Strana 1 z 5

Scillato

Napísané: 25 Máj 2020, 17:22
od používateľa Petr z Pardubic
Nebylo by špatné, umístit fotky této odrůdy do vlastního vlákna. Hlavně by mě zajímalo, jak jste v průběhu let spokojený. Kolikrát tato meruňka zmrzla v porovnání s ostatními odrůdami, co máte. Předpokládám, že chuť bude "středomořská". Ve smyslu, vypadá to jako meruňka, ale přece to nechutná jako meruňka. Měřítkem výrazné meruňkové chuti by se dala označit Velkopavlovická, Bergeron a před tím snad Leskora, když se dobře povede. Za to taková stará turecká odrůda Bebeco hodně těžko. :?

Scillato

Napísané: 25 Máj 2020, 23:41
od používateľa roman
Petr z Pardubic napísal:
25 Máj 2020, 17:22
Hlavně by mě zajímalo, jak jste v průběhu let spokojený.
Spokojení jsme velmi, máme ji asi 35 let a je naroubovaná na švestku domácí a zatím se drží, i když utržila v posledních letech velkou ránu. V roce 2013 při velké nadúrodě praskla silná kosterní větev a tak jsem pro jistotu nechal naroubovat novou, protože už bych ji nesehnal.
Petr z Pardubic napísal:
25 Máj 2020, 17:22
Kolikrát tato meruňka zmrzla v porovnání s ostatními odrůdami, co máte.
Zmrzla v roce 2017, tak jako skoro všechno ovoce. Za posledních 10 let byly roky, že byla hodně obsypaná, jindy bylo meruněk méně, ale vždy nějaké byly. Mráz ale není jediný problém, stačí aby hodně pršelo když meruňky dozrávají.
Petr z Pardubic napísal:
25 Máj 2020, 17:22
Předpokládám, že chuť bude "středomořská". Ve smyslu, vypadá to jako meruňka, ale přece to nechutná jako meruňka. Měřítkem výrazné meruňkové chuti by se dala označit Velkopavlovická, Bergeron a před tím snad Leskora, když se dobře povede.
Vypadá a chutná jako meruňka. Chuť má výraznou, je sladká a šťavnatá. O Velkopavlovickou jsme přišli už hodně dávno, takže je teď neporovnám, bylo to v době, kdy jsme získali Scillato, která nám ji nahradila.
Petr z Pardubic napísal:
25 Máj 2020, 17:22
Nebylo by špatné, umístit fotky této odrůdy do vlastního vlákna.
Fotky udělám asi za 2 měsíce, pokud se nic nepokazí. Zatím se můžete podívat na fotky na italských webech.
https://siciliaincucina.altervista.org/ ... -scillato/
https://palermo.gds.it/articoli/economi ... 50892d498/
https://www.lasiciliainrete.it/heritage ... i-scillato
https://it.wikipedia.org/wiki/Albicocco_di_Scillato

Scillato

Napísané: 26 Máj 2020, 09:40
od používateľa vysloužil
Chtělo by to prohlížet tamní meruňky na nějakých, norských, švédských nebo skotských webech.
Kamarádka úspěšně pěstuje meruňky v Dánsku (Odense), odrůdu ale nezná. Jediným problémem u nich nejsou mrazy nýbrž vítr.

Scillato

Napísané: 31 Máj 2020, 15:00
od používateľa Petr z Pardubic
Perfektní, pane Romane. Jedna vyzkoušená sorta je zajímavější než dvacet novinek dohromady.

Scillato

Napísané: 31 Máj 2020, 16:33
od používateľa Milan Fiala
Priatel z Moravy kde bolo -8C jarné mrazi pestuje vela odrôd marhúľ v sade má 600 stromov aj keď ich veľa zmrzlo niektoré vydržali ako je Pricia dalšie odrody sa sem postupne dajú.Další sadar od Frýdku Místku kámoš tieš poslal fotku v sade nezmrzla odroda Vinoslivij .Takže novinky sa oplatia sadiť.
1590942274962.jpg
IMG_20200511_190939.jpg

Scillato

Napísané: 31 Máj 2020, 16:44
od používateľa Milan Fiala
Priatel z Maďarska Sándor poslal včera foto dozrievajucej marhulky Pricia sú južnejšie skorej im to tam dozrieva, tiež v sade mu skoro všetko zmrzlo.
1590943255248.jpg
1590943255248.jpg (88.94 KiB) 5137 zobrazení

Scillato

Napísané: 08 Jún 2020, 15:56
od používateľa roman
Aktuální stav.
IMG_20200606_160428.jpg

Scillato

Napísané: 09 Jún 2020, 12:10
od používateľa Petr z Pardubic
Pěkné to máte, Romane. Nějak mně uniklo, kdy to Scillato zraje. V porovnání třeba s VP nebo Bergeronem? Co se týče předminulého příspěvku, tak Pricia zmrzla stejně jako Tsunami. Spíš by mě zajímaly mrazuvzdorné hybridy mladoboleslavského Davida.

Scillato

Napísané: 09 Jún 2020, 15:00
od používateľa roman
Petr z Pardubic napísal:
09 Jún 2020, 12:10
Nějak mně uniklo, kdy to Scillato zraje. V porovnání třeba s VP nebo Bergeronem?
Zraje o trošku dříve než Bergeron, uvidíme kdy to bude letos.

Scillato

Napísané: 11 Júl 2020, 22:19
od používateľa roman
Zatím jsou meruňky tvrdé jako kámen. Loňský rok si přesně nepamatuji, ale před dvěma lety byly zralé v polovině července, tehdy to byla nadúroda všeho.
IMG_20200711_111559_HDR.jpg