Myslím, že něco jako univerzálně platné "nutné minimum" neexistuje.
Vždy hraje roli spousta aspektů, například klimatická a mikroklimatická poloha, výkyvy počasí v daném roce, půda, expozice, otevřenost či uzavřenost místa,
místní infekční tlak (podle mě jeden z nejdůležitějších faktorů), odolnost odrůdy, fytosanitární opatření (řez, zelené práce, likvidace napadených rostlin, listí, mumifikovaných plodů) a spousta dalších.
Pár příkladů: Kdysi jsem pěstoval v Beskydech asi dvě desítky jabloní bez jakékoli chemické ochrany a většina plodů byla ve vynikající jakosti. Do sadu se výsadbou postupně zavlekly choroby a nebyl nikdo, kdo by pokosil trávu, pohrabal listí a odstranil moniliózní plody, následkem čehož se tak rozšířily houbové choroby a obaleči, že většina plodů není ani do moštu. Zcela prolomena byla rezistence Topazu, naopak jako velmi odolné se ukázalo Ontario. Na monilii plodů citlivé odrůdy musely pryč (Stark Erliest, Krasava).
Stěžejní je pro mě nyní ovocná zahrada u domu v Ostravě. Všude v okolí jsou právě zahrady s onou "minimální" péčí, případně péčí nevhodnou a tím veliký tlak na monilie, strupovitost, rzi.... výsadbou jsem si navíc přivlekl virové a bakteriální infekce, fytoftory (jahody, borůvky) a tím je moje minimum dáno.
Jaro začíná sanitárně postřikem Cu, téměř plošně, případně síry. Peckoviny nutně musí dostat nejméně 2 postřiky před a po květu na monilii, případnou strupovitost plodů při deštích už řeším bio (Vitisan, síra). Zbývající Signum, Horizon nebo Prolectus pak putuje jako první postřik proti houbovým chorobám na dřevinách a na záchranu borůvek s fytoftorou.
Jádroviny ošetřuji podle náchylnosti, totální rezistenty (Admirál) dostanou jen preventivní zbytkový postřik kolem květu (nebo ani ten ne) a pak jen vápník, velmi citlivé Jonagoldy systematicky ošetřuji proti strupovitosti asi do konce května - začátku června (dle počasí), neboť bez ošetření bych je musel pokácet, a striktně se držím tabulek pro integrovanou produkci dětské výživy, které by měly zajistit absenci reziduí chem. postřiků v době sklizně. Tedy nezajímá mě OL, ale skutečný průběh degradace pesticidu pod přijatelnou nebo detekční mez dle tabulek a termínů. Později v případě nutnosti pouze bio - Vitisan, síra, na škůdce rostlinné oleje (fytotoxicita!) a podobně. Na červivost 1x Integro s dostatečným předstihem dle předpovědí. Révu ošetřuji nepravidelně dle počasí a je pravdou, že asi předloni jsem v prevenci zcela podcenil padlí i perenosporu a citlivější odrůdy v závětří to úplně odskákaly. Do zrajících hroznů používám pouze biopostřiky. Zeleninu téměř neošetřuji s výjimkou Aliette při výsadbě jahod, sadby česneku a prevence rajčat Cu, síra, Vitisan. Jíme ze záhonu, takže to pak nechávám na přírodě. U peckovin musím v posledních letech ošetřovat i proti monilii plodů, pokud nechci 90% úrody mít v popelnici, využívám Vitisan, případně Prolectus s OL 1 den, ale snažím se o poslední aplikaci tak 14 dní před sklizní.... Něco jsem zapomněl
?