Mohli by ste prosím bližšie špecifikovať to "další využití" ? Ďakujem. IHEfs Mechobrosthenes napísal: ↑07 Jan 2022, 17:36...sliji šťávu a dole zůstanou kostky. Ty propláchnu a dám vysušit pro další využití...
Rok třešní
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Rok třešní
- Efs Mechobrosthenes
- Príspevky: 16
- Dátum registrácie: 07 Jún 2020, 19:30
Rok třešní
Moje žena je zašívá do pytlíků, polštářků, které se dají nahřívat třeba v mikrovlnce a pak zahřívají třeba nohy, záda, krk, břicho...
Bítešská náhorní rovina, 500 m n. m
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Rok třešní
Áno, to poznám. Vďaka za odpoveď. IHEfs Mechobrosthenes napísal: ↑07 Jan 2022, 18:35Moje žena je zašívá do pytlíků, polštářků, které se dají nahřívat třeba v mikrovlnce a pak zahřívají třeba nohy, záda, krk, břicho...
Rok třešní
Děkuji za odpověď. Velice jednoduchý postup. Příště to vyzkouším i u švestek. Nechám jich tam jen část.
Rok třešní
Chuť pecek přechází do destilátu dvěma způsoby. 1. Macerací při kvašení a 2. louhováním zatepla při destilaci. Odstraněním pecek před pálením se příchuť jader výrazně omezí, ale nezmizí úplně To by se třešně musely odpeckovat při zakládání kvasu, i takoví nadšenci jsou. Otázkou je, zda příchuť jader je či není v třešňovici ku prospěchu. Za sebe mohu říci, že v třešňovici z velkých chrupek (kdy objem pecky je relativně menší a chuť dužiny méně výrazná) je jádrová příchuť přínosem. Naopak pálenka z ptáčnic (nebo chuťově jim podobných tmavých srdcovek) - považovaná za top mezi třešnovicemi podobně jak durancie u slivovic - své dokonalé aroma rozvine lépe bez pecek.Efs Mechobrosthenes napísal: ↑07 Jan 2022, 17:36Je důležité, čím měříte. Ponorné hustoměry jsou OK, refraktometr při nízkých hodnotách "kecá".
Mám raději třešňovici třešňovou (nikoli jádrovou), proto vypeckovávám. Dělám to však takto: Ovoce pomačkám nebo spíše proženu ručním řepovým struhadlem. Ze začátku kvašení několikrát promíchám, aby se kostky oddělily od "marmelády" a sedly dolů. Před pálením přenesu "marmeládu" z vršku, sliji šťávu a dole zůstanou kostky. Ty propláchnu a dám vysušit pro další využití. Ve kvasu zůstane jen úplné minimum kostek, které již nenaruší ovocnou, medovou a lehce "dřevěnou" vůni kořaličky.
Hodně zdaru.
Rok třešní
Třešně májovky začínají dozrávat (JM). Tentokrát jsem byl rychlejší než ptactvo a několik jsem jich ochutnal. Zítra tam chci dát vak, abych něco donesl na ukázku domů.
Rok třešní
Závidím, tady jsou májuvky ještě zelené, dost probrané moniliovým úžehem, ale velký strom má dost i tak.
Jak je na tom třešeň Rivan se zráním v porovnáním s ,,májuvkama" ?
Ta moje třešeň majuvka jsem si myslel že je taky nejranější, a zjistil jsem že je o 2-3 dny před 2TT kaštánkou, stihne tu na severu akorát dozrát poslední májové dny, takže čistě 1TT ty ,,májuvky" z dob minulých asi nejsou, je Rivan ranější nebo je nějaká superraná třešeň jako první ovoce sezony???
Rok třešní
Ani dnes nebylo sklizeno. Něco jsem tedy otrhal a nainstaloval jsem na strom 3 vaky. Tam by těch pár třešní mohlo plně dozrát.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Rok třešní
Stav dozrievania čerešní u nás: na foto 1 Summit, na foto 2 Karešova. IH
Rok třešní
Skorsiu ceresnu ako Rivan zohnat neviem, aj ked verim ze ich existuje vela (kvalitu neriesme, proti neskorsim odrodam slabota, ale su prve)M.H napísal: ↑20 Máj 2022, 22:10Závidím, tady jsou májuvky ještě zelené, dost probrané moniliovým úžehem, ale velký strom má dost i tak.
Jak je na tom třešeň Rivan se zráním v porovnáním s ,,májuvkama" ?
Ta moje třešeň majuvka jsem si myslel že je taky nejranější, a zjistil jsem že je o 2-3 dny před 2TT kaštánkou, stihne tu na severu akorát dozrát poslední májové dny, takže čistě 1TT ty ,,májuvky" z dob minulých asi nejsou, je Rivan ranější nebo je nějaká superraná třešeň jako první ovoce sezony???
Ako prve ovocie sezony odporucam zemolez..