Roubování na podnože
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Roubování na podnože
Tak dnes som začal s preštepovaním hrušky Beloruskaja pozniaja. Zatiaľ som na ňu navrúbľoval odrody Merodova, Viennská, Thirriotova, Salisburyho a Lebosca. V najbližších dňoch prídu na rad ďalšie odrody. IH
Roubování na podnože
Ja som naštepil nejakú no name čerešnu (vraj veľmi dobrú) na podpníky v škôlke.1x vtáčnica, 2x semenáč.Už boli mierne narašené v pivnici, tak som zvedavý.Do marhuľe Goldrich som prištepil na jeden kostrový konár Barboru.Som v tomto začiatočník, skúšam štepiť druhý rok.
Roubování na podnože
Jestli jsou narašené podnože, nemělo by to vadit. V případě narašených roubů je ujmutí nepravděpodobné. Narašené rouby třešní (na rozdíl od jabloní a hrušní) se mi nikdy neujaly.paraji napísal: ↑20 Feb 2021, 20:47Ja som naštepil nejakú no name čerešnu (vraj veľmi dobrú) na podpníky v škôlke.1x vtáčnica, 2x semenáč.Už boli mierne narašené v pivnici, tak som zvedavý.Do marhuľe Goldrich som prištepil na jeden kostrový konár Barboru.Som v tomto začiatočník, skúšam štepiť druhý rok.
Semenáče ušlechtilých třešní moc dobré podnože nejsou. Tvoří křivé kmínky a víc trpí klejotokem. Vyséváte-li jádra třešní, tak vždycky ptáčnice. Nejlépe ty se světlou kůrou, mají obvykle i světlejší plody. Údajně kvalitnější podnože jsou ze stromů, kde je víc různých ptáčnic poblíž a není tak pravděpodobné opylení ušlechtilou třešní či višní.
Roubování na podnože
Zdravíčko, tak dnes konečne za pekného počasia som navrúbľoval 2x z Katinky, Hanity, Gabrovskej, Toptaste a TopHit.
Chcem sa poďakovať pánom doktorom, ktorí dokazujú že sa nevyznajú len v medicíne (ľudskej) ale minimálne rovnako dobre aj v tej "ovocinárskej". ďakujem všetkým za rady tu na fóre a aj poskytnuté vrúble.
PS: sused ma hneď odrovnal že je ešte zavčasu vrúbľovať, trošku si do mňa dovoľuje keď mám len niečo cez 20 rokov, že je to škoda vrúbľov, že všetci to robia len za kôru v apríli/máji., samozrejme som pužíval anglickú kopuláciu a zo 4 semenáče bystrickej na sedielko.
Chcem sa poďakovať pánom doktorom, ktorí dokazujú že sa nevyznajú len v medicíne (ľudskej) ale minimálne rovnako dobre aj v tej "ovocinárskej". ďakujem všetkým za rady tu na fóre a aj poskytnuté vrúble.
PS: sused ma hneď odrovnal že je ešte zavčasu vrúbľovať, trošku si do mňa dovoľuje keď mám len niečo cez 20 rokov, že je to škoda vrúbľov, že všetci to robia len za kôru v apríli/máji., samozrejme som pužíval anglickú kopuláciu a zo 4 semenáče bystrickej na sedielko.
Roubování na podnože
Doba na roubování už je, nesmí ale přijít déletrvající mrazy. Mi se letos opět potvrdilo, že očka pozdě naočkovaných mrazuvzdorných jabloní - kožuchy- cca listopad/november už nestačily do zimy srůst. Podle Mimma by mělo očko přezimovat, ale to asi platí někde pro řecko, kde je mírná zima. Zkoušel jsem několikrát podzimní očkování v prosinci/decembri třešní, a očka i měsíc byly ve výborné kvalitě, ale jak začalo silněji mrznout, tak uschla.
U jarního očkování hrozí to samé, když se teď naočkuje/naroubuje a opakovaně bude silně mrznout jako minulý rok celé jaro, tak úspěšnost bude špatná. Ale doba i teploty na roubování už jsou, v noci nemrzne a přes den už to má jít kolem 10°C, to by mohla být prahová hodnota pro srůstání - tak se taky zeptám nevítě někdo přesněji od kolika°C dochází ke srůstu roubů, a má na to vliv i ledová půda nebo stačí rouby na slunci. Třeba u ořešáků stačí ohřívat jen roub aby srostl, ale jádroviny a peckoviny, co je třeba pro srůst?
U jarního očkování hrozí to samé, když se teď naočkuje/naroubuje a opakovaně bude silně mrznout jako minulý rok celé jaro, tak úspěšnost bude špatná. Ale doba i teploty na roubování už jsou, v noci nemrzne a přes den už to má jít kolem 10°C, to by mohla být prahová hodnota pro srůstání - tak se taky zeptám nevítě někdo přesněji od kolika°C dochází ke srůstu roubů, a má na to vliv i ledová půda nebo stačí rouby na slunci. Třeba u ořešáků stačí ohřívat jen roub aby srostl, ale jádroviny a peckoviny, co je třeba pro srůst?
Roubování na podnože
V tomto smere som úplný začiatočník/amatér, ale môj strýko vždy začína okolo polky februára vykonávať kopuláciu alebo menej často sedielkovanie, záleží samozrejme od hrúbky podnože. Viem že nezáleží na dátume ako na počasí čiže každý rok sa to plus/mínus posúva. Vždy ale začína keď na najbližších 30dní už nehlásia väčšie mrazy ako -2 a aj to len v noci, samozrejme takúto predpoveď treba brať s veľkou rezervou.. Teraz nastal tento prípad dnes u nás 10°C na priamom Slnku až 16°C a najbližšie dni v noci maximálne -1. Aj to až za dva týždne dovtedy cez deň okolo 10°C. Osobne si myslím, že pokiaľ nepríde veľmi veľké ochladenie, tak vrúbeľ neomrzne. Samotné púčiky vydržia veľké mrazy, a pokiaľ je vykonaný hladký rez na podpníku aj vrúbli, ktorý perfektne do seba zapadá a je dôkladne tento rez obalený nehrozí vymrznutie, či už pletív alebo púčikov.
- Petr z H.
- Príspevky: 1047
- Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:53
- Bydlisko: Brněnsko, 400 a 435 m.n.m.
Roubování na podnože
Já teda nevím, co se tu řeší, ale já roubuji na přelomu února / března vždy a nijak se nezajímám, zda ještě v následujících týdnech bude mrznout. Rouby vždy bez problémů srostly.
Brněnsko, 400 a 435 m.n.m.
Roubování na podnože
Já bych to s těmi štěpovacími termíny až tak nepřeháněl. Taky se mi osvědčilo roubovat peckoviny brzy - únor, březen, ale když to uděláme později, ujme se to taky. Horší je, když si koncem března vzpomeneme, že nemáme rouby a jdeme je nařezat. U ntakových je úspěšnost horší. Bavíme se pořád o peckovinách, nejvíc to platí u třešní. Když pak roubujeme peckoviny za kůru po odkvětu a nějaký ten roub přitom nakopulujeme, chytne se to taky. Důležité je včasné nařezání a dobré uskladnění roubů a taky přesné štěpování. Ten kdo roubuje peckoviny ze stromu na strom (já to tak nedělám), ten si musí asi pospíšit.
Jabloně nám odpustí kdeco, včetně pozdního nařezání roubů nebo štěpování roubem s nevyrašenými spícími očky. Hrušně jsou krapet náročnější, hlavně kvůli tvrdému dřevu, které se hůř řeže.
Jabloně nám odpustí kdeco, včetně pozdního nařezání roubů nebo štěpování roubem s nevyrašenými spícími očky. Hrušně jsou krapet náročnější, hlavně kvůli tvrdému dřevu, které se hůř řeže.
Roubování na podnože
Práveže vrúble boli narašené, preto som išiel na to.Asi som mal štepiť skôr.Vrúble skladujem v pivnici v kýbli s pieskom, kde je pár stupňov nad nulou.Už boli trochu narašené aj tie semenáčiky, vtáčnica nevyzerala, že sa prebúdza.Nechal som zatial iba jedno alebo dve očká na podpníku.Ostatné som vylámal.Urobil som dobre?vysloužil napísal: ↑21 Feb 2021, 09:33Jestli jsou narašené podnože, nemělo by to vadit. V případě narašených roubů je ujmutí nepravděpodobné. Narašené rouby třešní (na rozdíl od jabloní a hrušní) se mi nikdy neujaly.paraji napísal: ↑20 Feb 2021, 20:47Ja som naštepil nejakú no name čerešnu (vraj veľmi dobrú) na podpníky v škôlke.1x vtáčnica, 2x semenáč.Už boli mierne narašené v pivnici, tak som zvedavý.Do marhuľe Goldrich som prištepil na jeden kostrový konár Barboru.Som v tomto začiatočník, skúšam štepiť druhý rok.
Semenáče ušlechtilých třešní moc dobré podnože nejsou. Tvoří křivé kmínky a víc trpí klejotokem. Vyséváte-li jádra třešní, tak vždycky ptáčnice. Nejlépe ty se světlou kůrou, mají obvykle i světlejší plody. Údajně kvalitnější podnože jsou ze stromů, kde je víc různých ptáčnic poblíž a není tak pravděpodobné opylení ušlechtilou třešní či višní.
Roubování na podnože
Myslím, že to není správné. Čím víc oček na podnoži, tím lépe potáhnou mízu. Obávám se, že jedno ponechané očko nebude mít dost sil, aby přitáhlo od kořenů až k roubu dost mízy na úspěšné zahojení.
Já ponechávám na podnoži všechny pupeny, ale dbám na to, aby výhony z nich vyrostlé nepřerostly výhon z roubu, proto je pravidelně zaštipuju. Obrost na podnoži mimo jiné pomáhá aby kmínek sílil.
Já ponechávám na podnoži všechny pupeny, ale dbám na to, aby výhony z nich vyrostlé nepřerostly výhon z roubu, proto je pravidelně zaštipuju. Obrost na podnoži mimo jiné pomáhá aby kmínek sílil.