Strana 3 z 4

Williamsova

Napísané: 15 Sep 2021, 09:34
od používateľa Jarda UH
Já je baštím již téměř 14 dní. 🍐😋

Williamsova

Napísané: 15 Sep 2021, 11:54
od používateľa charles91
Tento rok williamsova zacala opadavat, tak som ju pozberal. Na prekvapenie, nema dozrete jadra. Dokonca ani v samovolne opadanych plodoch. Po paru dnoch zozltne, a je konzumovatelna.

Williamsova

Napísané: 24 Sep 2021, 16:05
od používateľa vysloužil
Williamsova dospěla do konzumní zralosti. Její aroma - tzv. williamsester - ]je nezaměnitelné. Jestli je Boscova královnou hrušek, pak je Williamsova premiérkou.
Williamsova + W. červená (Red Bartlett)
Williamsova + W. červená (Red Bartlett)

Williamsova

Napísané: 24 Sep 2021, 19:35
od používateľa hugovotr
To já před Williamsovu řadím jinou máslovku - Hardyho. Ale je to věc vkusu.

Williamsova

Napísané: 24 Sep 2021, 22:50
od používateľa vysloužil
hugovotr napísal:
24 Sep 2021, 19:35
To já před Williamsovu řadím jinou máslovku - Hardyho. Ale je to věc vkusu.
Hardyho je výborná hruška. Trochu mi na ní vadilo, že ve sklenicích kompotu se části vyčnívající z nálevu barvily dohněda.

Williamsova

Napísané: 24 Sep 2021, 23:19
od používateľa Jaroslav - Pear Man
vysloužil napísal:
24 Sep 2021, 22:50
hugovotr napísal:
24 Sep 2021, 19:35
To já před Williamsovu řadím jinou máslovku - Hardyho. Ale je to věc vkusu.
Hardyho je výborná hruška. Trochu mi na ní vadilo, že ve sklenicích kompotu se části vyčnívající z nálevu barvily dohněda.
Hardyho mi chutnala o něco víc než Boscova, protože byla mnohem šťavnatější, ale zatím jsem ji ochutnal jen jednou: pár kg před dvěma lety, od té doby nezaplodila, asi proto, že té dost staré hrušni z podnože velmi silně podrůstají bujné vlky/větve plané hrušně. Nebo je to blbým počasím - loni shnily nezralé.

Wiliamsovu klas. jsem si koupil v supermarketu před pár lety, když vypadala přezrále a poprvé mi chutnala, protože měla originální kyselejší chuť narozdíl ostatních hrušek. Ale vadila mi taková divná pachuť jakoby hniloby u jádřince, která se projevila vždy až na konci ochutnávky. Pak jsem asi za rok zkusil Červenou a přišla mi fádní, bez kyselosti, a potom stejně chutnala i ta klasická a obě měly zas tu divnou pachuť.
Ale možná za to může způsob pěstování a skízení pro obchod, nebo jsem ji měl jíst zelenější. Takže je lepší ji jíst né uplně zralou?

Williamsova

Napísané: 25 Sep 2021, 07:53
od používateľa hugovotr
To bude ten Willamsester :D Mně nejvíc chutná pěkně vyzrálá, než začne hniličkovat. Zelená mi vždy chutnala o chlup víc jak červená, i když by měly být chuťově stejné. Taky mi zelená zraje o pár dnů dříve.

Williamsova

Napísané: 25 Sep 2021, 09:09
od používateľa vysloužil
hugovotr napísal:
25 Sep 2021, 07:53
To bude ten Willamsester :D Mně nejvíc chutná pěkně vyzrálá, než začne hniličkovat. Zelená mi vždy chutnala o chlup víc jak červená, i když by měly být chuťově stejné. Taky mi zelená zraje o pár dnů dříve.
Někteří lidé, zejména mladí, mají radši tvrdé hrušky. Musí to křupat a nevadí jim, že chutnají jako sladké kedlubny. Pak jsem znal jednoho starého pána - neměl zuby - který jedl hrušky skutečně až v hniličkové zralosti, jaké bych se zdráhal dát i do sudu. Říkal, že to je teprve pravá hrušková chuť.
Ideální je trefit tu správnou konzistenci - kluzkou, ale ještě tuhou, s plně rozvinutou vůní.

Williamsova

Napísané: 25 Sep 2021, 13:51
od používateľa andre.marek
Přesně tak, hruška musí být tuhá, ale kluzká.

Williamsova

Napísané: 23 Aug 2023, 17:33
od používateľa smire
Hrušky williamsovky, šiesta sezóna. Moja tretia úroda, tento rok sa bude aj zavárať.
IMG_1938.JPG
williamsovka
IMG_1939.JPG
IMG_1940.JPG
IMG_1935.JPG
williamsovka červená
IMG_1936.JPG
IMG_1937.JPG