Toto tvrdenie ma velmi prekvapilo. Mam tiez morusu, vyzera prave tak ako ta na obrazku od Petra z H.Drvivá väčšina v záhradách pestovaných moruší s tmavými plodmi sú čiernoplodé moruše biele.
Pozeral som si rozdiely bielej a ciernej moruse. Napr. na.
https://www.pukanec.sk/ako-spoznate-morusu-ciernu.html
Stale mi to vychadza, ze mam morusu ciernu. Lebo ma velke dlhe plody do 5cm, kratsiu stopku, vybornu sladkokyslu chut, velke listy bez vykrojeni.
Som velmi spokojny s morusou, vynikajuca chut, bohata uroda, dlhe obdobie zberu cca 5 tyzdnov azda i viac.
Prvy krat som ju vyskusal aj zavarat. Tak tu ma zradila na plnej ciare.
Ja standardne ovocie ceresne, visne, hrusky, marhule, broskyne zavaram bez cukru a dobre mi to funguje. Ale s morusou vobec. Skoda, ze som zariskoval a zavaral ju spolu s ceresnami v jednom pohari asi 20% morusi zvysok ceresne. Za par dni mi zacali vsetky pohare kvasit, 30 poharov islo do hnoja.
Dalsi rok skusim zavaril len samu morusu. Zakladnou chybou bolo asi, ze som ju len rukami namackal do poharov a nepodarilo sa mi vytlacit vsetky vzduchove bublinky. Dalsi rok ju budem predom mixovat, aby tam nezostal ziaden vzduch, plus skusim dlhsi cas, vyssiu teplotu. Tento rok som dal 85stupnov, 20-30minut.