mne úplná lahoda. Dostala jsem vloni na košt kombinaci 1/2 na 1/2 červený a černý , džem. Bylo to výborné. Šťáva z červeného a bobule celé černé. Na l kg ovoce se dává 1/2 kg cukru. želírfix Labeta, povařit asi 5 minut Ještě jsem várky přidělávala, lahoda, pro nás vynikající. Černý rybíz máme Titanii a Bonu, červená Rovada. Letos jsou obalené. Černé chtějí být zralé, Bona se mi moc nelíbila, letos je skvělá. Titania je u nás drobnější, ale je. Měla jsem možnost před týdnem ochutnat několik kultivarů černého. Nejvíc mi chutnal Žemčužina, dostala jsem řízek. Jubil. kopanja tu máme od loňska zasázenou, teprve zakořeňuje a roste, je z něj vzpřímený pěkný keř. Žemčužina jsem viděla jako rozložitý keř.
Sklizeň 22
Ty černé bobule rozmačkáte nebo je necháte v džemu celé? Já dělávám džem jen z černého - většinou z čisté dřeně s přidáním rozmačkaných bobulí (asi 1/4 množství dřeně) kvůli barvě.alenak napísal: ↑12 Júl 2022, 23:30Dnes jsem černý rybíz zpracovávala. Pro mne úplná lahoda. Dostala jsem vloni na košt kombinaci 1/2 na 1/2 červený a černý , džem. Bylo to výborné. Šťáva z červeného a bobule celé černé. Na l kg ovoce se dává 1/2 kg cukru. želírfix Labeta, povařit asi 5 minut Ještě jsem várky přidělávala, lahoda, pro nás vynikající. Černý rybíz máme Titanii a Bonu, červená Rovada. Letos jsou obalené. Černé chtějí být zralé, Bona se mi moc nelíbila, letos je skvělá. Titania je u nás drobnější, ale je. Měla jsem možnost před týdnem ochutnat několik kultivarů černého. Nejvíc mi chutnal Žemčužina, dostala jsem řízek. Jubil. kopanja tu máme od loňska zasázenou, teprve zakořeňuje a roste, je z něj vzpřímený pěkný keř. Žemčužina jsem viděla jako rozložitý keř.
Chuťově i nutričně je nejlepší smíchat zasyrova vytlačenou šťávu (dřeň) z černého rybízu se stejným množstvím cukru, jen zamíchat a naplnit do sklínek. Ztuhne to samo, nekazí se a ta čerstvá vitamínová chuť je supr. Nevýhodou je těch 50% cukru. Je to ale obvyklý poměr u džemů kupovaných. Před odšťavněním bobulí je dobré je rozmačkat a nechat hodinu stát, aby barva ze slupek přešla do šťávy. Do džemu zasyrova ale nemůžeme dát celé plody, zkvasily by.
- Jaroslav - Pear Man
- Príspevky: 211
- Dátum registrácie: 16 Apr 2020, 21:23
- Bydlisko: Český ráj, 290 m.n.m
Sklizeň 22
Černý rybíz řadím mezi nejchutnější drobné ovoce, které je nejaromatičtější a rozhodně bych neřekl, že všechny smrdí myšinou, i na staré zahradě někdo psal, že např. odrůda Ojebyn nemá ani náznak myšiny. Spíš bych řekl, že se u většiny, při dozrávání, trochu mění intenzivní aroma v pach podobně jako vůně květů Šeříku. Poznal jsem více odrůd, které byly většinou staré a trpěly padlím, ale byly větší, šťavnatější a kromě asi 2 i mnohem sladší než Titania. Titánie je ale jediná, kde je ta odporná pachuť myšiny tak výrazná, že mě to nutí ji hned vyplivnout.Jitka napísal: ↑11 Júl 2022, 23:17Všechny černé rybízy smrdí myšinou, pokud to cítíte z jednoho, pochybuji, že vám bude chutnat jiný. Josta má té pachuti jen půlku...Jaroslav - Pear Man napísal: ↑09 Júl 2022, 18:28. Pak mám černý rybíz Titania, který budu rušit, protože je moc kyselý a má divnou pachuť myšiny, navíc z jara, narozdíl od statních, extrémě trpí mšicemi. Nově mi začal plodit černý rybíz Noiroma Cassissima, který mám bohužel zatím ve stínu, takže asi nedozrává do správné sladkosti, jinak vypadá nadějně, proto ho budu na podzim přesazovat.
Ještě mám v plánu sehnat černé rybízy Jubilejnaja Kopanja a Sofijevskaja (Sofijevská).
A pak jsou samozřejmě lidé, kterým to nevadí.
Včera jsem opět ochutnával Noiroma Cassissima a přesto, že ještě mohl více dozrát, byl vynikající - nasládlý a snědl jsem těch několik posledních kuliček hned, měl slabší aroma a možná díky tomu žádnou divnou příchuť.
A co se týče Josty, tam taky není cítit, max. slabě u úplně přezrálých plodů.
Nejhezčí pohled na svět je z koruny ovocného stromu.
Sklizeň 22
Patříte mezi šťastlivce.