Strana 4 z 9

Dula do vyššej polohy

Napísané: 13 Dec 2021, 17:38
od používateľa vysloužil
Mimmo napísal:
13 Dec 2021, 08:38
Na starém fóru se objevila diskuse o možnosti konzumace kdoulí za syrova. Objevila se tam i zajímavá zkušenost s konzumací namrzlého plodu. Já sám a všichni moji známí však jen ochutnáváme tenké plátky nařezané ostrým nožem. Hlavní konzumace kdoulí tedy vede přes kompoty, džemy a želé...
Kompoty, džemy, želé......a ještě kdoulovice. Lze ji dokonce koupit v obchodní síti - https://www.zufanek.cz/produkt/kdoulovica/ Omlouvám se za reklamu.

Dula do vyššej polohy

Napísané: 13 Dec 2021, 20:36
od používateľa Neregistrovaný
Mikeš13 napísal:
13 Dec 2021, 14:23
Ivan Hlavatý napísal:
13 Dec 2021, 11:23
U starých rodičov dávali plody dule do skrine medzi bielizeň a šatstvo. Údajne to malo účinkovať preventívne proti moliam. To asi ani nie, ale tá vôňa zrelých dulí je nádherná 🙂.
Také je dávám do prádla, krásně to provoní.
Já jsem z „hor“ (cca 600 m/m). Tam není kdoule moc známá. Nikdy jsem ji tam neviděl. Ale vždycky tam býval, ve městech, Kdoulovec japonský (Chaenomeles japonica). Ten se kdysi dával do prádla a skutečně skříň výrazně voněla (osobně znám). O kdouli (ovoci) toto použití vlastně čtu poprvé.
Nejhezčí mi připadaly kdoulovce s výrazně a jasně červenými květy. JG

Dula do vyššej polohy

Napísané: 27 Dec 2021, 16:41
od používateľa Mimmo
Dovezl jsem nějaké kdoule z jihu a dcera mi uvařila "kdoulový sýr". Opravdu to má konzistenci sýra, ačkoliv barva a chuť je velmi odlišná. Do tohoto sýra se už nepřidávají želírující přísady. Chuťově to hodnotím kladně.

Dula do vyššej polohy

Napísané: 27 Dec 2021, 16:51
od používateľa Ivan Hlavatý
Mimmo napísal:
27 Dec 2021, 16:41
Dovezl jsem nějaké kdoule z jihu a dcera mi uvařila "kdoulový sýr". Opravdu to má konzistenci sýra, ačkoliv barva a chuť je velmi odlišná. Do tohoto sýra se už nepřidávají želírující přísady. Chuťově to hodnotím kladně.
Perfektné. 👍 👏
Mimmo, je možné poprosiť o recept ? IH

Dula do vyššej polohy

Napísané: 27 Dec 2021, 19:34
od používateľa Mimmo
Na kdoulový sýr je receptů více. Např. někdo tam přidává před sušením i mandle. Klasický recept vytvořila už M. D. Rettigová:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/106 ... rettigove/

Dula do vyššej polohy

Napísané: 27 Dec 2021, 19:42
od používateľa Ivan Hlavatý
Mimmo napísal:
27 Dec 2021, 19:34
Na kdoulový sýr je receptů více. Např. někdo tam přidává před sušením i mandle. Klasický recept vytvořila už M. D. Rettigová:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/106 ... rettigove/
Ďakujem za informáciu 🙂. IH

Dula do vyššej polohy

Napísané: 05 Máj 2022, 18:08
od používateľa Ivan Hlavatý
Dula podlhovastá (kdouloň obecná, Cydonia oblonga) v ekologickom sade teraz zakvitla (foto). Hrušky sú už odkvitnuté, jablone dokvitajú. Takže dula je trošku pozadu. Je to jablkotvará odroda, konkrétne ale neviem aká. Dula má oproti jabloniam aj hruškám špecifické listy aj kvety. Aj vôňa kvetov je osobitá. IH
20220505_161437.jpg
20220505_161444.jpg
20220505_161501.jpg
20220505_161508.jpg

Dula do vyššej polohy

Napísané: 07 Máj 2022, 18:03
od používateľa přasličák
Zajímavý pohled na kvetoucí kdouli. Kvete, když je již značně olistěna. Podnože využívám řadu let, ale kvetoucí kdouloň jsem ještě neviděl. V naší oblasti se traduje, že patří do tepla, že u nás vymrzá. Nevím, jak plodové odrůdy. Ale podnožové Sydo a S1 mi ještě nikdy nevymrzly.

Dula do vyššej polohy

Napísané: 07 Jún 2022, 06:59
od používateľa Ivan Hlavatý
Je zaujímavé, že na duli prakticky nikdy netreba robiť prebierku plodov (fotky sú aktuálne). IH

20220606_155353.jpg
20220606_155401.jpg
20220606_155422.jpg
20220606_155440.jpg
20220606_155457.jpg

Dula do vyššej polohy

Napísané: 06 Aug 2022, 15:55
od používateľa Ivan Hlavatý
Dula si sama reguluje násadu plodov - prebierku nepotrebuje. V tejto fáze vývoja sú plody kvôli silnej "plstnatosti" až takmer odpudzujúce (foto). IH

20220806_152345.jpg
20220806_152510.jpg
20220806_152437.jpg
20220806_152502.jpg
20220806_152429.jpg
20220806_152359.jpg
20220806_152411.jpg