Strana 1 z 3

Generativní množení podnoží

Napísané: 15 Apr 2020, 17:57
od používateľa Mimmo
Koukám na pískoviště a ty schované pecky opravdu vyklíčily. Možná až moc hustě. Budou z nich dobré podnože. Je to místní slivoň (džanka) používaná pod meruňky, broskvoně, slivoně i mandloně. Meruňkové podnože jsou tady také použitelné, ale místní půda je nevhodná pro broskvoňové podnože.

Generativní množení podnoží

Napísané: 09 Okt 2020, 19:51
od používateľa Mimmo
Džanky dorostly v písku do 60 cm. Na jaře je rozsadím v lepší zemině a koncem léta naočkuji. O dva metry dál mi samovolně vyrazila mahalebka. Všiml jsem si jí už na jaře a schválně jsem ji nevysekl. Měla kvalitní půdu a dostatek vody. Na očkování už je přerostlá, protože má skoro 2m na výšku a 15 mm v kořenovém krčku. Ale naroubovat v korunce v předjaří půjde.

Generativní množení podnoží

Napísané: 02 Máj 2021, 20:32
od používateľa Mikeš13
Bulharské džanky již venku pěkně rostou.

Generativní množení podnoží

Napísané: 04 Máj 2021, 19:47
od používateľa přasličák
Tak nevím, jestli jsem neudělal něco špatně, nebo je to letos tím studeným jarem. Vysel jsem si na podzim do bedniček semena St. Juliane a křížence mezi slivoní a meruňkou. Použil jsem substrát s pilinami, ošetřeno Previcurem. Zatím mi nic nevylezlo. Osivo teprve začíná klíčit. Něco jsem vysel do písku, i tam je to stejné.

Generativní množení podnoží

Napísané: 07 Máj 2021, 10:54
od používateľa vysloužil
přasličák napísal:
04 Máj 2021, 19:47
Tak nevím, jestli jsem neudělal něco špatně, nebo je to letos tím studeným jarem. Vysel jsem si na podzim do bedniček semena St. Juliane a křížence mezi slivoní a meruňkou. Použil jsem substrát s pilinami, ošetřeno Previcurem. Zatím mi nic nevylezlo. Osivo teprve začíná klíčit. Něco jsem vysel do písku, i tam je to stejné.
To bude tím jarem. Mně lezou semenáčky jen ve skleníku, teprve děložní lístky.

Generativní množení podnoží

Napísané: 03 Júl 2021, 21:11
od používateľa Efs Mechobrosthenes
přasličák napísal:
04 Máj 2021, 19:47
Tak nevím, jestli jsem neudělal něco špatně, nebo je to letos tím studeným jarem...
Mně letos ani jedna třešeň, ptačka, višeň ani mahalebka. Postup stejný jako vždy, do truhlíků s vlhkou kompostovou zeminou přes zimu venku. Dokonce ani pod stromy třešně neklíčí. Myrobylány rovněž nic. Jen jádroviny klíčily velmi hojně a brzy kromě hlohu. Tedy jabloně, hrušně a kdouloně -- a velmi brzy. A rovněž ořešák černý -- velmi vysoká klíčivost.
Naopak vegetativně skvěle. Co zapíchnu do země, zakoření skoro všechno beze stimulátoru a jiných opatření, jen se zálivkou.

Generativní množení podnoží

Napísané: 04 Júl 2021, 12:52
od používateľa Mimmo
U broskví zimovaných venku se často stává, že nejsou dostatečně stratifikované, protože počet hodin s teplotou +2 až +7 st. nebyl venku dostatečný (klíčí až za 2 roky, pokud přežijí). Nikdy se mi to však nestalo se správně navlhčenými třešněmi, mandlemi, meruňkami ani s mahalebkou. To spíš byly pecky přemokřené a shnily nebo je něco sežralo. Zkuste vykopat a rozlousknout. Možná to tu záhadu vyřeší. Asi by to zajímalo mnohé z nás.

Generativní množení podnoží

Napísané: 04 Júl 2021, 15:18
od používateľa M.H
To je dobrý nápad, podívat se do pecek, kde je chyba. Já jsem vloni na podzim dal do květináče stratifikovat pecky broskví a meruněk stejně jako roky předtím, a na jaře jsem zjistil, že úplně všechny shnily - byly totiž zmrzlé, -20°C v zimě nepřežily :( takže jsem letos bez nových semenáčků. Je někde uvedeno jaké teploty snesou pecky?

Generativní množení podnoží

Napísané: 04 Júl 2021, 16:09
od používateľa Mimmo
Pokud nejsou pecky přemokřené, mohly by vydržet i -20st. Ale lepší je dát je do květináče, zasypat pískem a zakopat 20 cm pod zem. Tam bude v zimě teplota i vlhkost správná. Já už začínám vypeckovávat džanky. U mahalebek vyplivávám ne příliš chutnou dužninu, přestože je jen maličká. Džanky jsou však letos kupodivu dost veliké a sladké. Tak je asi sním a pak pecky dočistím. Dužnina maličko ulpívá na peckách a mohly by plesnivět.

Generativní množení podnoží

Napísané: 05 Júl 2021, 22:15
od používateľa charles91
V Knihe od Urbana - Škola ovocnáře - autor odporúča kôstky (pecky) jemne obrúsiť. Skor klíčia.

Pridávam aj foto zo spomenutej knihy.