Na 'starom' fóre sa prispievateľ opakovane dotazuje na určenie odrody - žltoplodého jablka, ktoré pestoval niekedy v r.1986, viď jeho príspevky z r.2017 a 2x z jan.2021 (foto 1-3). Samozrejme, iba na základe popisu bez fotiek je to vždy len v rovine 'mohlo by to byť' (ono by to nebolo jednoduché ani s tými fotografiami). Pán M.Přasličák vyriekol tip Denár. Debata na 'starom' fóre na túto tému - teda či by to mohol byť Denár - prebehla aj v r.2017 na rovnomennom vlákne (viď foto 4). Diskusia sa točila najmä okolo faktu, že Denár bol oficiálne zaregistrovaný až v r.1989, ale napr. dr.Vysloužil vtedy napísal, že Denár pestoval už v r.1984. Mňa by zaujímalo nielen to, či má niekto skúsenosť s Denárom už spred roka 1989 (prax bola taká, že odrody boli k dispozícii už pred ich zaregistrovaním), ale oveľa viac to, ako ste s Denárom (ak ho pestujete alebo pestovali ste) spokojní. Na 'starom' fóre skúsený pestovateľ pán Kamil Hasman vyjadroval s Denárom veľkú spokojnosť. Ja som Denár v záhrade nikdy nemal, len som mal možnosť ochutnať ho u kolegu záhradkára a musím povedať, že ma nijako nenadchol. To ale nemusí byť vôbec relevantné. Naozaj by ma zaujímali viacročné skúsenosti s touto odrodou, ak ich niekto má. IH
(P.S.: zaoberať sa príspevkom 'detektíva Babočku' alias 'rozklikávača' (posledné foto), ktorý za každým otáznikom vidí bubákov, je zbytočné. Rovnako ako mu vysvetľovať, že nepodpísané príspevky rôznych nezaregistrovaných hostí sa môžu objavovať niekedy pod tým istým kódovým číslom. Paranoji zdar).
Jadroviny 2020
Jadroviny 2020
On už pan M II asi jiný nebude.
Denár byl registrovaný V ČSSR roku 1989.
Denár byl registrovaný V ČSSR roku 1989.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Jadroviny 2020
U Denáru jsem byl nadšený z velikosti a vzhledu plodů, k nerozeznání od Goldenu. Chuť byla ale zklamáním. Na rozdíl třeba od Jantaru, který se podobá méně a taky nevydrží příliš dlouho, ale chutí se Goldenu vyrovná.
Jadroviny 2020
Vedle u sousedů roste zákrsek - v dobré půdě by odpovídal věku max 10 let, tady, neudržovaný, v jílu může mít možná kolem 30 let. Ochutnal jsem pár plodů, co se skutálelo ke mně na zahradu a překvapily velmi dobrou chutí podobnou Cox. renetě nebo Kidd's Orange. Vzhledem mi nic známého, co se v té době prodávalo nepřipomínalo a pak jsem kouknul právě na Jantar a je velmi pravděpodobné, že to je právě tato odrůda. Pro jistotu jsem ji narouboval .
Jadroviny 2020
Tak jsem hledal foto toho domělého Jantaru a já to jablko asi zkonzumoval ještě před vyfocením .
Jinak děkuju panu Milošovi za chuťový popis Ingrid Marie a zeptal bych se na totéž k Jantaru, jestli je to možné.
Jinak děkuju panu Milošovi za chuťový popis Ingrid Marie a zeptal bych se na totéž k Jantaru, jestli je to možné.
Jadroviny 2020
Popsat chuť Jantaru je vcelku jednoduché Žlutá dužina méně šťavnatá s převahou sladkosti - konzistencí i chutí podobná Golden Delicious. Škoda kratší skladovatelnosti. V tuto dobu ještě jablka vypadají dobře, nevadnou, ale některá již moučnatějí. Druhého rodiče - Jonathan - v chuti ani vzhledu Jantaru příliš nenacházím.
Tvarově typičtější je levý menší plod - jablka jsou poněkud konická, většinou vyšší než širší.Jadroviny 2020
Děkuju, to by i odpovídalo až na tu chuť, která mi připadala taková kořenitější. Uvidím letos.
Jadroviny 2020
Chuť je vždy značně ovlivněná lokalitou. Navíc popsat chuť přesně slovy není dobře možné.
Před chvílí jsem jeden z vyfocených Jantarů ochutnal. Překvapil dobrou konzistencí - ani stopy po moučnatění. Dužina byla ale méně sladká než obvykle. Přikládám to loňskému chladnějšímu létu a přeplozenému stromku.
Před chvílí jsem jeden z vyfocených Jantarů ochutnal. Překvapil dobrou konzistencí - ani stopy po moučnatění. Dužina byla ale méně sladká než obvykle. Přikládám to loňskému chladnějšímu létu a přeplozenému stromku.
-
IP: 168.81
Jadroviny 2020
Trošku jsem vliv lokality (samozřejmě podobné) a průběh počasí roku podceňoval (také kouřím cca víc jak půl století). Prostě, jemné chuťové nuance jsem mněl trošku za „pověry“.
Ale zvláštní věc. Tuto zimu se mi, a až právě nyní, zdají moje Jonatany chuťově „prázdnější“ než byly v předešlých letech. Jakoby jim nyní docházel cukr.
Jsou větší a také méně navoněné, než minulé zimy. Také víc strupovité. A Boskoopské je pořád boskoopské. JZ Morava 450 m/m JG
Ale zvláštní věc. Tuto zimu se mi, a až právě nyní, zdají moje Jonatany chuťově „prázdnější“ než byly v předešlých letech. Jakoby jim nyní docházel cukr.
Jsou větší a také méně navoněné, než minulé zimy. Také víc strupovité. A Boskoopské je pořád boskoopské. JZ Morava 450 m/m JG