Strana 67 z 112

Štěpování

Napísané: 02 Apr 2023, 10:10
od používateľa Mimmo
rony napísal:
02 Apr 2023, 09:48
vrubloval som 2 marhule 1 rocny vrubel do jednorocneho dreva - na novy prave kupeny spiciak (len teraz posadeny)...
Jediné riziko je málo zakořeněná podnož. Peckovinám to nedělá dobře. Na meruňkovém roubu raší obvykle napřed jen květní očka. Vegetativní očka vyraší o něco později. Sedm oček je méně obvyklých, ale normálně se to chytá. Vylomení květních pupenů nebo zkrácení roubu je možné, ale je na to čas. Raději roub zakryjte fólií nebo sáčkem. Pak to nevyschne.

Štěpování

Napísané: 02 Apr 2023, 10:20
od používateľa p.n.
Mimmo napísal:
01 Apr 2023, 11:42
Vyfoťte hlavně tu neošetřenou ránu. Když by byla léčitelná, stačilo by oříznout stromek takto. Na pupeny ve spodní části kmínku byste se nemusel spoléhat.
Nakonec jsem tedy k MM111 něco a pro mne podstatné našel. Většinou je tato podnož uváděna i ze zkušenosti těch co ji mají, jako bujnější než MM106. A to je už pro mne hodně. Takže roub půjde na M7, která je pro mne výhodnější. Takže netřeba fotit 😀 situace se vyvinula jinak.

Štěpování

Napísané: 02 Apr 2023, 11:17
od používateľa larix
Mimmo napísal:
02 Apr 2023, 10:10
Raději roub zakryjte fólií nebo sáčkem. Pak to nevyschne.
Keď som mal obavu z vyschnutia vrúbľa, celý okrem púčikov som ho natrel balzamom. Neviem, či je to bežná prax ale fungovalo to dobre.

Štěpování

Napísané: 02 Apr 2023, 12:18
od používateľa rony
Ja vzdy omotavam vrubel natesno tenkou priesvitnou foliou sirky napr. 15mm s vynechanim ociek, teda ocka zostavaju neobale a mozu volne rast.
Vrublujem hlavne vinic, tam som to robil uz nespocetne krat. Takto je cely uvrubel chraneny voci vysychaniu a ocka su volne. robi sa to jednoducho a rychlo.
Zvycajne si nozom odrezem z valca potravinarskej folie pozadovanu hrubku napr. 15 mm a takto ziskam 15mm pasiky tenkej folie namotane na kruzku - podobne ako je lepiaca paska.
Takuto omotavku mozno nechat na vrubli aj dlhsie - mesiace.

Štěpování

Napísané: 12 Apr 2023, 13:30
od používateľa bunny
prišiel som si po radu. nestihol som v zime zobrať vruble z jablone. situacia v himalajach (800 mnm) je taká, že puky na jednoročnom dreve vyzerajú ešte "zaspato" (ako ja), ostatné sa začínajú plniť a štádium myšieho uška ešte ani náhodou. jablone u mňa kvitnu koncom mája (kvetna). plánujem vrubľovať za kôru. ako mám zachrániť situáciu, resp. v mojich podmienkach vrubľovať? odobrať vrúble teraz, ešte ich dať na chladné vlhké miesto a vrubľovať v čase cca o 3 týždne alebo to vrubľovať hneď teraz zo stromu na strom, alebo počkať ešte s odoberaním vrubľou a neskôr to vrubľovať zo stromu na strom?

Štěpování

Napísané: 12 Apr 2023, 13:59
od používateľa roman
Pokud chcete roubovat za kůru, tak bych rouby hned odebral a rouboval až bude míza.

Štěpování

Napísané: 12 Apr 2023, 15:29
od používateľa bunny
roman napísal:
12 Apr 2023, 13:59
Pokud chcete roubovat za kůru, tak bych rouby hned odebral a rouboval až bude míza.
ok, dakujem pekne.

Štěpování

Napísané: 13 Apr 2023, 15:58
od používateľa Hawkeye
Do koruny jablone s plodmi s červenou dužinou Lilla Seemik bolo naštepených ďalších 20 odrôd. V čase kvitnutia to vytvára optický kontrast - na foto vidno farebný rozdiel medzi červenofialovými listami a tmavočervenými kvetnými pukmi Lilly Seemik (v popredí), a bledozelenými listami a ružovými pukmi Bonity (v pozadí). H.


20230413_151717.jpg
20230413_151712.jpg

Štěpování

Napísané: 14 Apr 2023, 10:43
od používateľa vysloužil
bunny napísal:
12 Apr 2023, 15:29
roman napísal:
12 Apr 2023, 13:59
Pokud chcete roubovat za kůru, tak bych rouby hned odebral a rouboval až bude míza.
ok, dakujem pekne.
Jabloně v tuto dobu už mízu mají, takže roubovat za kůru je možné. Ale nic tím neurychlíme, lepší je ještě počkat. Nejvíc mízy je v době květu, taky je tepleji a rouby rychleji raší. Navíc při pozdějším roubování a rychlém rašení nám roubovaný strom odpustí nějakou tu netěsnost v zamazání řezných ploch voskem či balzámem.

Štěpování

Napísané: 14 Apr 2023, 22:35
od používateľa Peb
Preštepenie hrušky za kôru .. zrejme Nitra ..to uz je druhá Nitra preštepena ..škoda takej peknej hrušky, že tá chuť je tak nahorkla ..
Pri stepeni sa snažím omotat steparskou páskou aj nejaký konarik ..aby vtacence neodlamali vruble .niečo už puči ale nejásam predčasne.


Obrázok

Obrázok