Uskladnenie jabĺk do snehu v Japonsku.🍎

Milan Fiala
Príspevky: 1192
Dátum registrácie: 10 Mar 2020, 06:15

21 Sep 2022, 20:06

Pozeral som zaujímavé video z Japonska, ako uskladnujú jablká na zimu pod snehom.V Apríli keď odhádžu sneh jablká sú ako čerstvé .Pár fotiek z videa.
Screenshot_20220921_190253_YouTube.jpg
Screenshot_20220921_190314_YouTube.jpg
Screenshot_20220921_190537_YouTube.jpg
Screenshot_20220921_190907_YouTube.jpg
Screenshot_20220921_190941_YouTube.jpg
Screenshot_20220921_190957_YouTube.jpg
Screenshot_20220921_191016_YouTube.jpg
Screenshot_20220921_191033_YouTube.jpg
Screenshot_20220921_191047_YouTube.jpg
Screenshot_20220921_190448_YouTube.jpg
Milan Fiala
Príspevky: 1192
Dátum registrácie: 10 Mar 2020, 06:15

21 Sep 2022, 20:08

Screenshot_20220921_190521_YouTube.jpg
Screenshot_20220921_190329_YouTube.jpg
Screenshot_20220921_191201_YouTube.jpg
Screenshot_20220921_191142_YouTube.jpg
Screenshot_20220921_191225_YouTube.jpg
Screenshot_20220921_191314_YouTube.jpg
Screenshot_20220921_191334_YouTube.jpg
vysloužil
Príspevky: 3080
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

22 Sep 2022, 14:48

Zajímavé. Jablka , pravda, teploty těsně pod nulou vydrží. Napodobovat Japonce ale nejspíš nebudu. ;)
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4231
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

22 Sep 2022, 20:54

vysloužil napísal:
22 Sep 2022, 14:48
Zajímavé. Jablka , pravda, teploty těsně pod nulou vydrží. Napodobovat Japonce ale nejspíš nebudu. ;)
Neviem presne, aká teplota bude pod hrubou vrstvou snehu. Predpokladám, že 0°C, prípadne menej. Faktom je, že jednotlivé odrody jabloní sa líšia toleranciou k chladu, resp. k najnižšej teplote, ktorú ešte plody pri skladovaní znesú bez poškodenia (tzv. "chilling sensitivity"). Medzi odrody citlivé na chlad pri skladovaní patria napr. Fuji, Granny Smith, Red Delicious, Gala, Honeycrisp, Cortland a mnohé ďalšie.
Tieto by mali byť skladované pri teplote 3-4°C. Odrody, ktoré nie sú na chlad citlivé, môžu byť skladované pri 0-1°C. Poškodenie senzitívnych odrôd chladom sa prejaví hnednutím dužiny, jej vodnatosťou alebo 'rozpadom' lenticel.
(Pozn. k textu: 32°F = 0°C, 39°F = ~ 4°C). IH

Screenshot_20220922-164722_Chrome.jpg
Screenshot_20220922-164731_Chrome.jpg
Screenshot_20220922-165014_Chrome.jpg
Screenshot_20220922-164745_Chrome.jpg
Screenshot_20220922-164745_Chrome.jpg (16.9 KiB) 152 zobrazení
Screenshot_20220922-164752_Chrome.jpg
Screenshot_20220922-164752_Chrome.jpg (17.84 KiB) 152 zobrazení
charles91
Príspevky: 214
Dátum registrácie: 29 Mar 2021, 22:27

25 Sep 2022, 00:40

Zamyšlal som sa, že by som spravil na skladovanie jablk hrobľu - vyhlbenú dieru do zeme, poriadne vypálenú, vystelenú králičím pletivom, uzavretú doskami a čečinou. Akurat co s výmenou vzduchu ?

Pod tým snehom jablkám nevadí, že je tam zhoršená ak vôbec nejaká cirkulácia vzduchu ? Viem, že pre skladovanie je ideálna ochranná atmosféra bez kyslíka, ale to pod tým snehom asi nebude...Takže etylén aj keď v malom množstve sa asi tvoriť bude. Ako to je ?
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4231
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

25 Sep 2022, 08:42

charles91 napísal:
25 Sep 2022, 00:40
Zamyšlal som sa, že by som spravil na skladovanie jablk hrobľu - vyhlbenú dieru do zeme, poriadne vypálenú, vystelenú králičím pletivom, uzavretú doskami a čečinou. Akurat co s výmenou vzduchu ?

Pod tým snehom jablkám nevadí, že je tam zhoršená ak vôbec nejaká cirkulácia vzduchu ? Viem, že pre skladovanie je ideálna ochranná atmosféra bez kyslíka, ale to pod tým snehom asi nebude...Takže etylén aj keď v malom množstve sa asi tvoriť bude. Ako to je ?
Pri skladovaní jabĺk sa považuje za vhodné, ak vzduch cirkuluje. Dokonca aj pri metóde skladovania v polyetylénových vakoch sa odporúča, aby na nich boli otvory.
Avšak dôležitejšia než cirkulácia vzduchu je teplota. Ak je tá udržiavaná medzi 0-4°C, tak to výrazne obmedzí aktivitu skládkových hubových patogénov a spomalí nežiadúce zmeny z 'prezrievania' aj vtedy, ak vzduch necirkuluje.
Samozrejme, lepšie je, ak sa skombinuje nízka teplota a cirkulácia. ULO-sklady s riadenou atmosférou s nízkym obsahom kyslíka a regulovanou teplotou sú už pochopiteľne úplne iný 'level'.

Ten Váš nápad možno nie je zlý, len by to chcelo dôkladnú vodoizoláciu zhora pre prípad odmäku. Možno by sa to dalo ešte vylepšiť nejakým vetracím 'komínom', ktorý by určitú cirkuláciu vzduchu zabezpečoval. Ten by mohol mať hore ministriešku proti zatekaniu vody, prípadne by bol jeho koniec zahnutý vodorovne. Vhodné by bolo, aby bol uzatvárací, pre prípad extrémnych výkyvov teplôt. Nevýhodou bude nemožnosť, resp. výrazne obmedzená možnosť priebežnej intervalovej kontroly uskladnených plodov. IH
Napísať odpoveď