Štěpování

Všeobecné dotazy ohľadom pestovania ovocných stromov.
M.H
Príspevky: 1718
Dátum registrácie: 19 Jan 2021, 13:56
Bydlisko: 250mnm/severovýchod

Štěpování

20 Máj 2022, 20:58

přasličák napísal:
20 Máj 2022, 19:39
Přesně tak bych tu Bohemiku ořezal. Rouby teď mají šanci narůst. Já u sebe Bohemiku nepěstuji. Je dosti náročná na teplo a obávám se, že u nás by neměla chuť. Na zimní odrůdy mi chybí teplo a lehčí, propustné půdy. Vloni jsem vysadil odrůdu Kirgizská zimní. Kolegovi plodila pod Beskydama, měla slušnou chuť a skladovatelnost do března. Tak uvidím.
U Bohemiky se uvádí taky dlouhá skladovatelnost, ale do března asi počítají se sklepem. No kdyby byla lepší ta kirgizská tak dejte pak vědět. :D
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Štěpování

20 Máj 2022, 21:06

M.H napísal:
20 Máj 2022, 20:51
Jsem Bohemicu vysadil právě že je to prý jedna z nejdéle skladovatelných hrušek, tak jestli chutná aspoň průměrně by nevadilo. S dozráním to tu bude o něco slabší, s tím počítám.
To bezpochyby platí - skladovateľnosť Bohemiky je veľmi dlhá. Na foto 1 sú moje Bohemiky z konca februára. Do konca marca u mňa v bežnej pivnici vydržali bežne.
Čo sa týka chuti, pre mňa je Bohemica len priemer, na môj vkus je trochu fádne sladká. Ale sú pestovatelia, ktorí si jej chuť pochvaľujú. Platí aj tá posledná veta, nároky na dĺžku vegetačnej doby a sumu slnečných dní má Bohemica vysoké. V niektorých rokoch aj tu na teplej nížine dozrievala len tak-tak. Hruška s dlhým shelf-life je aj Grosdemange - skladovateľnosťou aj chuťou zhruba na úrovni Bohemiky.
V tomto roku mi nečakane dlho vydržala Erika (foto 2,3 - marec 2022) - poslednú som jedol 20.marca. Kvalita dužiny bola až do marca skvelá, chuťovo (podľa mňa) tiež úplne iný level než Bohemika. Bola to však iba 3.úroda Eriky, plody z tých predchádzajúcich zďaleka tak dlho nevydržali. Takže s odporúčaním Eriky ako dlho skladovateľnej hrušky by som zatiaľ vyčkal. IH

Screenshot_20220520-205714_Chrome.jpg
Screenshot_20220520-211246_Chrome.jpg
Screenshot_20220520-211259_Chrome.jpg
Naposledy upravil/-a Ivan Hlavatý v 20 Máj 2022, 21:20, upravené celkom 1 krát.
M.H
Príspevky: 1718
Dátum registrácie: 19 Jan 2021, 13:56
Bydlisko: 250mnm/severovýchod

Štěpování

20 Máj 2022, 21:19

Ivan Hlavatý napísal:
20 Máj 2022, 21:06
M.H napísal:
20 Máj 2022, 20:51
Jsem Bohemicu vysadil právě že je to prý jedna z nejdéle skladovatelných hrušek, tak jestli chutná aspoň průměrně by nevadilo. S dozráním to tu bude o něco slabší, s tím počítám.
To bezpochyby platí - skladovateľnosť Bohemiky je veľmi dlhá. Na foto sú moje Bohemiky z konca februára. Do konca marca u mňa v bežnej pivnici vydržali bežne.
Čo sa týka chuti, pre mňa je Bohemica len priemer, na môj vkus je trochu fádne sladká. Ale sú pestovatelia, ktorí si jej chuť pochvaľujú. Platí aj tá posledná veta, nároky na dĺžku vegetačnej doby a sumu slnečných dní má Bohemica vysoké. V niektorých rokoch aj tu na teplej nížine dozrievala len tak-tak. Hruška s dlhým shelf-life je aj Grosdemange - skladovateľnosťou aj chuťou zhruba na úrovni Bohemiky. IH


Screenshot_20220520-205714_Chrome.jpg
Tak takové hrušky bych chtěl vypěstovat taky, ještě trochu toho globálního oteplení no a bude to... :thumbup:
Dneska se konečně objevily v prodeji první meruňky dovoz turecku, když jsem se zakousnul..... zuby mi sice nevypadly.... ale jako bych jedl trávu pod plotem, absolutně žádná chuť zakončená svíravě kyselou slupkou, asi je trhali před měsícem brčálově zelené a v kamionu zežloutly. V tuto dobu není do čeho zakousnout co se týče ovoce... nějakou naděj dávám do broskví a nektarinek, tam bývá ta chuť lepší.
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Štěpování

20 Máj 2022, 21:26

M.H napísal:
20 Máj 2022, 21:19
...V tuto dobu není do čeho zakousnout co se týče ovoce... nějakou naděj dávám do broskví a nektarinek, tam bývá ta chuť lepší...
Ja zatiaľ ešte mám "do čeho zakousnout" - vďaka odrode jablone, ktorej meno sa nevyslovuje. A je to stále kvalitka 👍😀. IH
M.H
Príspevky: 1718
Dátum registrácie: 19 Jan 2021, 13:56
Bydlisko: 250mnm/severovýchod

Štěpování

20 Máj 2022, 22:02

Ivan Hlavatý napísal:
20 Máj 2022, 21:26
M.H napísal:
20 Máj 2022, 21:19
...V tuto dobu není do čeho zakousnout co se týče ovoce... nějakou naděj dávám do broskví a nektarinek, tam bývá ta chuť lepší...
Ja zatiaľ ešte mám "do čeho zakousnout" - vďaka odrode jablone, ktorej meno sa nevyslovuje. A je to stále kvalitka 👍😀. IH
Ale ano, nechal jsem se taky zlákat a vysadil jsem Admirala, i narouboval... až dorostou další podnože z jadérek tak naroubuju, podnože ze školky jsou rok od roku větší chcípáky, letos jsem bral naposled.

Na zkoušku jsem přirouboval do koruny i Fuji, Granny smith, Braeburn... abych viděl jestli mají vůbec tady na severu šanci.
vysloužil
Príspevky: 4661
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Štěpování

21 Máj 2022, 09:25

M.H napísal:
20 Máj 2022, 21:19
Ivan Hlavatý napísal:
20 Máj 2022, 21:06
M.H napísal:
20 Máj 2022, 20:51
Jsem Bohemicu vysadil právě že je to prý jedna z nejdéle skladovatelných hrušek, tak jestli chutná aspoň průměrně by nevadilo. S dozráním to tu bude o něco slabší, s tím počítám.
To bezpochyby platí - skladovateľnosť Bohemiky je veľmi dlhá. Na foto sú moje Bohemiky z konca februára. Do konca marca u mňa v bežnej pivnici vydržali bežne.
Čo sa týka chuti, pre mňa je Bohemica len priemer, na môj vkus je trochu fádne sladká. Ale sú pestovatelia, ktorí si jej chuť pochvaľujú. Platí aj tá posledná veta, nároky na dĺžku vegetačnej doby a sumu slnečných dní má Bohemica vysoké. V niektorých rokoch aj tu na teplej nížine dozrievala len tak-tak. Hruška s dlhým shelf-life je aj Grosdemange - skladovateľnosťou aj chuťou zhruba na úrovni Bohemiky. IH


Screenshot_20220520-205714_Chrome.jpg
Tak takové hrušky bych chtěl vypěstovat taky, ještě trochu toho globálního oteplení no a bude to... :thumbup:
Dneska se konečně objevily v prodeji první meruňky dovoz turecku, když jsem se zakousnul..... zuby mi sice nevypadly.... ale jako bych jedl trávu pod plotem, absolutně žádná chuť zakončená svíravě kyselou slupkou, asi je trhali před měsícem brčálově zelené a v kamionu zežloutly. V tuto dobu není do čeho zakousnout co se týče ovoce... nějakou naděj dávám do broskví a nektarinek, tam bývá ta chuť lepší.
Zakousl jsem se do nektarinky z Lídlu a zase jsem ji vyplivl. Nezralá, nakyslá, trávová. Chuť jsem si spravil jablkem, jehož jméno se neříká.
Mimmo
Príspevky: 3081
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:26
Bydlisko: VYSOČINA 500m a JM 250m.

Štěpování

21 Máj 2022, 09:59

Koupil jsem nektarinky v Kauflandu. Byly dost tvrdé, ale chuťově přijatelné. Po dvou dnech změkly a jsou dobré. Asi jsem měl štěstí.
M.H
Príspevky: 1718
Dátum registrácie: 19 Jan 2021, 13:56
Bydlisko: 250mnm/severovýchod

Štěpování

21 Máj 2022, 10:45

Nektarinky z kaufu se musí nakrouhat jako zelí ;)

Jak to mají němci, rakušáci, taky mají kauflandy, lídly plné nejedlého nezralého ovoce? Nebo takové vozí jen k nám?
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Štěpování

21 Máj 2022, 18:37

Vo februári 2021 som naštepil do koruny Bieloruskej neskorej 17 ďalších odrôd hrušiek. Väčšinou z každej po 2 vrúble (spolu 31), všetky sa ujali. Viaceré z nich už teraz zaplodili. Na fotkách postupne plodíky: Salisburyho, Lebosca a Williamsova červená. IH

20220521_175635.jpg
20220521_175708.jpg
20220521_175838.jpg
přasličák
Príspevky: 1553
Dátum registrácie: 14 Feb 2021, 07:31

Štěpování

23 Máj 2022, 07:02

Ovoce jako meruňky, broskve v supermarketech nekupuji. Chuť je hrozná. Lituji zákazníky, co neznají opravdovou chuť dozralých plodů. Jablka ve sklepě ještě mám a drží. Admirál je nejlepší, ať se to někomu líbí, nebo ne. Dokonce mám podezření, že jeho odpůrci jej nikdy nejedli.
Včera jsem si pochutnal na prvním u mne dozrávajícím ovoci, zimolezu kamčatském, známějším pod nesprávným názvem kamčatská borůvka. Odrůda Vostorg je u mne nejrannější a sklízím ji jako první, ještě před jahodama. Sice to nepatří tématicky mezi hrušně, ale reaguji na příspěvky.
Jinak u nás velké sucho. Včera ráno teplota ve dvou metrech 3 stupně Celsia, při zemi mínus 0,4 stupně. Škody to však nenadělalo. Dneska plus 5 stupňů.
Napísať odpoveď