Štěpování
Štěpování
Polkd namáčím mírně přischlé rouby před roubováním, ponořím je do čisté vody celé do plastového sudu, nejen spodní část. Něčím je zatížím, aby nevyplavaly. Tak nasávají vodu celým povrchem. A klidně je ve vodě nechám 24 hodin.
Štěpování
Před namočením ustřihnu pár milimetrů zaschlé spodní části roubu, jako když se "oživují" řezané květiny ve váze.
Štěpování
Letos jsem využil zkušenosti doktorů Vysloužila a Hlavatého a podle jejich doporučení jsem venku rouboval peckoviny v době mimo mízu už počátkem března. / V minulosti jsem to dělal až v dubnu. / Doporučený termín je opravdu lepší. Až mne překvapila úspěšnost roubování. Pravda , počasí bylo u nás sychravé, chladno. Noční mrazíky evidentně nevadily.
K polemice možného vysychání roubu jsem dnes nafotil pár snímku. Podle mého mínění nátěr roubu či parafinace určitě pomáhá. Zajímavé by to bylo , byly by stejné výsledky i při teplém a suchém průběhu jara.
K polemice možného vysychání roubu jsem dnes nafotil pár snímku. Podle mého mínění nátěr roubu či parafinace určitě pomáhá. Zajímavé by to bylo , byly by stejné výsledky i při teplém a suchém průběhu jara.
Štěpování
Roubovance v ruce / mimo angreštů a rybízů / nelatexuji, ani neparafinuji. Po naroubování kořeny zysypu substrátem a umístim do vlhkého sklepa s teplotou do pěti stupňů. Tam probíhá srůst. Co nejdříve na jaře je pak vyškolkuji ven. Nestalo se mi, že by mi rouby "shořely".
U vloni vysazených roubovanců, letošních špičáků, je právě čas na založení korunky. Kvůli tupějšímu úhlu odklonu od středové osy ponechám vrcholový pupen či výhon. Pod ním tři vylomím palcem, aby tam vznikla mezera. Pod touto mezerou ponechám asi 6 výhonů, ze kterých se vytvoří korunka. Obrost níže u nízkých tvarů odstraním. U vysokých tvarů jej ponechám a zašipnuji k posílení kmínku. Později se odstraní na větevní kroužek.
U vloni vysazených roubovanců, letošních špičáků, je právě čas na založení korunky. Kvůli tupějšímu úhlu odklonu od středové osy ponechám vrcholový pupen či výhon. Pod ním tři vylomím palcem, aby tam vznikla mezera. Pod touto mezerou ponechám asi 6 výhonů, ze kterých se vytvoří korunka. Obrost níže u nízkých tvarů odstraním. U vysokých tvarů jej ponechám a zašipnuji k posílení kmínku. Později se odstraní na větevní kroužek.
-
- Príspevky: 651
- Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 18:50
- Bydlisko: Novojičínsko
Štěpování
Krásné výsledky děkujeme za podnětné rady. Já rouboval letos poprvé v ruce (jabloně a hrušně) a dle rad p. Přasličáka nechal srůst roubovance ve sklepě, pak teprve vysadil ven.
Nyní pozoruji zatím nadějné rašení, snad to už nezaschne.
Nyní pozoruji zatím nadějné rašení, snad to už nezaschne.
Novojičínsko - 320 m.n.m. a 260 m.n.m. v mrazové dolině u vody
Štěpování
Jestli má zatírání latexem vliv na vyšší úspěšnost ujmutí roubů, nevím. Přesto jsem to po vzoru Mirka P. začal provádět aspoň u peckovin. Co mi vadilo, bylo opakované vymývání štětce, aby nezatrvrdl. Pomohla mi malá vychytávka - štětec integrovaný v zátce.
Štěpování
Nemá to podľa mojich skúsenosti na ujateľnosť vrúbľov žiadny vplyv: či sú máčané v parafíne, lebo zatierané latexom, ani to či je surovo,mrzne alebo je teplo.(Pokiaľ sú vrúble v perfektnom stave?.) Začínam vo februári končím máj polovica júna.Pozdravujem všetkých,
Štěpování
Mari je přesvědčen, že latexování nebo parafinování roubů nemá vliv na ujmutí. Já to nikdy seriózně neporovnával. Ale připadá mi celkem logické, že těmito opatřeními zamezím odpařování vody z povrchu roubů. Latexování mne naučil skvělý ovocnář Jaroslav Matejsek. Vzděláním zahradník s dlouholetými praktickými zkušenostmi. Navíc perfekcionalista. Neznám moc lidí, kteří roubují i ořešáky v korunce. A parafinování dělají jak profesionální školkaři u meruzalky, tak i vinaři. Proč by to dělali, kdyby to nemělo žádný význam ? Parafín je celkem drahý a je to i dost pracné.
Štěpování
Dobře zakořeněná podnož, svěží rouby, správný termín a perfektně zvládnutá technika roubování, to jsou atributy zajišťující úspěch bez ohledu na zatření či voskování štěpu. Ovšem naroubovat v ruce slivoně či třešně na podnože s všelijakými kořínky a potom teprv vysadit, tady je každá rada drahá. Zatření takových roubů možná není úplná nezbytnost, ale procento úspěšnosti to podle mě zvýší.přasličák napísal: ↑10 Máj 2022, 20:43Mari je přesvědčen, že latexování nebo parafinování roubů nemá vliv na ujmutí. Já to nikdy seriózně neporovnával. Ale připadá mi celkem logické, že těmito opatřeními zamezím odpařování vody z povrchu roubů. Latexování mne naučil skvělý ovocnář Jaroslav Matejsek. Vzděláním zahradník s dlouholetými praktickými zkušenostmi. Navíc perfekcionalista. Neznám moc lidí, kteří roubují i ořešáky v korunce. A parafinování dělají jak profesionální školkaři u meruzalky, tak i vinaři. Proč by to dělali, kdyby to nemělo žádný význam ? Parafín je celkem drahý a je to i dost pracné.