Barevně ani jak typická meruňka nevypadá, ale chuťovka to bude.
Monilia do 20% je pořád ok, taková Leskora po rozpraskání v deštích chytla moniliu tak 95%, a těch 5% je obaleno mravenci taktéž, cucají ty praskliny. Škoda že ta vaše Palermo zraje zrovna v hlavním termínu meruněk. Ale zkusil bych ji, kdybyste poslal očka, mám jiné odrůdy. mail - xlvaradero(zavvinac)seznam.cz
Scillato
Scillato
Letos si asi italové na místních Scillato meruňkách nepochutnají. Netuší někdo kolik tato meruňka potřebuje chladných hodin (2-7°C) na to aby dostatečně kvetla? Protože Sicilie oblast Palermo má zatím nula hodin chladu. Podobně jsou na tom další meruňkářské ráje - španělsko Murcia a jejich meruňky COT international, taky Kypr, jih turecka, budou letos bez ovoce nebo mají nějakou fintu? Ovoce do teplých oblastí by měly mít podle tabulek minimum 250 chladných hodin pro meruňky a ještě více chladu jabka, broskve, granátovníky.....
Scillato
Jak je to, nevím. Ale v Kalifornii toto ovoce úspěšně pěstují i v místech, kde chladné dny ani v zimě nejsou.M.H napísal: ↑03 Feb 2021, 17:54Letos si asi italové na místních Scillato meruňkách nepochutnají. Netuší někdo kolik tato meruňka potřebuje chladných hodin (2-7°C) na to aby dostatečně kvetla? Protože Sicilie oblast Palermo má zatím nula hodin chladu. Podobně jsou na tom další meruňkářské ráje - španělsko Murcia a jejich meruňky COT international, taky Kypr, jih turecka, budou letos bez ovoce nebo mají nějakou fintu? Ovoce do teplých oblastí by měly mít podle tabulek minimum 250 chladných hodin pro meruňky a ještě více chladu jabka, broskve, granátovníky.....
Scillato
To ale odporuje všem pravidlům o minimálním množství chill hours (unit) které se udávají u jednotlivých odrůd na to aby dostatečně vykvetly. Zjistil jsem - na konci února/februára byly plně rozkvetlé meruňky v Kiziltepe ( Mardin) v Turecku na hranici se Sýrií - letos měli nedostatek zimy - cca 100 chill hour, které se ale smazaly po vysokých denních teplotách v zimě, takže výsledek stejný jako nejjižnější středomoří - sicílie, kypr = 0 hodin chladu. Španělská Murcia je na tom lépe, má odhadem 100 chill hour, ale pěstují tam meruňky co potřebují min 250 hodin.vysloužil napísal: ↑15 Máj 2021, 08:56Jak je to, nevím. Ale v Kalifornii toto ovoce úspěšně pěstují i v místech, kde chladné dny ani v zimě nejsou.M.H napísal: ↑03 Feb 2021, 17:54Letos si asi italové na místních Scillato meruňkách nepochutnají. Netuší někdo kolik tato meruňka potřebuje chladných hodin (2-7°C) na to aby dostatečně kvetla? Protože Sicilie oblast Palermo má zatím nula hodin chladu. Podobně jsou na tom další meruňkářské ráje - španělsko Murcia a jejich meruňky COT international, taky Kypr, jih turecka, budou letos bez ovoce nebo mají nějakou fintu? Ovoce do teplých oblastí by měly mít podle tabulek minimum 250 chladných hodin pro meruňky a ještě více chladu jabka, broskve, granátovníky.....
S tou kalifornií, vím že tam taky pěstují révu, ale není to tím, že většinou je to ve vyšší nadmořské výšce, kde v zimě padá teplota k nule a přes den nepřekračuje 16°C? A mandloně v kalifornii by taky měly dostat zimní chlad, jinak by jim neplodily?
Ale jak je vidět na meruňkách, tak by potom v těchto teplých oblastech musely plodit i broskvoně, třešně, jabloně hrušně......
Scillato
Tak první ochutnávka italských meruněk letos už proběhla, chuť za mě opět top, ale většina meruněk ještě potřebuje tak týden na dozrání a vybarvení, na severní straně zůstanou oranžové, což nevadí.
Scillato
Letos moje první zralá marhulka, spadlá odněkud z vrchu koruny, díky letošnímu slunečnému počasí je tmavěji zbarvená. Padavka měla už jak se říká marmeládovou konzistenci, chuť meruňkovou, nikoli exotickou, za mě vynikající.
Scillato
Ve 400 m n. m. se jí daří, jak to bude na chladném a deštivém severu je otázkou.
VP jsem si naposledy kupoval loni, meruňky byly z nedalekých sadů, vybral jsem si hodně zralé. Chuťově byly výborné, ale na druhou se mi nezdály lepší než Scillato a Bergeron, který také pěstuji, maximálně bych VP dal na stejnou úroveň. Když porovnám Bergeron a Scillato, tak Bergeron má o něco více kyselin.
VP jsem si naposledy kupoval loni, meruňky byly z nedalekých sadů, vybral jsem si hodně zralé. Chuťově byly výborné, ale na druhou se mi nezdály lepší než Scillato a Bergeron, který také pěstuji, maximálně bych VP dal na stejnou úroveň. Když porovnám Bergeron a Scillato, tak Bergeron má o něco více kyselin.