Scillato
-
- Príspevky: 130
- Dátum registrácie: 29 Mar 2020, 15:38
Scillato
Nebylo by špatné, umístit fotky této odrůdy do vlastního vlákna. Hlavně by mě zajímalo, jak jste v průběhu let spokojený. Kolikrát tato meruňka zmrzla v porovnání s ostatními odrůdami, co máte. Předpokládám, že chuť bude "středomořská". Ve smyslu, vypadá to jako meruňka, ale přece to nechutná jako meruňka. Měřítkem výrazné meruňkové chuti by se dala označit Velkopavlovická, Bergeron a před tím snad Leskora, když se dobře povede. Za to taková stará turecká odrůda Bebeco hodně těžko.
Scillato
Spokojení jsme velmi, máme ji asi 35 let a je naroubovaná na švestku domácí a zatím se drží, i když utržila v posledních letech velkou ránu. V roce 2013 při velké nadúrodě praskla silná kosterní větev a tak jsem pro jistotu nechal naroubovat novou, protože už bych ji nesehnal.Petr z Pardubic napísal: ↑25 Máj 2020, 17:22Hlavně by mě zajímalo, jak jste v průběhu let spokojený.
Zmrzla v roce 2017, tak jako skoro všechno ovoce. Za posledních 10 let byly roky, že byla hodně obsypaná, jindy bylo meruněk méně, ale vždy nějaké byly. Mráz ale není jediný problém, stačí aby hodně pršelo když meruňky dozrávají.Petr z Pardubic napísal: ↑25 Máj 2020, 17:22Kolikrát tato meruňka zmrzla v porovnání s ostatními odrůdami, co máte.
Vypadá a chutná jako meruňka. Chuť má výraznou, je sladká a šťavnatá. O Velkopavlovickou jsme přišli už hodně dávno, takže je teď neporovnám, bylo to v době, kdy jsme získali Scillato, která nám ji nahradila.Petr z Pardubic napísal: ↑25 Máj 2020, 17:22Předpokládám, že chuť bude "středomořská". Ve smyslu, vypadá to jako meruňka, ale přece to nechutná jako meruňka. Měřítkem výrazné meruňkové chuti by se dala označit Velkopavlovická, Bergeron a před tím snad Leskora, když se dobře povede.
Fotky udělám asi za 2 měsíce, pokud se nic nepokazí. Zatím se můžete podívat na fotky na italských webech.Petr z Pardubic napísal: ↑25 Máj 2020, 17:22Nebylo by špatné, umístit fotky této odrůdy do vlastního vlákna.
https://siciliaincucina.altervista.org/ ... -scillato/
https://palermo.gds.it/articoli/economi ... 50892d498/
https://www.lasiciliainrete.it/heritage ... i-scillato
https://it.wikipedia.org/wiki/Albicocco_di_Scillato
Naposledy upravil/-a roman v 11 Aug 2020, 16:37, upravené celkom 1 krát.
-
- Príspevky: 130
- Dátum registrácie: 29 Mar 2020, 15:38
Scillato
Perfektní, pane Romane. Jedna vyzkoušená sorta je zajímavější než dvacet novinek dohromady.
-
- Príspevky: 1309
- Dátum registrácie: 10 Mar 2020, 06:15
Scillato
Priatel z Moravy kde bolo -8C jarné mrazi pestuje vela odrôd marhúľ v sade má 600 stromov aj keď ich veľa zmrzlo niektoré vydržali ako je Pricia dalšie odrody sa sem postupne dajú.Další sadar od Frýdku Místku kámoš tieš poslal fotku v sade nezmrzla odroda Vinoslivij .Takže novinky sa oplatia sadiť.
-
- Príspevky: 1309
- Dátum registrácie: 10 Mar 2020, 06:15
Scillato
Priatel z Maďarska Sándor poslal včera foto dozrievajucej marhulky Pricia sú južnejšie skorej im to tam dozrieva, tiež v sade mu skoro všetko zmrzlo.
-
- Príspevky: 130
- Dátum registrácie: 29 Mar 2020, 15:38
Scillato
Pěkné to máte, Romane. Nějak mně uniklo, kdy to Scillato zraje. V porovnání třeba s VP nebo Bergeronem? Co se týče předminulého příspěvku, tak Pricia zmrzla stejně jako Tsunami. Spíš by mě zajímaly mrazuvzdorné hybridy mladoboleslavského Davida.