Pestovanie kapusty
Každý rok kupujeme kapustu na kvasenie, približne 30 kg. Napadla ma myšlienka, vysadiť si na vlastnej záhrade kapustu, ktorú by sme následne na jeseň podlávili do súdka. Pestuje si niekto doma kapustu a následne ju používa na kvasenie? Vraj je potrebné pestovať na kvasenie neskoré odrody, letné myslím rýchlo mäknú?
Kdysi jsem zelí pěstoval. Ale teď je velmi levné a nevyplatí se mi to. Potřebuje hodně vody a otevřenou krajinu. V chráněné poloze na něm parazitují molice a housenky. Průvan molicím nedělá dobře. V teplých oblastech se pozdní zelí sází až začátkem léta. Teď se už sklízí. Viz vlákno "co na záhony v srpnu?"
opravdu nevím o nikom, kdo dnes pěstuje zelí na krouhání. Když to vezmu od semínek, kterých je v sáčku tolik, že by vám stačilo na vypěstování dvou metráků zelí a zpravidla v následujícím roce už jde kvalita semen v sáčku dolů, po hnojení a především ochranu před všudypřítomnou molicí vlaštovičníkovou a housenkami běláska zelného, pak nejjednodušší pro vás asi bude zůstat u toho, že si těch 30 kg zelí na podzim koupíte. Ale je to jen můj názor. Zelí sice dlouhá léta pěstuji, ale jen odrůdy pro přímý konzum zasyrova do zelných salátů. Na jaře velmi rané odrůdy, na kterých ještě zmínění škůdci nestačí udělat škody a v létě tzv. špičaté zelí, které je svým růstem a křehkostí listů podobné raným odrůdám. To už ale musím před škůdci ochránit, v mém případě za tím účelem zakoupenou záclonou s 1mm oky, kterou sejmu až na podzim po pominutí nebezpečí napadení. Walter
Před několika lety jsem pěstoval pár hlávek zelí. Samozřejmě, parazitů plno. Ale i v přírodě je spravedlnost. Zkoušel jsem oddělit malé a velké housenky běláska a dochovat je v kbelíku. Většina (hlavně velkých) byla parazitovaná a paraziti housenky vyžrali a usmrtili. Udělal jsem i srovnávací pokus s čerstvými vajíčky běláska zakrytými záclonkou a prakticky všechny housenky dospěly do stadia zdravé kukly. Znamená to tedy, že i v případě přemnožení škůdců má příroda regulační mechanismy, které nadměrnou populaci tlumí.