uzení na 300°C
uzení na 300°C
Výsledek včerejšího uzení. Udila jsem už mockrát, ale s covidem to tedy byla výzva, dnes jsem na umření. Maso bylo naložené venku a teploty přes deset stupňů jsou už nic moc.
U Přerova, 270 m.n.m.
uzení na 300°C
A takový domácí kvašáček k tomu, to nemá chybuJirka61 napísal: ↑28 Dec 2023, 15:58Ivo, nádhera. To pohladí duši masožravce! J
U Přerova, 270 m.n.m.
uzení na 300°C
Ivo, ať je líp. Ten užasný bůček tu nemoc určitě udolá.
uzení na 300°C
Uzené vypadá výborně Taky se již těším, až otestuju novou udírnu. Zajímalo by mě, jak je to s klobaskovym jedem? Jeho vznik a jeho zničením? Je tu někdo znalejsi? Diky
uzení na 300°C
Klobásový jed (botulotoxin) nevzniká při uzení klobás. Teoreticky může být zdrojem infikované maso z konzervy, možná častěji konzervované neokyselená zelenina . Ovšem samotný "klobásový" jed je termolabilní, takže tepelná úprava jej zničí. Naopak spóry Clostridií, bakterií co jed vyrábějí, vydrží i var.
uzení na 300°C
To je síce pravda (samotné údenie nie je iniciačným faktorom tvorby toxínu), avšak klobásy a aj iné údené mäsové výrobky (o.i. aj ryby) môžu spôsobiť otravu botulotoxínom. Napokon, už samotný názov botulotoxínu je odvodený od slova botulus (klobása, saláma). Pravdou však je, že v súčasnosti pri dodržiavaní hygienických zásad a technológie údenia sa botulotoxínová otrava klobásami prakticky nevyskytuje. Úplne vylúčená ale nie je.
Rizikom sú predovšetkým rôzne podomácky vyrobené konzervy, najmä (ale nielen) mäsové. H.
-
IP: 85.220
uzení na 300°C
Tak ten přenos medem je docela děsivej, to jsem vůbec nevěděl. J.
uzení na 300°C
Berte to tak ze co Vas nezabije to Vas posilniJirka61 napísal: ↑03 Jan 2024, 10:21Tak ten přenos medem je docela děsivej, to jsem vůbec nevěděl. J.
uzení na 300°C
Tak mám konečně druhý plášť na kouřovod. Hodí se cca v těch 10 stupních udit? Na co si dát pozor případně?