Štěpování
Štěpování
Venku to na štěpování nevypadá. Hlavně ne u země. Tak jsem několik přerostlých podnoží naočkoval v interiéru asi při 8st. C. Neznám jejich afinitu a taky jsou dost tlusté, ale na případné přeroubování bude ještě čas.
Štěpování
krásnej čistej řez. ja [*]peckoviny dělám kolem pulky února kdy už byva teplejší den. Rouby jsou pod kupou sněhu.
[*]omluva za zmatek, původně jsem omylem uváděl jadroviny
[*]omluva za zmatek, původně jsem omylem uváděl jadroviny
Naposledy upravil/-a Vlasatej v 18 Jan 2021, 13:19, upravené celkom 1 krát.
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi.
Štěpování
Rozumím tomu, pokud roubujete podnože v ruce, někde v teplé místnosti. Ale venku je v půlce února přeci jen dost zima. Ujímá se to, to je pravda, ale stejně dobře raší rouby jádrovin naštěpované o měsíc i dva později. Něco jiného je u peckovin a skořápkovin. Tam skutečně únorové roubování přináší lepší výsledky.
Štěpování
ne, venku. Většinou bývá jeden dva slunečné teplé dny kdy se to dá. Kolikrát sem klečel ve sněhu. Samozřejmě v příspěvku mělo být "peckovin" , diky za upozornění. Jádroviny až v květu.
A bovi maiore discit arare minor. Quod licet Iovi, non licet bovi.
Štěpování
Určitě lze peckoviny úspěšně roubovat i později než v únoru či počátkem března. Problémy ovšem nastanou, pokud v té (pozdější) době roubujeme ze stromu na strom. Rouby by měly být nařezané s předstihem. Pozdě nařezané peckovinové rouby mají totiž po naštěpování tendenci začít rašit samy od sebe - tedy ne mízou z podnože. Předčasně narašený roub pak většinou zaschne.
Štěpování
Jenom pro zajímavost: štěpování může být i samovolné a bez nože. Dvě větve různých stromů se za silného větru vzájemně odřou a po bouřce srostou. Nestane se to často, ale myslím, že první štěpaři začínali takovýmto pozorováním. Stačí jen nežádoucí výhony ustřihnout a je to.
-
IP: 168.81
Štěpování
No, nechci být kverulant, ale zrovna nedávno jsem četl, k lidu „Lužické kultury“, slovní obrat, že bylo doloženo šlechtění jabloní, hrušní a slivoní tímto lidem. Co přesně to znamená, ale nevím. U nás, tedy pro severní Čechy, severní Moravu a severozápadní Slovensko cca 1000 let před Kristem. Možná je ovocnářství (tedy i se štěpováním) u nás mnohem starší, než jsme se učili. JG
-
IP: 168.81
Štěpování
Myslím si, že vzhledem k vyspělosti historických kultur ve střední Evropě (vědomosti, doly, zpracování kovů, písmo, peníze, cestování na velké vzdálenosti s návratem) není správné předpokládat nějakou zaostalost proti jiným částem tehdejšího vyspělého světa (třeba středomoří). JG