Je to tak Marek, "angličák" je vsádzka na istotu a najmä to jednoduché obviazanie fixovaného vrúbľa páskou je obrovskou výhodou oproti "klasike".kvas napísal: ↑18 Jan 2022, 11:57Tento prispevok ma, ako amatera "vrublovaca", velmi potesil. Doteraz som vzdy (jednotky kusov) vrubloval klasicky, a veru som si riadne ponadaval, pretoze pri viazani paskou mi vrubel odpadaval, posuval sa a neviem co vsetko, len nedrzal na mieste. Povedal som si, ze pred touto sezonou si to poriadne natrenujem na roznych odrezkoch z krikov, aby som uz isiel na istotu a urobil to co najlepsie. Zvazoval som aj anglicku kopulaciu, ale bal som sa toho zarezu, ze to pokazim este viac a radsej som "neriskoval" - ale po tomto prispevku to jednoznacne idem trenovat len anglicky.přasličák napísal: ↑18 Jan 2022, 08:13Souhlas. Také používám některé vlastní vyzkoušené modifikace. Třeba při roubování do boku vyříznu do řezné rány na podnoži a do roubu rovněž jazýček. Návštěvník se mýlí v jeho předpokladu, že řez u anglické kopulace musí být perfektní. Naopak. Spoustu nepřesností při řezu tento způsob toleruje. I zde utažená elastická páska některé nedokonalosti opraví. Doporučuji nebát se a vyzkoušet. Když jsem s roubováním začínal, anglické kopulace jsem se bál. Z nákresů v odborných publikací to všude vypadalo, že se musí do roubu a podnože vyříznout klínek. Nevšiml jsem si, že by bylo uvedeno, že jazýček je tvořen pouze podélným řezem. Po řezu jazýčku na podnoži i roubu se obvykle klín nevytvoří. Snad jen u drobného ovoce. Klínek se vytvoří až po zasunutí roubu do podnože. Nákresy jsou matoucí. Na to mne upozornil až jeden praktik. Od té doby klasickou kopulaci nedělám. Pouze anglickou. Kromě již uvedených výhod já oceňují, že po zasunutí roubu do podnože roub drží a nevypadne. Klidně si tak udělám 20 roubovanců a pak všechny najednou zaváži páskou. Navíc rouby nemusím přidržovat palcem a nepohnou se během vázání.
Dovolím si upozorniť na jednu vec - ten 'jazýčkový' zárez síce nie je žiadna zložitá záležitosť a dá sa to rýchlo natrénovať, ale pozor - pri tom 'jazýčkovaní' je najväčšie riziko samoporezania (viď foto ). Najmä ak je vrúbeľ tenší a tvrdší, tak ruka s nožom môže nežiadúco "uletieť" a odnesie si to potom ruka držiaca vrúbeľ. Po takejto skúsenosti (foto) si dávam pozor, jazýčkový zárez robím opatrnými mierne kývavými pohybmi a najmä pri tenších vrúbľoch niekedy použijem namiesto noža chirurgický skalpel s tenkou čepieľkou.
Anglická kopulácia ale naozaj nie je žiadna veda a je to zrejme najvhodnejší spôsob vrúbľovania pri rovnakej hrúbke vrúbľa a konárika/podpníka, aký bol doteraz vymyslený. IH