Čubrica

majoránka, kmín / rasca, kopr / kôpor, fenykl / fenikel, bazalka, pepř / korenie, rozmarýn, tymián ...
Mimmo
Príspevky: 3081
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:26
Bydlisko: VYSOČINA 500m a JM 250m.

Čubrica

23 Jún 2022, 11:05

Toto koření se dá vypěstovat i na zahradě v teplejších podmínkách. Když jsem poprvé slyšel jeho název, zkoušel jsem ho přeložit do češtiny. Jak ale zjišťuji, tento název se používá i v češtině. Ačkoliv saturejka zní v češtině lépe. Nemám s jeho využitím velké zkušenosti, ale viděl jsem ho mnohokrát pěstovat. Roste poměrně dobře.
Prílohy
Čubrica.jpg
Jiří II
Príspevky: 536
Dátum registrácie: 26 Máj 2020, 16:06
Bydlisko: Moravský kras, 470 m n. m.

Čubrica

26 Jún 2022, 15:17

Saturejku horskou jsem kdysi před léty zakoupil jako skalničku. S přibývajícími roky se stává ve skalce poněkud agresívnější. Prý se používá jako náhrada pepře zejména u těch osob, které pepř nemohou nebo přímo nesnášejí.
Prílohy
Saturejka horská.JPG
Mimmo
Príspevky: 3081
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:26
Bydlisko: VYSOČINA 500m a JM 250m.

Čubrica

26 Jún 2022, 17:36

Hezky vám to roste. :thumbup:
Eugen

IP:  33.140

Čubrica

24 Júl 2022, 11:15

Saturejku horskú máme v záhrade už viac rokov. Absolutne nenáročná a veľmi nám chutí najmä v kombinácii s bravčovým mäsom.
Neviem však kedy je vhodná doba na zber. Jedine pred kvetom? alebo môže sa zbierať aj keď už kvitne?
A kde ju ešte okrem mäsa zvyknete využívať?
IvaP
Príspevky: 784
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 11:57
Bydlisko: u Přerova

Čubrica

25 Júl 2022, 16:38

Eugen napísal:
24 Júl 2022, 11:15
Saturejku horskú máme v záhrade už viac rokov. Absolutne nenáročná a veľmi nám chutí najmä v kombinácii s bravčovým mäsom.
Neviem však kedy je vhodná doba na zber. Jedine pred kvetom? alebo môže sa zbierať aj keď už kvitne?
A kde ju ešte okrem mäsa zvyknete využívať?
Furtum furt :-D
U Přerova, 270 m.n.m.
Libor1
Príspevky: 189
Dátum registrácie: 10 Mar 2020, 11:48

Čubrica

25 Júl 2022, 17:21

Saturejku možno pridať ku strukovinám, gulášu, mäsu, tlmí nadúvanie má príjemnú chuť i arómu, rastie ako burina, konzumujeme celoročne. Na jar stačí radikálny rez a slnečná poloha.
Camomil

IP:  62.213

Čubrica

19 Jún 2023, 21:58

Saturejka je naprostý poklad do gulášů, zejména hlívových a kotrčové dršťkovky atd. Naprosto geniální bylinka. Jako jedna z mála funguje jako sůl -> zvýrazňuje chutě jídla! Miluju ji. Bohužel jsem měl jednoletou, jeden rok se přemnožila a ten další úplně zmizela. Zásoby nasušené bylinky pomalu docházeji:/
Napísať odpoveď