Arónia čiernoplodá.
Arónia čiernoplodá.
Většinu Aronie dáváme do sirupu s jiným drobným ovocem - rybíz, josta, rakytník, maliny. Část do pečeného čaje. Máme jen jeden keř, pro výše zmíněné účely to plně stačí.
- Rafael
- Príspevky: 2200
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Arónia čiernoplodá.
http://deslik.blogspot.com/2012/02/cerny-jerab.htmlLikér z černých jeřabin.
Udělej něco pro sebe - pijme zdravě!
-Díky vitaminu P zlepšují jeřabiny pevnost a pružnost cév.
-dále obsahují jód a umí harmonizovat činnost štítné žlázy.
- podporují jaterní funkce a provádí jejich detoxikaci
- snižují zvýšený krevní tlak
- snižují cholesterol a cukr v krvi
- čistí ledviny a podporují jejich funkci
- používají se jako podpůrný prostředek při chudokrevnosti
- předpokládají se preventivní účinky proti některým nádorům
- účinně působí proti stresu
- příznivě ovlivňují křečové žíly a hemoroidy
Proto se jim často říká malá vitamínová bomba.
*
Nejšetrnější způsob konzervace ovoce při kterém je zachováno nejvíc jejích cenných látek je jeho
macerace v lihu. A taky nejchutnější, protože syrové plody aronie nejsou zrovna lahůdkou.
Ale to už tak v oblasti ovocných likérů je. Čím méně chutné, čím více trpké, kysele a hořké ovoce, tím lepší likér.
Proto doporučuji výrobu Černého jeřabinového likéru. Patří mezi mé nejoblibenější. Postup stejný jako jsem psal v Trnkách, nebudu to tu opisovat.
Rafael
http://deslik.blogspot.com/2010/04/trnky.htmlRatafie jsou velmi jednoduché, většinou sladké a spíše méně alkoholické lihoviny. Jen líh, ovocná
šťáva, voda a cukerný sirup. Chuť po použité surovině. Byliny a koření se k jejích dochucování
používají zřídka a dle mého názoru tam nepatří vůbec. Ale je to jen můj názor, dají se dohledat
nejrůznější dochucené Rp. Proto by si měl každý výrobce upravit složení podle chuti své a okolí...
*
A taky jsou v mém podání silnější. Alespoň 40%, čimž se v mém podání spíše více blíži likérům
nebo macerátem dochuceným průtahovým destilátům. A taky způsobem výroby...
*
Macerace celých, jen jemně podrcených plodů. (Pokud plody rozmixujete na "sračku" velká část
macerátu bude kal)!!!!!
K výrobě preferuji plody, ovoce, hořké, kyselé, trpké, zkrátka normálně jen těžko poživatelné. Takové
dává v likérnictví nejlepší výsledky. A trnky jsou jedním z nich:-))))
*
Rp: Jemně podrcené plody zalít lihem tak aby byly všechny ponořeny. V praxi je to tak 1:1. Líh
aspoň 70%, ale čím silnější tím lépe. Macerovat nejméně měsíc, raději 2-3 v temnu a chladu. Na
rozdíl od "babských Rp. z nejrůznějších kuchařek kde se maceruje v teple za oknem na sluníčku ve
40% vodce...)
Po oddělení plodů ještě několikrát vyčeřit. Nechát stát v demižonech až se kal usadí a šetrně
hadičkou stahovat. Silný, koncentrovaný líh díky jeho malé hustotě hodně napomůže samovolnému
usazování kalů. Takže žádná voda ani cukr v této fázi. Cukerný sirup a voda se přidává podle chuti a požadované lihovitosti až když čistota a jiskrnost vyhovuje vaším požadavkům. Jednak se tímto vyhnete nutnosti nejrůznějších filtrací a taky při tom macerát zraje.
Část vymacerovaných plodů se dá použít v cukrářství a zbytek spolu s kalem se předestiluje a přidá k macerátu. Ale protože "pozadek" u takových průtahů chuťově vyhovuje, ale často je zakalen,
tak je dobré ho přidat už po prvním stahování kde se ještě vyčeří.
*
Z trnek sušených získáme likér hnědý, z čerstvých červený. Který je lepší nevím, chutnaly mi oba...
Část pecek, jako u višní, kde se to velmi osvědčilo, jsem drtit nezkoušel, ale myslím, že je to u trnek zbytečné. Hořkomandlová příchuť se tam vyluhuje i bez toho.
Ať se daří a napište pak Vaše zkušenosti.
Rafael
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Arónia čiernoplodá.
Aronii jsem maceroval v meruňkovici, nikomu to ale nechutná
Sirupy dělané za studena si ponechají prospěšné látky z ovoce, vadí mně ale množství cukru, které je potřeba pro konzervaci. Zkoušeli jsme ubrat cukr na polovinu, výsledkem byly ale explodované sklenice a nahozený sklep
Sirupy dělané za studena si ponechají prospěšné látky z ovoce, vadí mně ale množství cukru, které je potřeba pro konzervaci. Zkoušeli jsme ubrat cukr na polovinu, výsledkem byly ale explodované sklenice a nahozený sklep
Arónia čiernoplodá.
K dispozici bude buď Režná nebo Pražská vodka - má to cca 35 - 38 %, na likér to bude stačit . Ještě dořeším, jestli plody pomačkat (zdá se mi to asi nejlepší - oproti třeba višním jsou tvrdší), podrtit nebo nechat celé a množství cukru.
- Rafael
- Príspevky: 2200
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:37
- Bydlisko: Valašské království, 400 m.n.m.
- Kontaktovať používateľa:
Arónia čiernoplodá.
Stáří cca 35 - 40 let. Celá aroniová výsadba začala postupně hynout asi před 3 - 5 roky.
1 - podnož divoká jeřabina
2 - Aronie
Řez byl veden v místě roubování:1 - podnož divoká jeřabina
2 - Aronie
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Arónia čiernoplodá.
Dělal jsem likér z aronie několikrát a nikdo to moc nechtěl pít - každý (spíš každá) radši sáhnul po višňovce. Plody jsem nedrtil, rozmačkaných bych se bál, protože svíravá chuť by byla ještě výraznější. Někdo mi radil plody prosladit a rozpéct v troubě, že se tím ty třísloviny omezí. Sám jsem to ale nezkusil.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Arónia čiernoplodá.
Horúce leto dozrievanie arónie v porovnaní s minulým rokom neurýchlilo, dokonca je to skôr naopak. Plody sú v tomto roku chutnejšie než zvyčajne, majú viac cukrov a menej trieslovín, takže typická aróniová trpkosť nie je natoľko výrazná. Mne teraz arónia chutí dokonca aj samotná, bez úpravy a bez 'mixu' s iným drobným ovocím. IH
-
- Príspevky: 651
- Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 18:50
- Bydlisko: Novojičínsko
Arónia čiernoplodá.
Aronii mi letos nečekaně sklidili ptáci... Mám takový zakrslý stromek před domem, na suchém místě, skoro neroste, ale plodí každoročně tak akorát na snězení - také mám rád jen tak. Cca 4 roky si jej ptáci ani nevšimli, sklízel jsem dokonale zralé plody průběžně až někdy do konce září - možná podíl našich "hlídacích" koček
Letos jsem jen tak mrknul na stromek po návratu z dovolené před cca 10 dny a zbyl tam jeden schovaný trs pod listy, jinak komplet do poslední kuličky očesaný. Plody už se daly jíst, ale ještě dost trpké.
Letos jsem jen tak mrknul na stromek po návratu z dovolené před cca 10 dny a zbyl tam jeden schovaný trs pod listy, jinak komplet do poslední kuličky očesaný. Plody už se daly jíst, ale ještě dost trpké.
Novojičínsko - 320 m.n.m. a 260 m.n.m. v mrazové dolině u vody
Arónia čiernoplodá.
Tady skorouzrálé plody uschly. Teď už vodu asi nenatáhnou.
Arónia čiernoplodá.
A přece natáhly. Podzimní deště a schopnost regenerace arónie oživily plodové "mumie".