Ahojte,
Ma podla Vas zmysel otrhat listy napadnute kuceravostou? Ak ano/nie, preco?
Na foto halehaven
Kadeřavost
-
- Dátum registrácie: 12 Máj 2022, 07:50
Jsou-li na dosah, pak ano. Podobnou službu jako jejich otrhání udělá ošetření mědí v době opadu listů, v říjnu či listopadu. První řešení brání tomu aby se z později uschlých listů šířila kadeřavost, druhá varianta vydesinfikuje strom i zem pod ním, kam ze vegetace listy padaly.
-
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Napadnuté listy už nie je možné "vyliečiť". Postupne opadajú aj samé, pričom väčšinou ich strom nahrádza 'druhou vlnou' rašenia listov. Ak je napadnutých veľa listov kučeravosťou, strom to oslabuje z dôvodu redukcie celkovej fotosyntetickej plochy.
Predsa si však myslím, že odstránenie kučeravosťou postihnutých listov (ak je pri menšom strome a nie masívnom postihnutí realizovateľné) má svoj význam. Včasným odstránením napadnutých listov a ich zničením zabránime hube dokončiť svoj vývojový cyklus (ak sú listy ponechané, postupne menia farbu z ružovočervenej na žltú až sivobielu, čo je sprevádzané tvorbou veľkého množstva spór a ich uvoľňovaním do okolia). Askospóry sa zmývaním dažďom alebo vetrom šíria na okolité vetvičky a konáriky, kde pretrvávajú do nasledujúceho roku, aby potom v čase pučania na jar infikovali mladé lístky. Odstránením kučeravých listov ešte pred vytvorením a uvoľnením askospór aspoň čiastočne znížime populačnú 'nálož' patogéna pre budúci rok. Okrem toho ponechané poškodené listy na mladých výhonkoch niekedy indukujú aj tvorbu glejotoku a znehodnocujú tak celé letorasty. Takže odstránenie poškodených listov z uvedených dôvodov považujem za vhodné, aj keď nie nevyhnutné.
Treba povedať, že miera postihnutia Taphrinou deformans v jednotlivých rokoch nie je nutne priamo úmerná miere postihnutia v predchádzajúcom roku. Dôležitejším faktorom je priebeh počasia v čase rašenia púčikov. To vysvetľuje fakt, prečo niekedy po masívnom postihnutí v jednom roku sa choroba v tom nasledujúcom takmer vôbec neobjaví. Askospóry však majú schopnosť pretrvať v inaktívnom stave aj niekoľko rokov a trpezlivo si počkať na svoju príležitosť, ktorú im poskytne pre ne priaznivé počasie v pre nás "zlom" roku. IH
-
- Dátum registrácie: 25 Mar 2020, 09:09
- Kontaktovať používateľa:
Tento rok bez kučeravosti. Aj Dixired, známa to citlivka je čistá.
Ošetroval som veľmi skoro na jar Sulkou, a potom jediný postrek meďou. Použil som osvedčený Kuprikol, ktorý mi zostal z minulého roka.
Ošetroval som veľmi skoro na jar Sulkou, a potom jediný postrek meďou. Použil som osvedčený Kuprikol, ktorý mi zostal z minulého roka.
Edgar
I u mne je letos napadení kadeřavosti zanedbatelné. Postřik jako jiné roky. První měď, druhý Syllit. Vloni to bylo i přes stejný postřik daleko horší. Důležitý je termín první aplikace. Letos jsem si to pohlídal. Přesně v době začátku kvetení samičích květů lísky. Záleží rovněž na průběhu počasí. To bylo v předjaří celkem suché. Patrné jsou u mne letos i rozdíly v napadení. Nízké stromky jsou bez napadení. Velké stromy tak do dvaceti listů na stromě. Nízké tvary jsem asi dokonale mědí omyl. U vysokých stromů to nebylo tak pečlivé. Při tak nízkém napadení postižené listy obírám a uložím do kompostu pod povrch. Rovněž si myslím, že tím omezím napadení příští sezónu. V okolí broskvoně nikdo nepěstuje. Kolega, který je na Hlučínsku v trochu teplejší poloze má však letos napadení kadeřavosti katastrofální.
Zajímavosti letošního ročníku je skutečnost, že broskvoně u mne kvetky skoro měsíc. V chladném období včely nelétaly, pak to však dohonily. Násada plůdků je abnormálně vysoká. Uvidím, jestli strom něco pustí. Jinak budu muset odstranit 90 % plůdků.
Zajímavosti letošního ročníku je skutečnost, že broskvoně u mne kvetky skoro měsíc. V chladném období včely nelétaly, pak to však dohonily. Násada plůdků je abnormálně vysoká. Uvidím, jestli strom něco pustí. Jinak budu muset odstranit 90 % plůdků.
U mě jsou silně napadené kadeřavostí (i přes postřiky) ploché broskve, ovšem taky mají největší násadu plůdků. U pravých broskví je napadení o něco málo větší než loni, ale i tak relativně malé. Menší je i násada plůdků. Tradičně nejvíc má Favorita M.
-
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Mám dojem, že sa tu už o tom diskutovalo.
Ťažko povedať. Trochu si zateoretizujme: Isté je, že cesnak produkuje fytoncídy, ktoré majú baktericídne aj fungicídne účinky. A Taphrina deformans je huba. Otázkou je, ako by cesnak pod stromami mohol v tomto smere účinkovať. Fytoncídy určite uvoľňuje aj do pôdy vo svojom okolí - otázkou je, či tieto fytoncídy môžu byť absorbované koreňmi broskyne, transportované pletivami stromu až do púčikov resp. rašiacich listov, a či do takej miery, aby ten fungicídny účinok bol signifikantný. Otázkou je aj časovanie 'vegetačnej aktivity', teda či dochádza k dostatočnému uvoľňovaniu fytoncídov z cesnaku do pôdy už vo včasnej jari, kedy sa rozhoduje o miere napadnutia stromov kučeravosťou. Pokúsil som sa vyhľadať nejaké odborné články na tému
"cesnak zasadený pod broskyňami a kučeravosť", ale našiel som len kopu článkov o efekte postreku z výluhov cesnaku. Inak nič. To ale neznamená, že ten priaznivý efekt pestovania cesnaku pod broskyňami je vylúčený (viď slávna neslušná veta Bolka Polívku alias Bohouša adresovaná Ivane Chýlkovej v kultovom filme K.H.G.T.
U nás zatím ani jeden napadený lístek kadeřavostí.
2.12. Champion
3.1. Kuprikol
7.3. Kuprikol
22.3.Sulka
10.4. Sillit
Dříve jsem aplikoval měď jen na konci zimy. V posledních letech ale broskve odcházejí kvůli odumírání pupenů. Proto jsem přidal postřik po opadu listí, druhý v lednu při větším oteplení. Zatím zdá se pomohly, postiženo bylo jen pár letorostů. Na broskve půjde už jen několik postřiků hnojivem s železem. A možná Aliette, ale nevím, zda jsem nepromeškal termín.
2.12. Champion
3.1. Kuprikol
7.3. Kuprikol
22.3.Sulka
10.4. Sillit
Dříve jsem aplikoval měď jen na konci zimy. V posledních letech ale broskve odcházejí kvůli odumírání pupenů. Proto jsem přidal postřik po opadu listí, druhý v lednu při větším oteplení. Zatím zdá se pomohly, postiženo bylo jen pár letorostů. Na broskve půjde už jen několik postřiků hnojivem s železem. A možná Aliette, ale nevím, zda jsem nepromeškal termín.
Na tom není nic překvapivého, když jsou stromy prakticky trvale naloženy ve fungicidech.

Já nějaké napadení kadeřavostí mám, ale stromy se s tím popasují. Prováděl jsem jen jedno jarní ošetření Kuprikolem, víc chemie mi je bytostně proti srsti. Stejně jako insekticidy proti červivosti. Raději hledám rovnováhu mezi mnou a přírodou pro minimalizaci chemie a rozumným ziskem použitelného ovoce.
Brněnsko, 400 a 435 m.n.m.