Dobry den, ma niekto osobnu skusenosť s pestovanim v južných častiach SR cydonie oblongy variety Muskatnaya a Pseudocydonia sinensis, tj. aka je kvalita plodov, chuť, mäkkosť, sladkosť/cukornatosť, šťavnatosť, jemnosť, aróma, velkosť, rýchlosť nástupu do plodnosti, produktivita plodnosti stromov, rezistentnost stromov, hlbka, velkosť korenoveho systemu, etc..?
Ak je tu niekto z Južného Slovenska, tak mam dotaz ohladne spály a hnedej huby vraj je cela Podunajska nizina velmi casto postihovana tymito epidemiami, tak či je to pravda a či sa voci spale vobec nejako preventivne už dá chrániť....
CO+PS
Cydonia oblonga Cydopom, Wudonia, Kansenko, Cydora robusta a Pseudocydonia sinensis
Záhradu mám na Podunajskej nížine a dule sa tu dajú pestovať bez problémov (foto 1-5 z minulej sezóny). Dula netrpí chorobami tak ako napríklad jablone alebo kôstkoviny. U mňa sa v minulosti vyskytla monilióza listov a výhonkov - postihuje konce výhonkov, ktoré potom usychajú. Po ošetrení postrekom medi v predjarí a fungicídom tesne pred a po kvitnutí sa už monilióza neobjavila. Iné choroby som u mňa nezaznamenal. Dule môže postihnúť aj baktériová spála jadrovín (Erwinia amylovora), chrastavitosť (Venturia inaequalis) a hnedá škvrnitosť listov (Diplocarpon mespili - posledné 2 fotky). Žiadnu z týchto chorôb som u mňa nezaznamenal. Plody môže postihovať tiež monilióza - obzvlášť po ich poškodení (nabodnutí) hmyzom. Výskyt u mňa ojedinelý, iba na zrelých a poškodených plodoch. Inou záležitosťou je fyziologické hnednutie dužiny plodov. Je to abiotická porucha (teda nie choroba) - vyskytnúť sa môže najmä v prípade nadmerných zrážok v čase dozrievania plodov, obzvlášť ak im predchádzalo obdobie sucha. Tiež je potrebné plody obrať včas - nenechať ich prezrieť na strome. H.
-
IP: 34.63
Cydonia oblonga Cydopom, Wudonia, Kansenko, Cydora robusta a Pseudocydonia sinensis
Kdybych nevěděl, jaký je Hawkeye ovocnářský čaroděj, tak bych jeho obrázky kdoulí měl za výplod fotošopu. J. 👍
Cydonia oblonga Cydopom, Wudonia, Kansenko, Cydora robusta a Pseudocydonia sinensis
Jirka61:
... tak bych jeho obrázky kdoulí měl za výplod fotošopu. J.
------------------------------------------------------------------------
Fotoshop neprevádzkujem.
Niekto iný ale áno (menovať nebudem) - vid foto.
Ak toto nie je klamavá reklama, tak už potom neviem čo...
A roky to tak beží, a roky sa nič nedeje...
Ešteže je to "medonosná rastlina" a je tam tá 'zľava' - a tým pádom skoro zadara...
Ale čo sa ja blbeček rozčuľujem. Mopslík si zaštekal a karavána ide ďalej...
... tak bych jeho obrázky kdoulí měl za výplod fotošopu. J.
------------------------------------------------------------------------
Fotoshop neprevádzkujem.
Niekto iný ale áno (menovať nebudem) - vid foto.
Ak toto nie je klamavá reklama, tak už potom neviem čo...
A roky to tak beží, a roky sa nič nedeje...
Ešteže je to "medonosná rastlina" a je tam tá 'zľava' - a tým pádom skoro zadara...
Ale čo sa ja blbeček rozčuľujem. Mopslík si zaštekal a karavána ide ďalej...
CO+PS
Hawkeye: ....parádne exempláre. Dopestujete bežne v Šuranoch aj nejake odrody dule, že su sladke, mäkke, šťavnaté v čerstvom surovom stave...?
Ake tam mate hodnoty pôdy pH aktívne, výmenné a vápnika, obsah karbonátov, zrnitosť pôd...?
Ake tam mate hodnoty pôdy pH aktívne, výmenné a vápnika, obsah karbonátov, zrnitosť pôd...?
Naposledy upravil/-a ARBORETUM v 27 Aug 2023, 04:51, upravené celkom 1 krát.
Cydonia oblonga Cydopom, Wudonia, Kansenko, Cydora robusta a Pseudocydonia sinensis
Myslím že ohľadom dulí máte trochu skreslenú predstavu. Dule (aj plne zrelé) nie sú sladké ani mäkké, a už vôbec nie šťavnaté. Majú špecifickú, trochu trpkú chuť, dužina výrazne vonia, ale je tuhá a suchšia. Dule na priamy konzum nie sú veľmi vhodné, aj keď jesť sa samozrejme dajú. Skôr sa hodia na spracovanie. My sme z nich spravili minulý rok dulový destilát (dulovicu) - v kombinácii s jablkami cca 1:1. Jablká dodajú cukry a šťavu, dule zasa dominujúcu arómu.
Čo sa týka pôdy, tá je tu kvalitná (úrodná černozem). Chemický rozbor pôdy som si nikdy spraviť nedal. H.
CO+PS
Samozrejme, že existuju aj špecialne explicitne jedle variety k priamemu konzumu bez tepelnej upravy. Len musite vedieť presne ktore spravne variety to sú. A hlavne k tomu potom treba aj vhodne prirodne podmienky, aby takto vyšlachtene variety boli schopne plne fungovať so svojimi atribútmi u nás.
Podla online pôdnych map SR vo vasej lokalite su prevážne mierne alkalicke pôdy.
Podla online pôdnych map SR vo vasej lokalite su prevážne mierne alkalicke pôdy.
Naposledy upravil/-a ARBORETUM v 27 Aug 2023, 04:51, upravené celkom 1 krát.
Cydonia oblonga Cydopom, Wudonia, Kansenko, Cydora robusta a Pseudocydonia sinensis
Můžete, prosím, dát tip a odkaz na nějakou jedlou varietu kdoule (bez tepelné úpravy), která by dozrála v podmínkách Slovenska či Česka?ARBORETUM napísal: ↑22 Aug 2023, 22:59Samozrejme, že existuju aj špecialne explicitne jedle variety k priamemu konzumu bez tepelnej upravy. Len musite vedieť presne ktore spravne variety to sú. A hlavne k tomu potom treba aj vhodne prirodne podmienky, aby takto vyšlachtene variety boli schopne plne fungovať so svojimi atribútmi u nás.
Podla online pôdnych map SR vo vasej lokalite su prevážne mierne alkalicke pôdy.
Cydonia oblonga Cydopom, Wudonia, Kansenko, Cydora robusta a Pseudocydonia sinensis
vysloužil napísal: ↑23 Aug 2023, 08:58Můžete, prosím, dát tip a odkaz na nějakou jedlou varietu kdoule (bez tepelné úpravy), která by dozrála v podmínkách Slovenska či Česka?ARBORETUM napísal: ↑22 Aug 2023, 22:59Samozrejme, že existuju aj špecialne explicitne jedle variety k priamemu konzumu bez tepelnej upravy. Len musite vedieť presne ktore spravne variety to sú. A hlavne k tomu potom treba aj vhodne prirodne podmienky, aby takto vyšlachtene variety boli schopne plne fungovať so svojimi atribútmi u nás.
Podla online pôdnych map SR vo vasej lokalite su prevážne mierne alkalicke pôdy.
Tomu sa hovorí vyčerpávajúca odpoveď.
(Ale zrejme zatiaľ ide všetko podľa plánu...). IH