Pre mňa je postrek v čase kvitnutia absolútne tabu.
Bez opeľujúceho hmyzu (a nie sú to zďaleka len včely) by sme si v záhradách mohli akurát tak pískať... IH
Pre mňa je postrek v čase kvitnutia absolútne tabu.
Veru ach jaj Jedno riešenie lepšie ako druhé. Hľadať ako somrák voľne rastúce jablone (ktorých tu nie je toľko, ako na dolniakoch), alebo sa spoliehať na samozber zo stromov, o ktorých nič neviem a možno boli striekané omnoho viac, ako moje. Jonatánky máme na záhrade u rodičov. Sú fajn teraz, keď sa oberú. Okolo Vianoc už mi až tak nechutia a že by vydržali do júna ako moje, to asi ťažko. Ja si každý rok urobím na PC nový texťák a zapisujem do neho, čo som ohľadne záhrady robil. Jablone dostali 14.4. predjarný postrek (olej + Karate), 25.4. Polyram na chrastavitosť a 15.6. Spintor proti nosánikom a obaľovačom. Som si 100% istý, že naše jablká a hrušky nie sú horšie ako to, čo sa predáva s nálepkou bio. Na niektorých odrodách chrastavitosť mohla byť aj menšia (nestíhal som ešte jeden po odkvitnutí), červivosť v norme a množstvo tak akurát, že by nám to malo do leta stačiť. Takže ďakujem za rady, zostanem pri svojom pestovaní.Neregistrovaný napísal: ↑13 Okt 2022, 20:03Ach jaj, to som zase napísal. Tak vysvetlím: Keď nie sú jablká doma, občas niektorý rok sa to stane (napr. minulý rok), tak naložím bedničky, oberák a zájdem niekam nazbierať jablká. Príležitostí je mnoho, buďto u kamarátov na revanš. Alebo voľne v krajine pri poľných cestách a v starých sadoch sú celkom kvalitné odrody. Myslím že dobrou Jonatánkou nikto nepohrdne. V krajnom prípade vždy na jeseň je kopec ponúk na samozber jabĺk na bazoši, väčšinou od ľudí, ktorí to už nevládzu ozberať sami a majú veľké záhrady.
Máte mylnú predstavu o nejakých "ochranných plynoch". Nič také sa v ULO-skladoch nepoužíva. Princípom je popri nízkej teplote tzv. 'ochranná atmosféra'. Konkrétne ide o to, že sa výrazne zníži koncentrácia kyslíka (na 1-2%) a zvýši koncentrácia dusíka. Koncentrácia kysličníka uhličitého sa udržiava na konštantne nízkej hladine (zhruba 1%). Všetko sú to plyny, ktoré (okrem viacerých ďalších) tvoria zloženie vzduchu a ktoré normálne dýchame. Len - samozrejme - v inom pomere. Dusík, kyslík aj kysličník uhličitý sú plyny bez farby a zápachu. Takže z jabĺk vyskladnených z ULO-skladu nejaké "ochranné plyny" cítiť nemôžete. Samozrejme, môžete cítiť arómu plodov, čiastočne ovplyvnenú nie celkom 'prirodzenými' podmienkami dozrievania pri takomto skladovaní. Určite však nie samotné plyny - žiadne 'špeciálne ochranné' sa nepoužívajú. Iba tie, ktoré bežne dýchame - a tie sú bez zápachu.
Veruže boli...
Kdybyste řekl v etylénu, tak bych tomu věřil. Xylen je totiž životu nebezpečná těkavá kapalina. Je používána v ředidlech barev. Vdechování par (ač prováděno některými narkomany) způsobuje ve vyšších koncentracích bezvědomí, arytmii a smrt. V menších koncentracích poškození jater, selhání ledvin apod. Člověk cítí xylen i v nepatrných koncentracích ve vzduchu i ve vodě. Určitě i v jablku, pokud by se takto skladovalo.M.H napísal: ↑04 Nov 2022, 20:19Tak v tom případě, buďto ty jabka skladují nesprávně že opravdu ztrácejí chuť a zároveň jsou podtržené nedozralé. Někde jsem pochytil, že se skladují taky v plynu Xylenu. Ale je mi to jedno, beru z obchodu jen vzorky, a když se objeví nějaké dobré, tak naberu víc. Na zimu mám dost Idaredu, a vzorky Admirala
Xylén nie je plyn, ale to už Vám vysvetlil Mimmo.