ani nie nedorozumenie, ale moja velka neznalosť. ale teraz už budem vedieť. obrazok je len ilustračny, pučiky sú už dost narašené (mám vruble už odobraté skôr), ale to čo je medzi 1 a 2 je jednoročné drevo vhodné na vrubľovanie a to 2-3 to je tiež jednoročné, ktoré ale narástlo neskôr?Mimmo napísal: ↑18 Apr 2023, 10:32Tady jde o velké nedorozumění. Dřevo mívá za rok obvykle dva přírůstky. Štěpař vybral z loňského letorostu prvý (starší) přírůstek a ne ten druhý. Nejde tedy o dřevo staré 2 roky. Na druhou stranu, i dvouleté dřevo se někdy použít dá, ale nemusí to dopadnout dobře.bunny napísal: ↑18 Apr 2023, 01:27ešte jedna blbá otázka a už budem mlčať, lebo sa hanbím. doteraz som bol v tom, že na vrubľovanie je najvhodnejšie jednoročné drevo, teda to, ktoré narástlo na strome minulý rok (tá posledná časť výhonku) a náhodne som pozrel video, kde od 5. min odoberá vrubeľ, ale on to berie z dvojročného dreva, či?
Štěpování
Štěpování
Štěpování
Byl jsem dneska zkontrolovat nějaké štěpy. Vypadají přijatelně.
Štěpování
Roubovatelné loňské dřevo vypadá podle té fotky jen od bodu 2 do 3, a druhá fáze růstu od 3 až dokonce.bunny napísal: ↑18 Apr 2023, 13:00ani nie nedorozumenie, ale moja velka neznalosť. ale teraz už budem vedieť. obrazok je len ilustračny, pučiky sú už dost narašené (mám vruble už odobraté skôr), ale to čo je medzi 1 a 2 je jednoročné drevo vhodné na vrubľovanie a to 2-3 to je tiež jednoročné, ktoré ale narástlo neskôr?Mimmo napísal: ↑18 Apr 2023, 10:32Tady jde o velké nedorozumění. Dřevo mívá za rok obvykle dva přírůstky. Štěpař vybral z loňského letorostu prvý (starší) přírůstek a ne ten druhý. Nejde tedy o dřevo staré 2 roky. Na druhou stranu, i dvouleté dřevo se někdy použít dá, ale nemusí to dopadnout dobře.bunny napísal: ↑18 Apr 2023, 01:27ešte jedna blbá otázka a už budem mlčať, lebo sa hanbím. doteraz som bol v tom, že na vrubľovanie je najvhodnejšie jednoročné drevo, teda to, ktoré narástlo na strome minulý rok (tá posledná časť výhonku) a náhodne som pozrel video, kde od 5. min odoberá vrubeľ, ale on to berie z dvojročného dreva, či?
Štěpování
Mimmo - taky mi raší meruňky roubované koncem prosince nebo na nový rok bez problémů. Broskvoně v tu dobu roubované ještě pořád neraší, ale rouby žijou nescvrkávají se, nějaký pohyb pupenů už nastal tak čekám že i roubované broskvoně se povedou ... asi potřebují na srůstání vyšší teploty které zatím nebyly.
Štěpování
Moje meruňková očka ze září se nepřihojila a jarní rouby nic nedělají.
Hruškové rouby taky nic, navíc jsem u dvou kopulací uviděla mezeru. Ještě mám v lednici poslední větvičky, tak to za týden opravím. To by měla být hruška v plném květu.
Zářijová očka Lepotice na myrobalánu jedou, rouby ne.
Každopádně, budu ještě zkoušet štěpovat jabloň.
Hruškové rouby taky nic, navíc jsem u dvou kopulací uviděla mezeru. Ještě mám v lednici poslední větvičky, tak to za týden opravím. To by měla být hruška v plném květu.
Zářijová očka Lepotice na myrobalánu jedou, rouby ne.
Každopádně, budu ještě zkoušet štěpovat jabloň.
Štěpování
Dělám kopulace běžným plastovým ulamovacím nožem - nasadím nový ostrý plátek, sice to tím nožem chvíli pižlám až nakonec vytvořím co nejrovnější plochy, druhá věc je páska aby bylo dobře utaženo tak šířka té kupované PVC pásky rozřežu na polovinu. U tenkých roubů jen třetinová šířka pásky, jinak nelze s tou neupravenou širokou páskou dobře stáhnout řezné plochy. Na očkování mám Fiskars očkovák, který ovšem přišel jako polotovar - nenabroušený. Nožíř mi ho nabrousil na delší ostří, musí holit chlupy, to je ono, jak neholí tak je to špatně nabroušený očkovák, já ho podomácku na kotoučovce a ručních brouskách nabrousit takto nedokázal. Dělám jen kopulaci( nebo sedélkování) a očkování fokertem, úšpěšnost je vysoká, pokud se něco neuchytí tak je chyba jinde, v podnoži, příliš narašeném roubu, nevyzrálém očku. Zázrak je asi ta pružná PVC průhledná páska a její nastříhaná vhodná šířka, asi stojí za většinou úspěchů, jen rukama to nebude.
Štěpování
Moc si nedovedu představit roubování ulamovacím nožem, ale věřím, že i to lze. Já roubují rovnou plochou zahradnické žabky. Špičkou řežu podélně roubovací pásku na polovinu. Zaoblenou částí řežu vrchní stranu roubu, takže používám jeden nástroj. Rozhodně nože nebrousím na brusce. K tomu mám klasické kamenné brousky. Mám i ten z tvrdokovu, s tím to jde rychleji, ale hrozí nebezpečí vytvoření zubatého ostří při přílišném tlaku. Rozhodně však neumím nože nabrousit tak, aby řezaly ochlupení. Během práce nůž občas přebrousím. Již to vzpomínal Miloš Vysloužil, dokonalá ostrost nože se podle mých zkušeností trochu přeceňuje. Rovněž dogma, že řezná rána musí být vytvořena jedním tahem je mimo realitu. Za podstatnější považuji, aby na podnoži i roubu byly naproti řezných ran pupeny, v jejich okolí se nejsnadněji tvoří hojivý zával. A rovněž, aby se kryly kambia na roubu a podnoži alespoň z jedné strany. Dobře utáhnout pružnou páskou. Pokud hrozí po roubování vysoké teploty, pomůže k zabránění odpařování vody z roubu nátěr roubu či mikroténový sáček. Letos poprvé jsem zkusil roubovat broskvoň. Myslel jsem, že to nelze. Tak jsem zvědav.
-
IP: 97.51
Štěpování
Nůž se kterým se dá holit je dobrá věc. Řez jedním tahem také. Ale není to podmínkou. Táta řezal rouby klidně na pětkrát. Aby řez nebyl prohnutý.
V každém případě lépe srůstají plochy říznuté opravdu ostrým nožem, ať je to roubovák nebo kuchyňský nůž, klidně i ten odlamovací. Daleko lépe se hojí a srůstá řez na ruce od nože než od pilky. No a blbě nabroušený nůž, někdy i se zuby udělá řeznou plochu tak trochu chlupatou. Ale rouby i tak dobře srůstají. U jabloní, hrušní je hůř nabroušený nůž menším nebezpečím pro srůst, než u peckovin. Skvělé je, že máme kvalitní pásky na vázání. Dobře utáhnutá páska udělá výtečnou službu, dokáže skrýt a spojit, umožnit srůst i relativně špatně říznutému, nespojitelnému. Hlavně když sedí alespoň na kousku kůry na sebe.
Roubovalo se už noži bronzovými, roubuje se do záseku sekyrou, jde udělat díru šroubovákem a do ní nasadit roub a poroste to,... Když se podíváte na zahraniční videa, nemá to s kulturou roubování v té naší kotlině a v okolí nic společného. jaká zvěrstva si při roubování dovolí Řek, Ital, Turek či Španěl, Rus (a další) by u nás neprošla.
Takhle zkouším doplnit obrost do moc velkého okna na vřetenu.
V každém případě lépe srůstají plochy říznuté opravdu ostrým nožem, ať je to roubovák nebo kuchyňský nůž, klidně i ten odlamovací. Daleko lépe se hojí a srůstá řez na ruce od nože než od pilky. No a blbě nabroušený nůž, někdy i se zuby udělá řeznou plochu tak trochu chlupatou. Ale rouby i tak dobře srůstají. U jabloní, hrušní je hůř nabroušený nůž menším nebezpečím pro srůst, než u peckovin. Skvělé je, že máme kvalitní pásky na vázání. Dobře utáhnutá páska udělá výtečnou službu, dokáže skrýt a spojit, umožnit srůst i relativně špatně říznutému, nespojitelnému. Hlavně když sedí alespoň na kousku kůry na sebe.
Roubovalo se už noži bronzovými, roubuje se do záseku sekyrou, jde udělat díru šroubovákem a do ní nasadit roub a poroste to,... Když se podíváte na zahraniční videa, nemá to s kulturou roubování v té naší kotlině a v okolí nic společného. jaká zvěrstva si při roubování dovolí Řek, Ital, Turek či Španěl, Rus (a další) by u nás neprošla.
Takhle zkouším doplnit obrost do moc velkého okna na vřetenu.
-
IP: 97.51
Štěpování
Nůž se kterým se dá holit je dobrá věc. Řez jedním tahem také. Ale není to podmínkou. Táta řezal rouby klidně na pětkrát. Aby řez nebyl prohnutý.
V každém případě lépe srůstají plochy říznuté opravdu ostrým nožem, ať je to roubovák nebo kuchyňský nůž, klidně i ten odlamovací. Daleko lépe se hojí a srůstá řez na ruce od nože než od pilky. No a blbě nabroušený nůž, někdy i se zuby udělá řeznou plochu tak trochu chlupatou. Ale rouby i tak dobře srůstají. U jabloní, hrušní je hůř nabroušený nůž menším nebezpečím pro srůst, než u peckovin. Skvělé je, že máme kvalitní pásky na vázání. Dobře utáhnutá páska udělá výtečnou službu, dokáže skrýt a spojit, umožnit srůst i relativně špatně říznutému, nespojitelnému. Hlavně když sedí alespoň na kousku kůry na sebe.
Roubovalo se už noži bronzovými, roubuje se do záseku sekyrou, jde udělat díru šroubovákem a do ní nasadit roub a poroste to,... Když se podíváte na zahraniční videa, nemá to s kulturou roubování v té naší kotlině a v okolí nic společného. jaká zvěrstva si při roubování dovolí Řek, Ital, Turek či Španěl, Rus (a další) by u nás neprošla.
Takhle zkouším doplnit obrost do moc velkého okna na vřetenu.
V každém případě lépe srůstají plochy říznuté opravdu ostrým nožem, ať je to roubovák nebo kuchyňský nůž, klidně i ten odlamovací. Daleko lépe se hojí a srůstá řez na ruce od nože než od pilky. No a blbě nabroušený nůž, někdy i se zuby udělá řeznou plochu tak trochu chlupatou. Ale rouby i tak dobře srůstají. U jabloní, hrušní je hůř nabroušený nůž menším nebezpečím pro srůst, než u peckovin. Skvělé je, že máme kvalitní pásky na vázání. Dobře utáhnutá páska udělá výtečnou službu, dokáže skrýt a spojit, umožnit srůst i relativně špatně říznutému, nespojitelnému. Hlavně když sedí alespoň na kousku kůry na sebe.
Roubovalo se už noži bronzovými, roubuje se do záseku sekyrou, jde udělat díru šroubovákem a do ní nasadit roub a poroste to,... Když se podíváte na zahraniční videa, nemá to s kulturou roubování v té naší kotlině a v okolí nic společného. jaká zvěrstva si při roubování dovolí Řek, Ital, Turek či Španěl, Rus (a další) by u nás neprošla.
Takhle zkouším doplnit obrost do moc velkého okna na vřetenu.