Postupně zrají švestky a přichází tak sezóna výroby povidel. Naposled před 40 lety jsme u sousedů vařili povidla v 70ilitrovém kotli a chodili jsme se střídat v míchání. Vařilo se z pravých Domácích bez přídavku cukru zhruba 10 hodin, někdy i déle. Třebaže švestky na Slovácku byly mimořádně sladké, hotová tuhá povidla hospodyně před použitím nejen lehce naředila, ale obvykle i doslazovala, protože zkaramelizovaný cukr část sladkosti ztratil.
Dnes se vaří povidla podle nejrůznějších receptur, většinou mají společné to, že se doslazuje vstupní surovina a během vaření se nemíchají.
Řadu let jsem používal tento recept:
Na dno hrnce 0,25l octa, na to nasypat 5kg vyloupaných švestek, zasypat 0,58kg cukru, vařit bez míchání na mírném plameni 9 hodin (přes noc). Hotové zamíchat (rozmixovat) a naplnit do sklenic.
Protože podle receptu výsledná povidla nebyla dostatečně tmavá ani tuhá, dopékal jsem je po rozmixování v pootevřené troubě v tenké vrstvě (cca 6 plechů). Z méně cukernatých odrůd (Č. lepotica) nejsou výsledná povidla vzdor přidanému cukru příliš sladká.
V posledních letech se mi víc osvědčil recept na povidla z trouby, který je rychlejší a zašpiní méně nádobí:
2,5kg vyloupaných švestek péct v litinovém (nemusí být) pekáči na cca 220 st. hodinu. Šťavnaté odrůdy bez pokličky, sušší zakryté. Po hodině přisypat 0,25kg cukru a péct dalších 45 minut odkryté. Přisypat dalších 0,25kg cukru, péct 30 minut. Přidat lžíci balsamika, panák slivovice, rozmixovat tyčovým mixérem, dopéct 20 minut. Povidla jsou černá tuhá, sladkostí odpovídají (i z lepotic) těm kupovaným. Na první pohled překvapí dvojnásobné množství cukru oproti jiným recepturám, u sladších odrůd bude stačit méně. Původní recepty doporučují přidávat koření - badyán, hřebíček, skořici. To ze zásady odmítám, Když koření, tak až při použití v kuchyni.
Máte-li jiné osvědčené receptury, podělte se.
Recept na povidla (lekvár)
Recept na povidla (lekvár)
Povidla jsem sám, kvůli omezeným možnostem, zatím nedělal, ale často (naposledy včera) jen plody rozvářím - vypeckuju švestky, dám do většího kastrolu a na mírném plameni nechám tak 2 - 3 hodiny probublávat (a míchat tak každých 10 min.) do požadované hustoty. Obsah pak naleju do propařených sklenic, uzavřu a otočím dnem nahoru.
Je to bez jakýchkoliv přídavků. Zatím se nikdy nic nezkazilo. Po otevření se pak dá načatá skladovat v chladničce.
Je to bez jakýchkoliv přídavků. Zatím se nikdy nic nezkazilo. Po otevření se pak dá načatá skladovat v chladničce.
Recept na povidla (lekvár)
To je taky možné. Povidla děláme m.j. proto, že při pečení koláčů, buchet, šátečků jen minimálně mění objem a z těsta nevytékají. Navíc černá barva v kontrastu s tvarohem či posypkou dobře nejen chutná, i vypadá.Mikeš13 napísal: ↑01 Sep 2021, 13:16Povidla jsem sám, kvůli omezeným možnostem, zatím nedělal, ale často (naposledy včera) jen plody rozvářím - vypeckuju švestky, dám do většího kastrolu a na mírném plameni nechám tak 2 - 3 hodiny probublávat (a míchat tak každých 10 min.) do požadované hustoty. Obsah pak naleju do propařených sklenic, uzavřu a otočím dnem nahoru.
Je to bez jakýchkoliv přídavků. Zatím se nikdy nic nezkazilo. Po otevření se pak dá načatá skladovat v chladničce.
Recept na povidla (lekvár)
Neměly by se švestky vařit zpočátku vcelku i s peckami, kvůli lepší švestkové chuti? Myslím že když ne všechny, tak alespoň většina ano.
Recept na povidla (lekvár)
To jó, souhlas - klasická povidla, to je jiná liga.
Recept na povidla (lekvár)
To je zajímavé. Mám dva dotazy:EL Edgar napísal: ↑05 Sep 2021, 13:28Slivkový lekvár sme varili z odrody Toptaste podľa receptu https://www.youtube.com/watch?v=VpxRIZokZU4
Je to univerzálny recept na lekvár z akéhokoľvek ovocia.
Akurát slivky treba pomlieť a postup je ako pri jahodovom.
Receptov je neúrekom, nám vyhovuje tento
1. V čem vidíte výhodu toho opakovaného vaření?
2. Přijde mi, že výsledkem receptu na videu není lekvár (povidla), nýbrž džem nebo marmeláda. Nechce se mi věřit, že po vaření pomletých švestek 3x10 minut vzniknou černá tuhá povidla.
Recept na povidla (lekvár)
Pravá švestková povidla vyrábíme tradičním způsobem, pouze ze švestek s přídavkem cukru. Švestky vaříme i s peckami s přestávkami klidně dva dny. Dále se hmota přepasíruje, aby se odstranily pecky. Následně se lehce dosladí. Švestková povidla mají jedinečnou chuť, jsou lesklá a dobře se roztírají.
Tip na náplň do koláčů a buchet - umelte 150g máku, mák spařte ohřátým mlékem, aby se všechen namočil a přidejte povidla, dobře promíchejte. Vznikne Vám lahůdka, která se hodí jako náplň buchet, na koláče i do koblih a knedlíků. Osobně vyzkoušeno.
Tip na náplň do koláčů a buchet - umelte 150g máku, mák spařte ohřátým mlékem, aby se všechen namočil a přidejte povidla, dobře promíchejte. Vznikne Vám lahůdka, která se hodí jako náplň buchet, na koláče i do koblih a knedlíků. Osobně vyzkoušeno.
-
- Príspevky: 1188
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:29
- Bydlisko: Úpatí Bílých Karpat
Recept na povidla (lekvár)
Trošku vám budu Jiří odporovat pravá švestková povidla, se vaří bez cukru. Tu na vesnici se vařila odjakživa, v každé vsi byla jedna domácnost, která na to měla vybavení a vařily si tam povidla všichni. Většinou to trvalo dva dny. Povidla měla babča v takovém kýblu v chladném špajzu, který byl přímo na ně(netuším, jestli se nějak jmenoval, ale muž mi teď říká, že byl asi původně na smetanu) a ta povidla nebyla nijak konzervovaná, byla úplně černá a tuhá tak, že byl problém je odtud lžící vydolovat, konzistence a vzhled asfaltu
Recept na povidla (lekvár)
Tak dobrá, bez cukru. I když přídavek cukru v závěru vaření nemůže uškodit. Maminka také navíc potírala vychladlou horní vrstvu rumen, aby náhodou nezačaly plesnivět.
-
- Príspevky: 1188
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 19:29
- Bydlisko: Úpatí Bílých Karpat
Recept na povidla (lekvár)
Pro Jiřího, zapomněla jsem vložit citaci
Tak to u nás nejspíš slivkou, ale babči už se nezeptám a mamka ví houby
Tak to u nás nejspíš slivkou, ale babči už se nezeptám a mamka ví houby