Sádra na rozdíl od vápna a vápence má kyselé pH, takže se používá k vápnění půd, které jsou zásadité a přitom mají nedostatek vápníku. Takových u nás ale mnoho není.Pepina napísal: ↑11 Jan 2023, 15:36Zřejmě ale není vápník v běžných Ca2+ sloučeninách tak dobře dostupný. Kdyby stačilo pod Admirálem povápnit (což mnoho z nás praktikuje), nevedeme tu debaty o hořké pihovitosti.larix napísal: ↑11 Jan 2023, 14:19Chelátované sú väčšinou niektoré kovy, ktoré sú takýmto spôsobom chránené pred oxidáciou, čím by sa znížila ich dostupnosť pre rastliny. Pri vápniku (hoci to je tiež kov) sú dostupné lacnejšie zlúčeniny, v ktorých je vápnik pre rastliny v dostupnej forme. Dobrým zdrojom vápnika okrem bežnej uhličitanovej formy (vápenec, dolomit, krieda) alebo dusičnanovej formy (liadok), ktorá dodáva aj dusík je napríklad hydratovaný síran (sadra), ktorý je lepšie rozpustný vo vode ako uhličitan (ale horšie ako dusičnan).
Nerozumím poznámce o hydratovaném síranu. Používáte ho prakticky k vápnění? Jak?
Že dostaneme vápenaté ionty ke kořenům ještě neznamená, že jich bude v pravou chvíli v plodech dost. Proto se používá postřik. Dokonce je nutné aby byly postřikem ošetřeny přímo plody (postřik na listy nestačí).