Štěpování
Štěpování
Roubování může být skutečně brnkačka se 100%ní úspěšností a naopak hodně titěrná práce s nejistým výsledkem. Záleží na ovocném druhu, vitalitě podnože, kvalitě roubů.....a pak přijdou na řadu zkušenosti zahradníka, použité nářadí. Přeroubování mladé zdravé jablůňky za kůru v plné míze silnými nenarašenými rouby bude úspěšné i kuchyňským nožem, potravinovou fólií a balakrylem. Štěpovat ořešáky nebo zachránit starou švestku, s 2mm silným přírůstkem je jiná liga.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Štěpování
Dotaz smeroval na vrúbľovanie jadrovín. IHvysloužil napísal: ↑02 Máj 2021, 09:59Roubování může být skutečně brnkačka se 100%ní úspěšností a naopak hodně titěrná práce s nejistým výsledkem. Záleží na ovocném druhu, vitalitě podnože, kvalitě roubů.....a pak přijdou na řadu zkušenosti zahradníka, použité nářadí. Přeroubování mladé zdravé jablůňky za kůru v plné míze silnými nenarašenými rouby bude úspěšné i kuchyňským nožem, potravinovou fólií a balakrylem. Štěpovat ořešáky nebo zachránit starou švestku, s 2mm silným přírůstkem je jiná liga.
Štěpování
Pro nás - hobíky - je roubování skutečně oblíbená práce. Fyzicky nenáročná, venku na vzduchu, u štěpování za kůru i v teple. Velmi příjemné je i opakované obcházení zahrady a prohlížení jak se rouby ujmuly a přirůstají a zaštipování konkurenčních výhonů z podnože.
Pokud bych - coby profesionál - musel každý den za 8 hodin naroubovat několik stovek podnoží, asi by to s tou oblibou vypadalo jinak.
Pokud bych - coby profesionál - musel každý den za 8 hodin naroubovat několik stovek podnoží, asi by to s tou oblibou vypadalo jinak.
-
- Príspevky: 775
- Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 07:31
Štěpování
Taky teď chodím po zahradě a koukám, kde co raší/neraší . A jak píše pan Vysloužil, roubování za kůru je opravdu snadné. Neumím udělat pěkně rovný řez a ani nabrousit roubovací nůž, takže používám ulamovák a k tomu letos tu potravinářskou fólií a většina roubů ze stromu na strom roste. Z toho, co jsem roubovala na začátku jara jinými způsoby, raší zatím víc jak 3/4.
Olomoucko 220 m n. m.
-
IP: 136.150
Štěpování
Nemám za sebou zatím tisíce, ale nižší stovky už asi jo.
Čímdálvice mám pocit že nejstěžejnější je stav podnože - vitalita, kvalita kořenového systému... Několikrát se mi již stalo, že nekvalitní zaschlé rouby dlouho kvačely jen tak, dokonce původní pupeny odpadly seschlé. A najednou to vyrašilo ze záložáků, co se na dřevě mezitím vytvořily. Bavíme se o jádrovinách. ;-)
Čímdálvice mám pocit že nejstěžejnější je stav podnože - vitalita, kvalita kořenového systému... Několikrát se mi již stalo, že nekvalitní zaschlé rouby dlouho kvačely jen tak, dokonce původní pupeny odpadly seschlé. A najednou to vyrašilo ze záložáků, co se na dřevě mezitím vytvořily. Bavíme se o jádrovinách. ;-)
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Štěpování
Áno. Faktory úspešnosti sú:Mittwoch_ napísal: ↑02 Máj 2021, 16:11Nemám za sebou zatím tisíce, ale nižší stovky už asi jo.
Čímdálvice mám pocit že nejstěžejnější je stav podnože - vitalita, kvalita kořenového systému... Několikrát se mi již stalo, že nekvalitní zaschlé rouby dlouho kvačely jen tak, dokonce původní pupeny odpadly seschlé. A najednou to vyrašilo ze záložáků, co se na dřevě mezitím vytvořily. Bavíme se o jádrovinách.
- kvalitné, zdravé a správne odobraté štepy
- kvalitný podpník, resp. správne vybraté miesto
v korune zdravého stromu
- správne načasovanie vrúbľovania
- správna, resp. nie vyslovne chybná technika
vrúbľovania (faktor záhradkára)
- faktor počasia po vrúbľovaní (čiastočne)
- eliminácia mechanického poškodenia
(vylomenie vrúbľa napr.prisadnutým vtákom
alebo neopatrným pohybom)
Ak sú tieto podmienky pri jadrovinách splnené, resp. nie sú výrazne mimo tolerovateľnej odchýlky, tak úspešnosť ujatia sa blíži alebo rovná 100%-ám. IH
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Štěpování
Na červenoplodú odrodu jablone Lilla Seemik som viacmenej z recesie navrúbľoval ďalších 20 odrôd. Vytvára to teraz trochu bizardný 'dvojfarebný' obraz kvetov. Kvety pôvodnej odrody sú ružovo-fialové, kvety ostatných odrôd klasicky biele (foto). Všetky naštepené odrody sú červenoplodé - chcem zároveň vyskúšať, či sa nadbytok antokyánového farbiva 'hostiteľskej' odrody prejaví na výraznejšom (=intenzívnejšom) vyfarbení plodov 'hosťujúcich' odrôd. Na túto tému už prebehli nejaké debaty a záver bol že 'nie'. Úplne by som túto tému zatiaľ nezmietol zo stola, pretože jeden z plodov Bonity z daného stromu (foto 5) z minulého roku bol na pomery tejto odrody neobvykle sýto vyfarbený (pre porovnanie na foto 6 plod Bonity s 'obvyklým' výzorom). Čas ukáže, či je táto hypotéza postavená na vode, alebo v nej bude zrnko pravdy. IH
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Štěpování
Ale nie, žiadne fígle - takúto preštepenú jabloň mám iba túto jednu. A potom ešte hrušku (Beloruskaja pozniaja), na ktorú som naštepil 17 odrôd hrušiek. Tieto dva 'karnevalové' stromy sú v podstate recesiou, aj keď na tú hrušku som naštepil aj odrody, ktoré ma budú zaujímať (Merodova, Lebosca, Salisburyho, Thirriotova, Patten, Hardyho...). Všetky ostatné stromy mám 'monoodrodové' a neplánujem na tom nič meniť. Dôvodom preštepenia Lilly Seemik a Bieloruskej bolo sklamanie z veľmi nekvalitných plodov. Naletel som zavádzajúcej reklame, moja blbosť . IH