U nás se s "přenášenými" jablky můžeme setkat jen u letních a podzimních odrůd, u zimních jen výjimečně. A to i když se sklízejí koncem října.Ivan Hlavatý napísal: ↑29 Nov 2021, 14:47Skúšanie bolo len sporadické a necielené (plody občas ponechané v debničke v šope). Plody väčšinou dlho nevydržali (nahnívanie, praskanie, rozpad dužiny a pod.).
Opäť ale zdôrazňujem: mám na mysli plody vyslovene "prenášané". Pri nich už samotná konzumácia naznačuje inú štruktúru dužiny, možno vplyvom vyššej akumulácie cukrov, a/alebo aj 'ošľahnutia' prvými mrazíkmi. Chuťovo to môže byť super, ale skladovateľnosti to neprospieva.
Iná záležitosť sú plody, ktoré v čase "zberu 1" nie sú dozreté, čo signalizuje ich farba (zvyčajne sú to plody z menej 'lukratívnych' partií koruny). Tie časom dôjdu do svojej oberačkovej zrelosti - tá je len časovo posunutá voči ich súkmeňovcom - a pri "zbere 2" sú vlastne v stave optimálnom aj pre skladovanie. (Ak medzitým nespadnú alebo ich nenačnú vtáky či hmyz). IH
Včera jsem na mezi u pole potkal starý strom Boikova obrovského, sice bez listí, ale plný velikých jablek 10 - 12cm v průměru. Dužina tvrdá, v bezvadné kvalitě. Pravda, kyselejší. Totéž platí pro Trnavské zimní utržené o den dřív.