Strana 21 z 29

Roubování na podnože

Napísané: 01 Nov 2022, 11:21
od používateľa vysloužil
přasličák napísal:
01 Nov 2022, 06:58
Uvádím to pouze jako výsledky práce pána Valenty. Posoudit to nedokáži. Pravokořené jabloně jsem nikdy nezkoušel, takže to nejsem schopen posoudit. A i mne pojem univerzální chuť rozčiluje. Občas to slýchám u hodnocení chuťových vlastnosti nových odrůd. Rozuměl bych tvrzení, že jsou vždy v určité době moderní nějaké chuťové standarty. V současnosti pevná, chruplavá dužnina, jablka sladší, s jemnou kyselinkou. Při využití několika málo odrůd při šlechtění se mohou některé chuťové znaky podobat. Ale že by všechny nové odrůdy chutnaly stejně, to mi nepřipadá. Co komu chutná, to je zcela individuální záležitost. A i chuť podléhá modním trendům. Vše diktují obchodní řetězce. A chladírny s umělou atmosferou na chuti nepřidají. A ani předčasná / podtržená / sklizeň . To samozřejmně neplatí u drobných pěstitelů.
S pojmem univerzální chuť se často setkáváme. Je pravda, že šlechtitelé (včetně těch tuzemských) používají k "výrobě" nových sort jablek relativně malé spektrum odrůd - Golden, Gala, Rubín, Fuji, Topaz a pár dalších. Jablka, která by chutnala jako Zvonkové, Melodie, Ontario, Oldenburgovo, by dnes těžko prošla zkouškami. Rozpoznat spolehlivě odrůdu podle chuti - jako kdysi - je dnes prakticky nemožné

Roubování na podnože

Napísané: 04 Nov 2022, 18:27
od používateľa Mimmo
přasličák napísal:
30 Okt 2022, 17:08
...u jabloní obvykle nebývá u mladého stromku problém probudit spící očka na kmínku. Zejména, odstraní li se celá korunka...

Mohu potvrdit, že jabloň po odřezání koruny může vypouštět mnoho výhonů ze spících oček. Možná si ještě vezmu roub a tuto přestárlou jabloň uříznu až u země.

Roubování na podnože

Napísané: 14 Nov 2022, 19:20
od používateľa Rafael
Roubovát umím, dařilo se mi s ním a mé stromy, vysokokmeny, i na Slovensku, Kysucích, (Makov, Korňa...),u mých bývalých spolupracovníků údajně rostou a je s nimi spokojenost.
*
Jenže umím, uměl jsem, roubovat jen jednoduše. Za kůru a jen jádroviny.
U peckovin to byla vždy katastrofa a neujalo se mi nikdy nic. A pokud nějaké velmi mizivé procento, spíš promile, tak to stejně dlouho nepřežilo.
*
Tak jsem nějak pochopil, dle čtení tady a i na starém foru, že jsem to asi dělal vždy moc brzy. Že ty peckoviny to "chtějí" později.
*
Ale teď dotaz:
Má smysl už i tak velké plevelné myrobalány na jednotlivých větvích přeroubovávat na švestky?
Má to nějaký smysl?
Jak to bude srůstat, zarůstat a tak?
(U jádrovin, některých i hodně starých jsem neměl s zacelováním ran i na hrubých kosterních větví problém.
*
Díky bídnému zdravotnímu stavu, stárnutí staré výsadby a proč to nepříznat, i nedobré finanční situace na nákup většího množství stromků nemám.
A taky mi je líto, ty myrobalány, i když některé notně přerostlé, skácet a spálit.
(Odhadem je jich v tom bordelu, ve staré rybízovně apod., tak odhadem, cca víc než padesát. Nejrůznějšího stáří, vzrůstu a mutací. No, jo..., když člověk bydlí na více místech, ubyly mu síly, tak se to nějak projevit musí).

Proto se tak možná, debilně ptám:
Má smysl u myrobalánů a švestek přeroubovávat i hrubé kosterní větve?

Fotka blbá, ale snad pro ilustraci by možná mohla stačit
Soumrak myrobalánu.jpg
Soumrak myrobalánu.jpg (73.72 KiB) 684 zobrazení

Roubování na podnože

Napísané: 14 Nov 2022, 19:38
od používateľa vysloužil
Myrobalány velké jako na fotce přeroubovávat smysl nemá. Obecně - podle mě nemá smysl přeroubovávat žádné myrobalány. Jejich růstová potence je totiž větší než u většiny slivoní a přeroubování v koruně vede vždy k nekončícímu boji s výmladky z kmene a kosterních větví. Když roubovat na myrobalán, tak co nejníž nad zemí. Existuje jen málo odrůd, které umí odrůst myrobalánu naštěpované výše. Top2000, Otmar, snad i Presenta.
U velikého myrobalánového keře je jedinou možností uříznout všechno u země a ponechat jeden co nejmladší (ideálně jednoletý) výhon. Ten naštěpovat. Že i z pařezů vyrazí bujné výhony, je jasné.
Přeroubovat za kůru ušlechtilé slivoně možné je, ale ne tak snadno jako jádroviny. Bývá problém nejen s ujmutím, ale i zahojením řezných ran. S roubováním je dobré počkat tak 2 týdny po odkvětu. Udržet do té doby rouby svěží, ale nenarašené, bývá problém.

Roubování na podnože

Napísané: 14 Nov 2022, 20:24
od používateľa Rafael
No, o tom nekončícím boji s myrobalánovými výmladky toho vím opravdu hodně.
Proto i ten dotaz co s tím "sfinstvem"?
Jesti ho zlikvidovat, skácet, spálit?

Co byste třeba někdo vy udělali s takovou "nádilkou"?=

Roubování na podnože

Napísané: 14 Nov 2022, 22:18
od používateľa vysloužil
Je to problém. Vykácení myrobalánů má efekt tak na 3-4 roky, pak je to tam znovu. Za pomocí bagru může být efekt lepší.
Natřít čerstvé rány Garlonem je asi nejschůdnější. I tak se nějaké další výhony obvykle objeví.

Roubování na podnože

Napísané: 15 Nov 2022, 00:44
od používateľa Rafael
No, moc jste mě nepotěšil. I když jsem to tak nějak tušil, že to tak nějak bude....

Dalším mým problémem v té mé myrobalánové džungli je to, že nepoznám co je nálet a co kořenový výmladek protože všechny peckoviny jsem kupoval na myrobalánech.

A nerad bych nějakým herbicidem, přímo zabil asi ne, ale určitě oslabil původní starou výsadbu

Roubování na podnože

Napísané: 17 Nov 2022, 15:22
od používateľa Rad
Obracím se na vás s dotazem ohledně roubování
v ruce - nepodařilo se mi sehnat požadovanou odrůdu na požadované podnoži, sehnal jsem ji jen na M9 (špičák s obrostem) Mám v plánu sehnat podnože MM106 a předčasný obrost zkusit na ně naroubovat. Má otázka je kdy a jak (teď nemyslím přímo způsob roubování) ale jestli to udělat ještě nyní a založitbtobdo chladna (lednice, sklep,...) Nebo s tím počkat až na jaro a nové roubovance na čas někam založit, nebo rovnou vysadit na záhon, do květináče...

Jak byste postupovali? Tímto jsem zatím nepolíbený

Díky

Roubování na podnože

Napísané: 17 Nov 2022, 17:00
od používateľa Mimmo
Asi je to u jabloní jedno. Napřed bych si prohlédl ty podnože a potenciální rouby. Možná bych pak některé z nich jen naočkoval (Forkert). Pak bych roubovance a očkovance založil ve sklepě u jablek do mírně vlhkého substrátu až do dubna. Tenké a měkké podnože bych asi nechal na štěpování v únoru.

Roubování na podnože

Napísané: 17 Nov 2022, 21:01
od používateľa M.H
Taky roubuju únor - březen když není zmrzlá zem jde roubovanec hned zasadit.