Vilémovo
Vilémovo
U nás Vilémovo běžně vydrží do ledna i déle, i když jsou jablka pěkná, těžko chuťově konkurují těm novějším. Na odrůdě je cenné, že dobře prosperuje i v těžké jílovité půdě (podobně jako např. Ingrid Marie nebo Croncelské).
Vilémovo
Asi ano, nemám vhodné skladovací prostory, tak zůstává v kůlně, kde je teplota plus mínus jako venku a nebo ve skříni na lodžii - tam jsou velké denní rozdíly teplot. Navíc se vždy plody zpracovaly během měsíce od sklizně . Letos alespoň pár plodů zkusím uchovat déle.
Opravdu tady v jílu roste, na rozdíl od některých jiných odrůd, bez problémů.
Vilémovo
Coxova reneta, Boskopské červené, Vilémovo jsou jablka, která mají pro mě ten nejlepší říz, alespoň z těch jablek co jsem doposud ochutnal a z nových odrůd může z tohoto úhlu pohledu Vilémovu konkurovat asi jen Topaz. Mám na mysli ale Vilémovo čerstvě utržené nebo maximálně do měsíce skladované, hlavně vybarvené jablka z koruny stromu jsou výborné.
Vilémovo
Jsem příznivce starých odrůd a Vilémovo je trochu má srdcovka. To jablko Vám odpustí nejednu pěstitelskou chybu, snese jakoukoli půdu, nepotřebuje chemii. Nicméně ve škále chutí od jedné do deseti bych bych ta jablka obodoval v pořadí Vilémovo - Boskoopské - Coxova na pozice: 4 - 6 - 10. Pokud by Vilémovo chutnalo jako Coxova, asi bych mnoho jiných odrůd nepěstoval. Je pravda, že jsem nikdy neochutnal Vilémovo z mladého dobře ošetřovaného zákrsku, vždy se jednalo o starý polokmen.roman napísal: ↑10 Okt 2021, 21:18Coxova reneta, Boskopské červené, Vilémovo jsou jablka, která mají pro mě ten nejlepší říz, alespoň z těch jablek co jsem doposud ochutnal a z nových odrůd může z tohoto úhlu pohledu Vilémovu konkurovat asi jen Topaz. Mám na mysli ale Vilémovo čerstvě utržené nebo maximálně do měsíce skladované, hlavně vybarvené jablka z koruny stromu jsou výborné.
Vilémovo
Jablko bylo popsáno 1864, císař Vilém I. kraloval 1861–1888, takže možné bylo v podstatě obojí.