uzení na 300°C

IvaP
Príspevky: 826
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 11:57
Bydlisko: u Přerova

uzení na 300°C

28 Dec 2023, 15:49

Výsledek včerejšího uzení. Udila jsem už mockrát, ale s covidem to tedy byla výzva, dnes jsem na umření. Maso bylo naložené venku a teploty přes deset stupňů jsou už nic moc.
Prílohy
maso1.jpg
maso.jpg
U Přerova, 270 m.n.m.
Jirka61

IP:  85.220

uzení na 300°C

28 Dec 2023, 15:58

Ivo, nádhera. To pohladí duši masožravce! J
IvaP
Príspevky: 826
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 11:57
Bydlisko: u Přerova

uzení na 300°C

28 Dec 2023, 16:05

Jirka61 napísal:
28 Dec 2023, 15:58
Ivo, nádhera. To pohladí duši masožravce! J
A takový domácí kvašáček k tomu, to nemá chybu :-D
U Přerova, 270 m.n.m.
alenak
Príspevky: 205
Dátum registrácie: 01 Apr 2022, 19:56
Bydlisko: Královehradecko

uzení na 300°C

28 Dec 2023, 16:49

Ivo, ať je líp. Ten užasný bůček tu nemoc určitě udolá. :thumbup:
Používateľov profilový obrázok
Pett.cz
Príspevky: 198
Dátum registrácie: 18 Okt 2020, 16:15
Bydlisko: UH

uzení na 300°C

02 Jan 2024, 18:40

Uzené vypadá výborně :thumbup: Taky se již těším, až otestuju novou udírnu. Zajímalo by mě, jak je to s klobaskovym jedem? Jeho vznik a jeho zničením? Je tu někdo znalejsi? Diky
vysloužil
Príspevky: 4722
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

uzení na 300°C

02 Jan 2024, 23:05

Pett.cz napísal:
02 Jan 2024, 18:40
Uzené vypadá výborně :thumbup: Taky se již těším, až otestuju novou udírnu. Zajímalo by mě, jak je to s klobaskovym jedem? Jeho vznik a jeho zničením? Je tu někdo znalejsi? Diky
Klobásový jed (botulotoxin) nevzniká při uzení klobás. Teoreticky může být zdrojem infikované maso z konzervy, možná častěji konzervované neokyselená zelenina . Ovšem samotný "klobásový" jed je termolabilní, takže tepelná úprava jej zničí. Naopak spóry Clostridií, bakterií co jed vyrábějí, vydrží i var.
Hawkeye
Príspevky: 2410
Dátum registrácie: 20 Jan 2023, 16:08

uzení na 300°C

03 Jan 2024, 08:38

vysloužil napísal:
02 Jan 2024, 23:05
Klobásový jed (botulotoxin) nevzniká při uzení klobás...
To je síce pravda (samotné údenie nie je iniciačným faktorom tvorby toxínu), avšak klobásy a aj iné údené mäsové výrobky (o.i. aj ryby) môžu spôsobiť otravu botulotoxínom. Napokon, už samotný názov botulotoxínu je odvodený od slova botulus (klobása, saláma). Pravdou však je, že v súčasnosti pri dodržiavaní hygienických zásad a technológie údenia sa botulotoxínová otrava klobásami prakticky nevyskytuje. Úplne vylúčená ale nie je.
Rizikom sú predovšetkým rôzne podomácky vyrobené konzervy, najmä (ale nielen) mäsové. H.


Screenshot_20240103_081807_Chrome.jpg
Screenshot_20240103_075404_Chrome.jpg
Screenshot_20240103_082225_Chrome.jpg
Screenshot_20240103_082256_Chrome.jpg
Screenshot_20240103_075639_Chrome.jpg
Screenshot_20240103_082314_Chrome.jpg
Jirka61

IP:  85.220

uzení na 300°C

03 Jan 2024, 10:21

Tak ten přenos medem je docela děsivej, to jsem vůbec nevěděl. J.
ariadna30
Príspevky: 2879
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 06:09

uzení na 300°C

03 Jan 2024, 10:33

Jirka61 napísal:
03 Jan 2024, 10:21
Tak ten přenos medem je docela děsivej, to jsem vůbec nevěděl. J.
Berte to tak ze co Vas nezabije to Vas posilni😀
Používateľov profilový obrázok
Pett.cz
Príspevky: 198
Dátum registrácie: 18 Okt 2020, 16:15
Bydlisko: UH

uzení na 300°C

21 Apr 2024, 18:08

Tak mám konečně druhý plášť na kouřovod. Hodí se cca v těch 10 stupních udit? Na co si dát pozor případně?
Napísať odpoveď