Williamsova

Jarda UH
Príspevky: 477
Dátum registrácie: 29 Mar 2020, 10:59
Bydlisko: Moravské Slovácko 250m n.m.

Williamsova

14 Sep 2020, 19:35

Jistě i tato chuťovka si zaslouží založení samostatného téma. Dnešní probírka. Jen mi schází ke spokojenosti narůžovělé líčko.
IMG_20200913_102359.jpg
vysloužil
Príspevky: 4662
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Williamsova

14 Sep 2020, 22:10

Je s podivem že na Moravském Slovácku máte ještě takto zelené Williamsky. Já jsem je trhal včera a některé z nich už dneska žloutnou. A to jsem oproti Slovácku tak o 1 - 2 týdny pozadu.
Jarda UH
Príspevky: 477
Dátum registrácie: 29 Mar 2020, 10:59
Bydlisko: Moravské Slovácko 250m n.m.

Williamsova

15 Sep 2020, 20:31

A jadýrka teprve začínají hnědnout. Přitom sluníčko mají po celý den.
hugovotr
Príspevky: 644
Dátum registrácie: 18 Sep 2020, 12:52
Bydlisko: Moravské Toskánsko

Williamsova

18 Sep 2020, 13:26

Máme v sadě na Slovácku (Kyjovsko) zelenou i červenou variantu Williamsovy. Využití převážně na pálenku, sbírám víceméně jen padané plody. Letos trochu opožděně zelenou od začátku září, poslední jsem posbíral 15.9. Červená tradičně dozrává o něco později jak zelená, začaly padat před týdnem, na stomě je ještě zhruba čtvrtina úrody.
Prílohy
DSC_0254.jpg
DSC_0251.jpg
Neregistrovaný

IP:  165.218

Williamsova

18 Sep 2020, 14:39

Pán Hugovotr, aké máte skúsenosti s pálením hrušiek, s výťažnosťou a výslednou chuťou?
hugovotr
Príspevky: 644
Dátum registrácie: 18 Sep 2020, 12:52
Bydlisko: Moravské Toskánsko

Williamsova

18 Sep 2020, 22:28

Návštěvník napísal:
18 Sep 2020, 14:39
Pán Hugovotr, aké máte skúsenosti s pálením hrušiek, s výťažnosťou a výslednou chuťou?
Do kvasu dávám hlavně Williamsovi, pak Kumoi, Walsche schnapsbirne a Hardyho(dozrává později, červivé už padají). Hardyho se mi zdá více aromatická a její chuť výraznější oproti Williamsově.
Výtěžnost je +/- 10l 52% pálenky ze 100kvasu. Plody rozpůlím, odstraním stopku a jádřinec, následně posekám. Přidám med nebo cukr, dávám max dvě kila na 100l kvasu, a 100g kyseliny citronové. Bečka s kvasnou zátkou.
Pálím většinou koncem října nebo v listopadu.

Mně chutná:) Pil jsem ale lepší z neznámé letní hniličky.
Štěpánka.3
Príspevky: 742
Dátum registrácie: 23 Mar 2020, 07:31

Williamsova

19 Sep 2020, 11:25

Před pár lety jsem koupila polský výpěstek od pojízdného prodejce. Takže bych se asi neměla moc divit, že těch správných hrušek už se na tomto stromku nedočkám 🙁 Loni už byla první úroda, hrušky malé a chuť nic moc. Nemám s čím srovnávat, ale podle fotek v tomto vlákně to Williamsova není.
Prílohy
IMG_20200916_165904.jpg
IMG_20200916_165927.jpg
IMG_20200916_165939.jpg
Olomoucko 220 m n. m.
Ivan Hlavatý
Príspevky: 4892
Dátum registrácie: 21 Mar 2020, 10:03

Williamsova

19 Sep 2020, 12:28

Štěpánka.3 napísal:
19 Sep 2020, 11:25
Před pár lety jsem koupila polský výpěstek od pojízdného prodejce. Takže bych se asi neměla moc divit, že těch správných hrušek už se na tomto stromku nedočkám 🙁 Loni už byla první úroda, hrušky malé a chuť nic moc. Nemám s čím srovnávat, ale podle fotek v tomto vlákně to Williamsova není.
Čo to je neviem, ale zato viem určite, že Williamsova to nie je. Bohužiaľ. Riziko takéhoto nákupu, neserióznosť potulného predajcu. IH
Jarda UH
Príspevky: 477
Dátum registrácie: 29 Mar 2020, 10:59
Bydlisko: Moravské Slovácko 250m n.m.

Williamsova

20 Sep 2020, 21:02

Pane Vysloužil, už jsem to napravil a mám je taky žluté.
IMG_20200920_153752.jpg
vysloužil
Príspevky: 4662
Dátum registrácie: 09 Mar 2020, 08:30

Williamsova

20 Sep 2020, 22:32

Podle vzhledu není pochyb. Ale stejně tomu nerozumím. Jak je možné, že v UH máte plody zralé stejně nebo dokonce ještě o něco později než na studeném Svitavsku?
Napísať odpoveď