Určite - orientácia "smerom na východ" má opodstatnenie. Čo sa týka stolových odrôd hrozna, tam Ukrajina a Rusko excelujú a sú momentálne zrejme svetovou špičkou. S marhuľami by to mohlo byť podobné, aj keď ten podmieňovací spôsob je asi (zatiaľ) namieste Okrem kvality by prednosťami odrôd z uvedených krajín mohli byť aj vyššia odolnosť chorobám a mrazuodnosť. Chce to čas, "testovanie" hobíkmi už prebieha, počkajme si na výsledky.andrejZA napísal: ↑05 Máj 2022, 13:44Pán Hlavatý, primárne som nereagoval na Vás, veď prečo by som mal mať niečo proti Vášmu rozhodnutiu, ktoré ste aj rozumne zdôvodnil? Ak vo Vašom okolí vždy bol marhúľ dostatok, tak zákonite nebudú pre Vás obzvlášť vzácne. U mňa (v našom regióne) sú marhule zasa istá pestovateľská méta, ale ešte väčšou motiváciou pre mňa je, že mám k tomuto ovociu asi nejaký citový vzťah : ), skrátka mám marhuľky spojené s chuťou detstva, podobne ako broskyne, hrozno, melóny... - proste u nás kedysi ťažká exotika U nás zasa vždy bolo veľa sliviek, rástli takmer všade, skoro ako hríby v lese. Skrátka u mňa dopestovať dobrú marhuľu bude vždy viac, ako dopestovať porovnateľne dobrú slivku.
Mňa však zaujalo skôr niečo iné, a síce, že na rôznych východných fórach som postrehol množstvo nových odrôd, ktoré môžu byť veľmi perspektívne aj v našich podmienkach. Tu je zrejme situácia podstatne iná, než napr. pri hruškách. Mám pocit, že v RU/UA sú v tejto oblasti sú v posledných dekádach úspešní skoro ako v šľachtení odrôd stolového hrozna. Nereagoval som ani priamo na odrodu prezentovanú pánom Fialom, skôr to bol taký impulz - spomenul som si práve na ukrajinské a ruské (príp. rumunské a i.) novinky.
Napr. Peter z TT nedávno spomínal, že zasadil odrodu Monastyrskij, viacerí majú skúsenosti so Šalachom (aj keď ten nie je novou odrodou). A tak.
Takže som zvedavý, či niekto z prispievateľov má ešte nejaké vlastné skúsenosti s týmito menej známymi odrodami.
P.S.: testovanie nových odrôd - nielen marhúľ, ale ovocnín všeobecne - je 'parketou' najmä amatérskych pestovateľov. Má to svoju logiku - profesionáli musia vsádzať na istotu a preto sú väčšinou konzervatívnejší. Zároveň si treba uvedomiť, že 'overenie' odrody je viacročný proces, takže je asi vhodné opatrne prijímať nadšené referencie po prvej-druhej úrode. Rovnako je myslím nie práve racionálne vykopať strom hneď po jeho prvej úrode, s predčasným záverom že 'sklamal'. IH