Trochu áno . Ale keď to Karneval rozbalí naplno, tak to je potom naozaj "karneval" (vizuálny - viď foto). Samozrejme, Gravštýn tiež dokáže predviesť riadny "karneval" (chuťový) . IH
Karneval
Karneval
Ivan Hlavatý napísal: ↑24 Okt 2020, 11:21KARNEVAL je aj v mojich podmienkach teplej nížiny veľmi neskorá zimná odroda, gény jedného z rodičov - Pink Lady - sa nezaprú. Karneval mám ako vzrastný polokmeň na MM111, úroda bude bohatá, ale vyfarbenie plodov ešte nie je optimálne. Oberanie bude zrejme až v novembri. Inak Karneval je svojím veselým 'karnevalovým' sfarbením už na prvý pohľad nezameniteľný. Zaujímavá odroda zo střížovického šľachtenia, a to nielen vizuálne, ale aj chuťovo. IH
Podle posunu ve zrání ovoce v Podunajské nížině a u nás by to vycházelo, že Karneval bych sklízel nejdřív na Mikuláše. Tak jsem ho raději zrušil.
Zdá se mi, že zdržení letošní sezóny z jara se úplně nedohnalo. V tuto dobu sklízím Bohemie a vůbec mi nepřipadají nějak přezrálé. Idared, Topaz, Sirius, tam to vypadá ještě na dlouho.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Karneval
Je to naozaj tak, 'vegetačný posun' v zmysle "mínus" je u nás také 2 až 3 týždne.
Zaujímavé pritom je, že to neplatí absolútne bez výnimky, najmä pri hruškách niektoré odrody dozrievali približne v tom istom čase ako za posledné roky. IH
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Karneval
KARNEVAL (Vanda x Pink Lady) sa ešte len začína vyfarbovať (foto 1-4 dnes). Možno je to sčasti dané aj podpníkom MM111 a vyšším tvarom stromu. Oberačková zrelosť je ešte v nedohľadne - tá bude zrejme niekedy koncom októbra, možno až v novembri (keď budú plody vyzerať asi ako na posledných 2 fotkách z predchádzajúcich sezón). Karneval je naozaj veľmi neskorá zimná odroda (aj keď niektoré jeho popisy vyslovene mylne uvádzajú 'skorá zimná'). Pravdupovediac, vzhľadom na neskoré dozrievanie aj na teplej nížine si neviem dosť dobre predstaviť jeho úspešné pestovanie vo vyšších a chladnejších polohách. Výzorom je ale bezpochyby atraktívny, pričom príjemne kyselkavá a aromatická chuť snehobielej dužiny je tiež lákavá. Karneval je zaujímavá odroda, ale nehodí sa do každej záhrady. IH
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Karneval
KARNEVAL - neskorá zimná odroda, náročná na dĺžku vegetačnej doby a sumu slnečných dní. Obzvlášť teplá jeseň s dostatkom slnka jej prospieva. Aj v mojich podmienkach Karneval oberám až medzi poslednými odrodami, väčšinou až v novembri. Karneval mám vo forme polokmeňa na podpníku MM111, strom je mohutný, vysoký asi 6 metrov. Na dozrievanie plodov má výrazný vplyv ich poloha v korune stromu. Plody na jej okrajoch a v hornej časti, ktoré majú dostatok kontaktu so slnečnými lúčmi, dozrievajú skôr. Rozdiel oproti plodom s menšou 'dávkou' slnka nie je vo veľkosti, ale vo vyfarbovaní. Preto Karneval oberám postupne - dnes som začal s tými pekne vyfarbenými plodmi. Fotografie v prílohe sú krátko pred začatím zberu. Vidno, že dobre oslnené plody Karnevalu sú naozaj pekné. To je síce fajn, ale ešte dôležitejšie je to, že sú aj veľmi chutné. IH
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Karneval
...pokračovanie...
Na fotkách je výsledok prvej fázy postupného zberu. Dnes som obral len dobre vyfarbené plody. Strom je veľký a úroda bohatá - tých 7 debničiek je predbežne asi 1/3 z celkovej úrody. IH
Na fotkách je výsledok prvej fázy postupného zberu. Dnes som obral len dobre vyfarbené plody. Strom je veľký a úroda bohatá - tých 7 debničiek je predbežne asi 1/3 z celkovej úrody. IH
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Karneval
...pokračovanie...
Ešte pár detailov plodov: Typické Karnevaly sú na foto 1-5. Majú široké červené pruhy na žlto-zelenom podklade. Zároveň plôška okolo stopkovej jamky zostáva zeleno sfarbená - a to aj pri konzumne zrelých plodoch po niekoľkých mesiacoch skladovania.
Na foto 6,7 sú plody, ktoré boli na výborne oslnenom mieste v korune. Tieto Karnevaly nie sú pruhované, ale majú jednoliatu rozmytú červenú farbu. Takéto plody nie sú pre odrodu Karneval typické, keďže postrádajú preň charakteristické atraktívne pruhovanie.
Ešte poznámka k zberu - oberanie plodov Karnevalu nie je jednoduché. Jablká majú krátku stopku a držia dosť pevne na strome. Pri oberaní majú tendenciu k odtrhnutiu aj časti plodonosu, alebo naopak - oddelia sa od neho bez stopky. Preto je vhodné každý plod oberať pomocou oboch rúk. Je to jednak zdĺhavejšie, ale hlavne menej pohodlné. A na rebríku vo väčšej výške často až nemožné. Karneval výborne rodí aj na vyššom tvare a bujnejšom podpníku, pričom nezdrobňuje plody. Úroda z jedného stromu je naozaj vysoká - pohybuje sa okolo 300kg. Je to však na úkor komfortu (a času) pri oberaní. IH
Ešte pár detailov plodov: Typické Karnevaly sú na foto 1-5. Majú široké červené pruhy na žlto-zelenom podklade. Zároveň plôška okolo stopkovej jamky zostáva zeleno sfarbená - a to aj pri konzumne zrelých plodoch po niekoľkých mesiacoch skladovania.
Na foto 6,7 sú plody, ktoré boli na výborne oslnenom mieste v korune. Tieto Karnevaly nie sú pruhované, ale majú jednoliatu rozmytú červenú farbu. Takéto plody nie sú pre odrodu Karneval typické, keďže postrádajú preň charakteristické atraktívne pruhovanie.
Ešte poznámka k zberu - oberanie plodov Karnevalu nie je jednoduché. Jablká majú krátku stopku a držia dosť pevne na strome. Pri oberaní majú tendenciu k odtrhnutiu aj časti plodonosu, alebo naopak - oddelia sa od neho bez stopky. Preto je vhodné každý plod oberať pomocou oboch rúk. Je to jednak zdĺhavejšie, ale hlavne menej pohodlné. A na rebríku vo väčšej výške často až nemožné. Karneval výborne rodí aj na vyššom tvare a bujnejšom podpníku, pričom nezdrobňuje plody. Úroda z jedného stromu je naozaj vysoká - pohybuje sa okolo 300kg. Je to však na úkor komfortu (a času) pri oberaní. IH
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Karneval
KARNEVAL patrí medzi novšie české odrody, je výsledkom kríženia Vanda x Pink Lady. O tejto neskorej zimnej odrode bolo už na tomto vlákne napísané všetko podstatné.
Doplním len základné morfologické charakteristiky plodov tejto zaujímavej odrody: Typický plod Karnevalu je stredne veľký, má tupo kužeľovitý až takmer oválny tvar, stopková aj kališná jamka sú pomerne hlboké. Väčšina plodov je mierne asymetrických, pričom ich povrch je akoby nepravidelne 'hrboľatý', čo na niekoho môže pôsobiť menej esteticky. Povrch plodu je síce mierne 'nerovný', ale šupka je inak hladká, suchá, bez 'ojínenia', lenticely sú nenápadné. Stopka je hrubšia a veľmi krátka. Charakteristická je plôška svetlozelenej farby v stopkovej jamke a jej okolí, pričom táto zeleň sa v priebehu skladovania v podstate nemení. Najvýraznejším znakom plodov Karnevalu je ich sfarbenie, ktoré je nezvyčajné, pestré a špecifické - jablká majú široké červené pruhy, striedané s pruhmi 'podkladovej' farby, ktorá je zelená, v zrelosti potom žltozelená. Toto mimoriadne atraktívne pruhovanie je natoľko signifikantné, že Karneval je ťažké si pomýliť s nejakou inou odrodou. (Charakteristiky dužiny - jej snehobiela farba, šťavnatosť a veľmi príjemná aromatická kyslastá chuť by už boli inou témou). IH
Doplním len základné morfologické charakteristiky plodov tejto zaujímavej odrody: Typický plod Karnevalu je stredne veľký, má tupo kužeľovitý až takmer oválny tvar, stopková aj kališná jamka sú pomerne hlboké. Väčšina plodov je mierne asymetrických, pričom ich povrch je akoby nepravidelne 'hrboľatý', čo na niekoho môže pôsobiť menej esteticky. Povrch plodu je síce mierne 'nerovný', ale šupka je inak hladká, suchá, bez 'ojínenia', lenticely sú nenápadné. Stopka je hrubšia a veľmi krátka. Charakteristická je plôška svetlozelenej farby v stopkovej jamke a jej okolí, pričom táto zeleň sa v priebehu skladovania v podstate nemení. Najvýraznejším znakom plodov Karnevalu je ich sfarbenie, ktoré je nezvyčajné, pestré a špecifické - jablká majú široké červené pruhy, striedané s pruhmi 'podkladovej' farby, ktorá je zelená, v zrelosti potom žltozelená. Toto mimoriadne atraktívne pruhovanie je natoľko signifikantné, že Karneval je ťažké si pomýliť s nejakou inou odrodou. (Charakteristiky dužiny - jej snehobiela farba, šťavnatosť a veľmi príjemná aromatická kyslastá chuť by už boli inou témou). IH
Naposledy upravil/-a Ivan Hlavatý v 15 Nov 2022, 14:09, upravené celkom 1 krát.