Štěpování

Všeobecné dotazy ohľadom pestovania ovocných stromov.
Mari
Príspevky: 46
Dátum registrácie: 19 Jan 2021, 08:22

08 Máj 2022, 21:49

Nemá to podľa mojich skúsenosti na ujateľnosť vrúbľov žiadny vplyv: či sú máčané v parafíne, lebo zatierané latexom, ani to či je surovo,mrzne alebo je teplo.(Pokiaľ sú vrúble v perfektnom stave?.) Začínam vo februári končím máj polovica júna.🍐Pozdravujem všetkých,👌
roman
Príspevky: 462
Dátum registrácie: 11 Apr 2020, 22:18
Bydlisko: Zlínsko, 400 m n. m.

09 Máj 2022, 23:33

Většinou mám tenčí rouby, tak je zabalím do nastříhané strečové folie.
IMG_20220509_184538_HDR.jpg
Kordia
IMG_20220509_184737_HDR.jpg
Čačanská rodná
IMG_20220509_184937_HDR.jpg
Švestka domácí
přasličák
Príspevky: 632
Dátum registrácie: 14 Feb 2021, 07:31

10 Máj 2022, 20:43

Mari je přesvědčen, že latexování nebo parafinování roubů nemá vliv na ujmutí. Já to nikdy seriózně neporovnával. Ale připadá mi celkem logické, že těmito opatřeními zamezím odpařování vody z povrchu roubů. Latexování mne naučil skvělý ovocnář Jaroslav Matejsek. Vzděláním zahradník s dlouholetými praktickými zkušenostmi. Navíc perfekcionalista. Neznám moc lidí, kteří roubují i ořešáky v korunce. A parafinování dělají jak profesionální školkaři u meruzalky, tak i vinaři. Proč by to dělali, kdyby to nemělo žádný význam ? Parafín je celkem drahý a je to i dost pracné.
vysloužil
Príspevky: 2696
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

10 Máj 2022, 22:12

přasličák napísal:
10 Máj 2022, 20:43
Mari je přesvědčen, že latexování nebo parafinování roubů nemá vliv na ujmutí. Já to nikdy seriózně neporovnával. Ale připadá mi celkem logické, že těmito opatřeními zamezím odpařování vody z povrchu roubů. Latexování mne naučil skvělý ovocnář Jaroslav Matejsek. Vzděláním zahradník s dlouholetými praktickými zkušenostmi. Navíc perfekcionalista. Neznám moc lidí, kteří roubují i ořešáky v korunce. A parafinování dělají jak profesionální školkaři u meruzalky, tak i vinaři. Proč by to dělali, kdyby to nemělo žádný význam ? Parafín je celkem drahý a je to i dost pracné.
Dobře zakořeněná podnož, svěží rouby, správný termín a perfektně zvládnutá technika roubování, to jsou atributy zajišťující úspěch bez ohledu na zatření či voskování štěpu. Ovšem naroubovat v ruce slivoně či třešně na podnože s všelijakými kořínky a potom teprv vysadit, tady je každá rada drahá. Zatření takových roubů možná není úplná nezbytnost, ale procento úspěšnosti to podle mě zvýší.
Neregistrovaný

12 Máj 2022, 21:02

Trošku z jiného soudku. "Dodělal" jsem dneska letošní roubování, skoro samé přeroubovávání, všechno sedélko za kůru. Myslel jsem původně, že letos ani roubovat nebudu.
Kalipso 7x, Jana 3x, Admirál 2x, Delor asi 10x, Desert 2x, Smiřice 3x, mišpule 1x, muchovník 3x. Raší mišpule. Byla první a dřív. Žádný řez se mi pěkně nepovedl (technika řezu prach špatná, motorika se asi horší) a tak jsem opravdu zvědavý (ale to vždycky). JZ Morava, Vysočina 450 m/m. JG
Neregistrovaný

12 Máj 2022, 21:14

Hm,zaujimalo by ma cim si ten delor zasluzil desiatku...
Neregistrovaný

12 Máj 2022, 23:12

Přerouboval jsem mladý stromek Croncelského. Podzimní odrůdy omezuji. Raději zimní. JG
vysloužil
Príspevky: 2696
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

13 Máj 2022, 00:01

Tak, jako se štěpováním peckovin mám nejlepší výsledky kopulací začátkem března, u techniky za kůru mohu říci jednoznačně - čím později tím lépe. Roub jabloně naroubovaný v těchto dnech za kůru začne viditelně rašit asi za 3 dny. Jde to samozřejmě i dřív, ale v teplém počasí při maximální míze je ujmutí prakticky jisté.
Mari
Príspevky: 46
Dátum registrácie: 19 Jan 2021, 08:22

16 Máj 2022, 10:11

vysloužil napísal:
10 Máj 2022, 22:12
přasličák napísal:
10 Máj 2022, 20:43
Mari je přesvědčen, že latexování nebo parafinování roubů nemá vliv na ujmutí. Já to nikdy seriózně neporovnával. Ale připadá mi celkem logické, že těmito opatřeními zamezím odpařování vody z povrchu roubů. Latexování mne naučil skvělý ovocnář Jaroslav Matejsek. Vzděláním zahradník s dlouholetými praktickými zkušenostmi. Navíc perfekcionalista. Neznám moc lidí, kteří roubují i ořešáky v korunce. A parafinování dělají jak profesionální školkaři u meruzalky, tak i vinaři. Proč by to dělali, kdyby to nemělo žádný význam ? Parafín je celkem drahý a je to i dost pracné.
Dobře zakořeněná podnož, svěží rouby, správný termín a perfektně zvládnutá technika roubování, to jsou atributy zajišťující úspěch bez ohledu na zatření či voskování štěpu. Ovšem naroubovat v ruce slivoně či třešně na podnože s všelijakými kořínky a potom teprv vysadit, tady je každá rada drahá. Zatření takových roubů možná není úplná nezbytnost, ale procento úspěšnosti to podle mě zvýší.
Áno to uznávam pokiaľ niekto vrúbľuje vo veľkom alebo komerčne, prípadne v ruke s horším materiálom, nemôže si dovoliť veľké straty a ešte ktomu stratiť rok. Pozeral som na to len z mojej strany ako hobby zábavku. Preto sa ospravedlňujem aby som niekoho nezmiatol a skončil by s horšími výsledkami ako očakával.
xman
Príspevky: 4
Dátum registrácie: 11 Apr 2022, 08:13

16 Máj 2022, 17:41

Nedávno som tu dával do sekcie Slivky dotaz, či by ešte niekto mal k dispozícii vrúble slivky, že by som chcel vrúbľovaním za kôru zmeniť odrodu na strome s ktorým nie som spokojný. Ozval sa mi p. Vysloužil a po vzájomnej dohode mi poslal poslal zmesku vrúbľov. Vrúble som "osadil" 1. mája, ako ochranu som použil mikroténové vrecko a papierové vrecko od cukru ako alternatívu bublinkovej obálky...
Dnes som urobil kontrolu, bol som príjemne prekvapený, ale všetky vrúble rašia. Niektoré púčiky sú zatiaľ len niekoľko mm veľké, niektoré majú už niekoľko lístkov. Mám z toho radosť, aj keď viem že ešte nie je vyhraté. Dokonca sa ujali aj dva kúsky ktoré som si odstrihol u kamaráta až v polovici marca, boli už napučané, medzitým som ich skladoval v chladničke.
Ešte raz by som chcel poďakovať p. Vysloužilovi za vrúble a hlavne za cenné rady ktoré mi poskytol.
A mám aj jeden dotaz - ako ďalej vrúble chrániť? Na túto tému tu už bola zaujímavá diskusia, v rozličnými názormi. Zatiaľ som ponechal mikroténové vrecká ako ochranu pred vysušením, treba chániť aj pred slnkom, ktoré bude teraz hodne ostré?

ŠJ
Prílohy
strom.jpg
slivka4.jpg
slivka3.jpg
slivka2.jpg
slivka1.jpg
Napísať odpoveď