Cebas red 🍑
-
- Príspevky: 1309
- Dátum registrácie: 10 Mar 2020, 06:15
Cebas red 🍑
DNES Vito predctavil svoje prvé zrelé marhulky.
Cebas red 🍑
No jo, ve španělsku, ti se mají.
A ani jim nepraskají po dešti, to naše leskora by byla dávno roztrhaná.
Nenašel jsem srovnání s jinými nejranějšími odrůdami, jak to bude s touto odrůdou se dobou zrání v porovnání s Tsunami/Pricia /Mayacot apod ?
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Cebas red 🍑
M.H.: Táto odroda je vôbec najskôr dozrievajúcou spomedzi všetkých odrôd marhúľ pestovaných v Španielsku. Je to marhuľa do veľmi teplých oblastí, u nás pravdepodobne nepestovateľná. Začiatok kvitnutia sa udáva (v Španielsku) už 18.februára, dozrievanie plodov okolo 30.apríla (foto 1). Na foto 2 je takmer zrelý plod dokonca už s dátumom 14.apríl. Na foto 3 je pôvod (genealógia) tejto odrody. IH
Cebas red 🍑
Nepěstovatelná myšleno jen kvůli tomu ranému kvetení? V mých podmínkách kvetou všechny odrůdy s odstupem od sebe max. 3 dny. Ty datumy by měly platit ve španělsku díky Low chill. Třeba u nás prodávané Soledane, Tsunami, Big red... ty jsou taky Low chill a žádný rozdíl v odolnosti (mrazy) u nich není, kromě toho ranějšího kvetení u Tsunami o 2-3 dny kdy může ,, rychleji zmrznout" než jiné.
Ještě donedávna měli nejranější ve španělsku Mikado nebo Mayacot. Ta Cebasred by mohla být někde mezi něma, podle tabulek, ale přímé srovnání se známýma odrůdama tam není.
Ještě donedávna měli nejranější ve španělsku Mikado nebo Mayacot. Ta Cebasred by mohla být někde mezi něma, podle tabulek, ale přímé srovnání se známýma odrůdama tam není.
Naposledy upravil/-a M.H v 04 Máj 2022, 23:50, upravené celkom 1 krát.
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Cebas red 🍑
Neviem. Chcelo by to vyskúšať. (Ja to ale skúšať určite nebudem ). IHM.H napísal: ↑04 Máj 2022, 23:45Nepěstovatelná myšleno jen kvůli tomu ranému kvetení? V mých podmínkách kvetou všechny odrůdy s odstupem od sebe max. 3 dny. Ty datumy by měly platit ve španělsku díky Low chill. Třeba u nás prodávané Soledane, Tsunami, Big red... ty jsou taky Low chill a žádný rozdíl v odolnosti (mrazy) u nich není, kromě toho ranějšího kvetení u Tsunami o 2-3 dny.
Cebas red 🍑
Já zkouším různé rouby, do koruny. Serou mě ty naše VP, Leskory.... plody tam jsou, ale jestli zase shnijou, popraskají, dávám jim letos ultimátum.Ivan Hlavatý napísal: ↑04 Máj 2022, 23:49Neviem. Chcelo by to vyskúšať. (Ja to ale skúšať určite nebudem ). IHM.H napísal: ↑04 Máj 2022, 23:45Nepěstovatelná myšleno jen kvůli tomu ranému kvetení? V mých podmínkách kvetou všechny odrůdy s odstupem od sebe max. 3 dny. Ty datumy by měly platit ve španělsku díky Low chill. Třeba u nás prodávané Soledane, Tsunami, Big red... ty jsou taky Low chill a žádný rozdíl v odolnosti (mrazy) u nich není, kromě toho ranějšího kvetení u Tsunami o 2-3 dny.
-
- Príspevky: 1309
- Dátum registrácie: 10 Mar 2020, 06:15
Cebas red 🍑
Cebas red a Borsalino marhulky už sú vysadené na Morave prišli od Španiela uvidíme ako sa im bude dariť, doteraz nové odrody od neho sú výborné a hlavne teraz čo nám zarodili nezmrzli Velkopavlovická, Maďarská zmrzli.
Cebas red 🍑
Mám dojem, že práve marhule sú ovocný druh, pri ktorom sa oplatí skúšať aj niečo iné, než sú staré odrody. Tie "osvedčené" klasiky môžu byť kvalitné, ale dopestovať ich v našich zemepisných šírkach je trochu problém. Tiež som za to, aby sa viac spropagovali také, ktoré sa šľachtia s tým zámerom, aby sa dali dopestovať v okrajových oblastiach. Čím viac osvety v tomto smere, tým lepšie. Ja skúšam napr. Šalach ananasnyj, ale už som sa dostal k informácii, že v mrazuvzdornosti ho predčia iné ruské či ukrajinské odrody, napr. Osoblivyj Denisjuka. Máte s takýmito špecialitkami niekto skúsenosť?
-
- Príspevky: 4892
- Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03
Cebas red 🍑
▪︎ Keď som napísal, že 'ja ich skúšať určite nebudem', nebol to negatívny postoj voči skúšaniu noviniek ako taký. Jednoducho marhule sú na periférii môjho záhradkárskeho záujmu. Marhuľovicu robiť neplánujem a na konzumáciu marhule vždy boli, aj nadbytok. S konzumnou kvalitou 'klasík' som maximálne spokojný. Avšak ovocie, ktorého skladovateľnosť je pár dní, ma proste nefascinuje. Možno je to dané tým, že u nás marhule vždy boli a sú, berieme ich ako všednú samozrejmosť. Rozumiem, že v iných lokalitách to môže byť (a aj je) diametrálne odlišné.
▪︎K tým novinkám. Na 'starom' totáčfóre je veľmi skúsený pestovateľ (aj) marhúľ Geronimo, alias Jiří FM. Vyskúšal spústu noviniek, vo svojich príspevkoch píše, že odrody pôvodom zo Španielska, Francúzska, Talianska, Grécka a pod. úplne zavrhol. Nazval ich tvrdo "napodobeninami bez pravej marhuľovej chuti" a vrátil sa jednak ku starej 'klasike' (niektoré klony VP a Maďarskej), jednak sa orientuje na odrody z východnej Európy. Môže byť skúsený pestovateľ Geronimo úplne mimo ? Jeho prezentované poznatky sú v ostrom kontraste so skúsenosťami pána Fialu, ktorý 'južné' odrody chváli. Či je to dané rozdielnymi chuťovými preferenciami týchto dvoch pánov, ich rozdielnymi nárokmi, alebo rozdielnymi skúsenosťami - to neviem, a ani mi to neprináleží riešiť. IH
Cebas red 🍑
Pán Hlavatý, primárne som nereagoval na Vás, veď prečo by som mal mať niečo proti Vášmu rozhodnutiu, ktoré ste aj rozumne zdôvodnil? Ak vo Vašom okolí vždy bol marhúľ dostatok, tak zákonite nebudú pre Vás obzvlášť vzácne. U mňa (v našom regióne) sú marhule zasa istá pestovateľská méta, ale ešte väčšou motiváciou pre mňa je, že mám k tomuto ovociu asi nejaký citový vzťah : ), skrátka mám marhuľky spojené s chuťou detstva, podobne ako broskyne, hrozno, melóny... - proste u nás kedysi ťažká exotika U nás zasa vždy bolo veľa sliviek, rástli takmer všade, skoro ako hríby v lese. Skrátka u mňa dopestovať dobrú marhuľu bude vždy viac, ako dopestovať porovnateľne dobrú slivku.
Mňa však zaujalo skôr niečo iné, a síce, že na rôznych východných fórach som postrehol množstvo nových odrôd, ktoré môžu byť veľmi perspektívne aj v našich podmienkach. Tu je zrejme situácia podstatne iná, než napr. pri hruškách. Mám pocit, že v RU/UA sú v tejto oblasti sú v posledných dekádach úspešní skoro ako v šľachtení odrôd stolového hrozna. Nereagoval som ani priamo na odrodu prezentovanú pánom Fialom, skôr to bol taký impulz - spomenul som si práve na ukrajinské a ruské (príp. rumunské a i.) novinky.
Napr. Peter z TT nedávno spomínal, že zasadil odrodu Monastyrskij, viacerí majú skúsenosti so Šalachom (aj keď ten nie je novou odrodou). A tak.
Takže som zvedavý, či niekto z prispievateľov má ešte nejaké vlastné skúsenosti s týmito menej známymi odrodami.
Mňa však zaujalo skôr niečo iné, a síce, že na rôznych východných fórach som postrehol množstvo nových odrôd, ktoré môžu byť veľmi perspektívne aj v našich podmienkach. Tu je zrejme situácia podstatne iná, než napr. pri hruškách. Mám pocit, že v RU/UA sú v tejto oblasti sú v posledných dekádach úspešní skoro ako v šľachtení odrôd stolového hrozna. Nereagoval som ani priamo na odrodu prezentovanú pánom Fialom, skôr to bol taký impulz - spomenul som si práve na ukrajinské a ruské (príp. rumunské a i.) novinky.
Napr. Peter z TT nedávno spomínal, že zasadil odrodu Monastyrskij, viacerí majú skúsenosti so Šalachom (aj keď ten nie je novou odrodou). A tak.
Takže som zvedavý, či niekto z prispievateľov má ešte nejaké vlastné skúsenosti s týmito menej známymi odrodami.