Dnes som okoštoval jediný plod Andery.Jablko bolo uskladnené v zapustenej pivnici(bývalá žumpa-trativod) kde sa teplota až teraz dostala k piatim stupňom celzia.80% vlhkosť.Od začiatku jeseňe teplota klesala z asi 16 stupňov na terajšie 3.Plod bol obratý 10.10.
Pokúsim sa popísať nejaké vlastnosti .Šupka sa javí suchá v porovnaní s inými jablkami ktoré som skúšal naraz ako napr.Rubinstar,Rajka.Rubinstar ako aj Jonagored je mastný teda hodne.
Na skus bolo jablko ešte celkom chruplavé ,ale dužina, ktorá sa dosť ponáša na Rubín môže sa zdať byť už múčnatejúcou.Suchá ale nieje ako napr.Rajka a už aj Karneval , ale ako vravím asi dva mesiace sú jablká uskladnené pri teplote od 15 do 10 stupňov.
Chuťovo by som ju prirovnal asi k sladšiemu Rubínu ale cítim tam aj niečo z Rosany.(asi Lord Lambourne ten ale nepoznám)Teraz ma napadlo že som ju mal porovnať s Melrose!No čo, už je neskoro.Tú typickú stopu horkosti v Melrose som nezaregistroval.
Čo sa týka výdrže na skládke čo bol vlastne rozhodujúci parameter pre obstaranie stromku sa javí ako priemer.V porovnaní s Florinou,Rajkou,Jonagoredom,Golden del. aj Karnevalom obstála lepšie.Ligol je na tom trochu lepšie.Na také Fuji,Admiral,Topaz,Melrose alebo Idared však zatial nemá.Počkáme na ďalšiu úrodu.
Nemšová-228m
Andera
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
ANDERA
Pestujem obe rodičovské odrody Andery - Melrose aj Rubín. Obaja jej "rodičia" patria k odrodám, ktoré majú určitú schopnosť autoregulácie násady, teda 'zbytočne nepreplodzujú'. Avšak povedať, že by vôbec a nikdy nepotrebovali prebierku, je trochu 'pritiahnuté za uši'. Každopádne pri Andere sa udáva plodnosť "stredná až nižšia" a takisto aj schopnosť autoregulácie násady. Výraz "nulové nároky na prebierku" však predsa len trochu zaváňa reklamným preháňaním. Pestovať ju ako polokmeň by určite šlo. Ako istý nedostatok vidím skôr fakt, že Andera nie je 'rezistent'. Na druhej strane, náchylnosť Rubínu či Melrose k chrastavitosti nie je vysoká. Treba vyskúšať. IHNeregistrovaný napísal: ↑08 Máj 2022, 13:56Pri andere slachtitelia uvadzaju nulove naroky na prebierku,myslite,zeby slo anderu pestovat na polokmeni s narokmi asi ako rubin?
ANDERA
Tento rok som počítal s lepšou úrodou.Mám 4 štvor-trojročné stromky.Zakvitli len dva aj to strašne málo.Vyzerá to na dve, tri jabĺčka.Neviem či je to neskorším nástupom do rodivosti alebo nevhodnou výživou.
Melrose u nás v záhrade patrí k majorite.(asi 12 kúskov).Stromy majú asi dvadsať rokov a nikdy som na nich prebierku moc neriešil v porovnaní s inými odrodami,tá rodivosť je tam menšia.Maximálne odstraňujem dotýkajúce sa plody kôli obaľovačom.Naopak na Rubíne je prebierka potrebná.Menšiu rodivosť uvádzajú aj pri Meteore ,tak neviem ako bude na tom Andera.
Melrose u nás v záhrade patrí k majorite.(asi 12 kúskov).Stromy majú asi dvadsať rokov a nikdy som na nich prebierku moc neriešil v porovnaní s inými odrodami,tá rodivosť je tam menšia.Maximálne odstraňujem dotýkajúce sa plody kôli obaľovačom.Naopak na Rubíne je prebierka potrebná.Menšiu rodivosť uvádzajú aj pri Meteore ,tak neviem ako bude na tom Andera.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
ANDERA
Ja musím robiť prebierku aj na Melrose, ale v podstatne menšej miere než trebárs na Goldene, Coxovke, Heliodore či Fuji.
Pri Rubíne sa štandardne uvádza, že je to odroda s dobrou autoreguláciou úrody a že prebierka nie je potrebná. Niekedy je to naozaj tak - z ružice zostane len jeden plod (foto 1). Väčšinou ale tých plodov zostane viac a prebrať ich je vhodné. Na fotkách je aktuálny stav, nie je to samotný Rubín, ale jeho mutácie, ktoré sú s ním okrem farby plodov v podstate totožné: na foto 1-4 je Gold Bohemia, na foto 5,6 Bohemia. IH
ANDERA
U Rubínu a jeho mutací probírku nedělám. U mne to tyto odrůdy nepotřebují. Odpadá mi tímto spousta práce, takže Rubíny jsou u mne oblíbeny. A do konce prosince i výborné chuti. Rovněž Melrose, Melrouge, Melrose Beamont a Supermelred v Krnově probírku nevyžadují. Považuji je v naší oblasti za líné odrůdy, co se plodnosti týče. Podobné je to často i u kříženců, kde byl jeden z rodičů Melrose. Několik šlechtění ing. Blažka z Holovous. Pozitivní je, že Melrose většinou předává potomstvu dobrou skladovatelnost.
ANDERA
Kdybych byl jabloní a měl pod sebou tu černou půdu jako v zahradě dr. Hlavatého a nad sebou slunce Podunajské nížiny, neshodil bych dobrovolně žádné jablíčko, ani kdybych se jmenoval Rubín.přasličák napísal: ↑19 Máj 2022, 20:31U Rubínu a jeho mutací probírku nedělám. U mne to tyto odrůdy nepotřebují. Odpadá mi tímto spousta práce, takže Rubíny jsou u mne oblíbeny. A do konce prosince i výborné chuti. Rovněž Melrose, Melrouge, Melrose Beamont a Supermelred v Krnově probírku nevyžadují. Považuji je v naší oblasti za líné odrůdy, co se plodnosti týče. Podobné je to často i u kříženců, kde byl jeden z rodičů Melrose. Několik šlechtění ing. Blažka z Holovous. Pozitivní je, že Melrose většinou předává potomstvu dobrou skladovatelnost.