Williamsova
Williamsova
Já je baštím již téměř 14 dní.
Williamsova
Tento rok williamsova zacala opadavat, tak som ju pozberal. Na prekvapenie, nema dozrete jadra. Dokonca ani v samovolne opadanych plodoch. Po paru dnoch zozltne, a je konzumovatelna.
Williamsova
Williamsova dospěla do konzumní zralosti. Její aroma - tzv. williamsester - ]je nezaměnitelné. Jestli je Boscova královnou hrušek, pak je Williamsova premiérkou.
Williamsova
To já před Williamsovu řadím jinou máslovku - Hardyho. Ale je to věc vkusu.
- Jaroslav - Pear Man
- Príspevky: 211
- Dátum registrácie: 16 Apr 2020, 21:23
- Bydlisko: Český ráj, 290 m.n.m
Williamsova
Hardyho mi chutnala o něco víc než Boscova, protože byla mnohem šťavnatější, ale zatím jsem ji ochutnal jen jednou: pár kg před dvěma lety, od té doby nezaplodila, asi proto, že té dost staré hrušni z podnože velmi silně podrůstají bujné vlky/větve plané hrušně. Nebo je to blbým počasím - loni shnily nezralé.
Wiliamsovu klas. jsem si koupil v supermarketu před pár lety, když vypadala přezrále a poprvé mi chutnala, protože měla originální kyselejší chuť narozdíl ostatních hrušek. Ale vadila mi taková divná pachuť jakoby hniloby u jádřince, která se projevila vždy až na konci ochutnávky. Pak jsem asi za rok zkusil Červenou a přišla mi fádní, bez kyselosti, a potom stejně chutnala i ta klasická a obě měly zas tu divnou pachuť.
Ale možná za to může způsob pěstování a skízení pro obchod, nebo jsem ji měl jíst zelenější. Takže je lepší ji jíst né uplně zralou?
Nejhezčí pohled na svět je z koruny ovocného stromu.
Williamsova
To bude ten Willamsester Mně nejvíc chutná pěkně vyzrálá, než začne hniličkovat. Zelená mi vždy chutnala o chlup víc jak červená, i když by měly být chuťově stejné. Taky mi zelená zraje o pár dnů dříve.
Williamsova
Někteří lidé, zejména mladí, mají radši tvrdé hrušky. Musí to křupat a nevadí jim, že chutnají jako sladké kedlubny. Pak jsem znal jednoho starého pána - neměl zuby - který jedl hrušky skutečně až v hniličkové zralosti, jaké bych se zdráhal dát i do sudu. Říkal, že to je teprve pravá hrušková chuť.
Ideální je trefit tu správnou konzistenci - kluzkou, ale ještě tuhou, s plně rozvinutou vůní.
-
- Príspevky: 651
- Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 18:50
- Bydlisko: Novojičínsko
Williamsova
Přesně tak, hruška musí být tuhá, ale kluzká.
Novojičínsko - 320 m.n.m. a 260 m.n.m. v mrazové dolině u vody
Williamsova
Hrušky williamsovky, šiesta sezóna. Moja tretia úroda, tento rok sa bude aj zavárať.
williamsovka williamsovka červená